BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Kocaeli mobilya üretiminde ilk 10’da

KOTO’nun ‘Mobilya Sektörü Meclis Çalıştayı’na katılan Türkiye Mobilya Meclisi Başkanı Ercan Ata, Türk mobilyasının dünyada marka olduğunu ifade ederek, “Öncelikli hedefimiz kilogram başına 3,69 dolar olan ihracat tutarını 7 dolara yükseltmek ve katma değerli ürün üretimine odaklanmak” dedi 

12 Şubat 2018 02:50
Kocaeli mobilya üretiminde ilk 10’da

Kocaeli Ticaret Odası’nın meclis çalıştayları mobilya sektörüyle devam etti. Sektörün sorunlarına, sektör temsilcileriyle birlikte çözüm üretmek amacıyla düzenlenen çalıştay, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz’ın ev sahipliği ve moderatörlüğünde; Türkiye Mobilya Meclisi Başkanı Ercan Ata’nın sunumları, KOTO Meclis Üyesi Murat Barış, 5. Meslek Komitesi Başkanı Şaban Kulaksız ve işadamlarının katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

YILMAZ: KOCAELİ MOBİLYA ÜRETİMİNDE İLK 10’DA 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz, Kocaeli’nin mobilya sektöründe en fazla istihdam sağlayan ilk 10 şehir arasında yer aldığını ifade ederek, “Kocaeli olarak, Bursa(İnegöl), Ankara, Kayseri gibi mobilya konusunda kendilerini ispat etmiş iller arasında adımızı görmek bizleri mutlu ediyor. Meslek standartlarının belirlenmesi, sektörde yer alan işletmelerin menfaatlerinin korunması ve ilgili hukuksal ve mali düzenlemelerin yapılması için gerek TOBB bünyesinde gerekse de ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerin yapılması için bizler de elimizden geleni yapacağız” dedi. 

ATA: 11 YILDA BİR MOBİLYA DEĞİŞTİRİYORUZ 

Türkiye Mobilya Meclisi Başkanı Ata da konuşmasına, ‘Mobilya sektöründe ne durumdayız?’ konulu sunumuyla başladı. Mobilya sektörünün yıllık toplam cirosunun 12 milyar dolar civarında olduğunu ancak kayıt dışı üretim nedeniyle bu rakamın 5,5 milyar dolarının resmiyete yansıdığını ifade eden Ata, bu sebeple Türkiye’nin mobilya üretiminde dünya sıralamasında 13. sırada yer aldığını söyledi. Sektörde, 36 bin dolayında üreticinin faaliyet gösterdiğini söyleyen Ata, “Görüldüğü gibi, Türkiye’de ayakkabı üreticisinden çok mobilya üreticisi faaliyet gösteriyor. Bu sektörden 500 bin kişi dolaylı, 164 bin kişi de doğrudan ekmek yiyor. Türkiye’de 4.1 milyar dolar mobilya tüketimi olduğu görülüyor. Dünya kişi başı mobilya tüketiminde de Türkiye çok geride. Eldeki verilere göre Türkiye’de 10- 11 yılda bir mobilya yenileniyor. Hedeflenen rakam 5 yılda bir mobilyaların yenilenmesi. 

HEDEF: 7 DOLARA YÜKSELTMEK 

Dış ticaret verilerine bakacak olursak; 2014 yılından bu yana 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. İthalatımızın 4 katı ihracat yapıyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak, Fransa, İran, Romanya yer alıyor. Mobilyada ithalatımızı hammadde kalemleri artırıyor. İthalatı azaltmak için sünger gibi kritik hammaddelerin üretimini ivelilikle sağlamalıyız. Öncelikli hedefimiz kilogram başına 3,69 dolar olan ihracat tutarını 7 dolara çıkarmak ve katma değerli ürün üretimine odaklanmak. Türk mobilyasının dünyada ‘kaliteli’ bir algısı var. Bunu bozmamamız lazım” dedi. Ata, mobilyacıların yurtdışında katılabilecekleri fuarlarla ilgili de bilgi verdi. Sunumların sonunda katılımcıların görüşleri alındı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.