BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Eski başkandan taşeron işçi yorumu, dağ fare doğurdu

CHP İzmit İlçe eski Başkanı Selman Yıldırım, taşeronluktan işçi statüsüne geçirilen işçiler için belirlenen toplu iş sözleşmesi hükümlerini “Dağ fare doğurdu” şeklinde yorumladı. Yıldırım, İzmit’te bu vasıfta 998 işçinin olduğunu kaydederek, “Şartlarında en ufak bir değişiklik olmamıştır” dedi  

17 Nisan 2018 07:18
Eski başkandan taşeron işçi yorumu, dağ fare doğurdu

CHP İzmit İlçe eski Başkanı Selman Yıldırım, taşeronluktan işçi statüsüne geçirilen işçilerin ücretleri ve diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu sözleşme hükümleri ile ilgili bir açıklama yaptı. Yıldırım, bu hükümleri “Dağ fare doğurdu” şeklinde yorumladı. Yıldırım, “İzmit Belediyesi’nde 998 olmak üzere Türkiye’de sayıları yüz binleri bulan taşeron işçiler, bu sözleşme ile refah standartlarına ulaşamamış, hatta verilen haklar, kadrolu işçilerin haklarının çok gerisinde olmuştur” dedi. 
 
BİZİM VAADİMİZDİ 

Yıldırım’ın açıklaması şu şekilde: “Bilindiği gibi taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi, partimizin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde vaatlerinde yer alan en önemli maddelerden biridir. Halkımız bu vaatlerimizi yerinde bulmuş, bunun ardından AK Parti de, 1 Kasım seçimleri öncesinde ‘Taşeron işçileri kadroya geçireceğiz’ sözü vermiştir. Fakat seçimin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen iktidar sözünü tutmamış, partimizin, sendikalarımızın, meslek odalarımızın ‘Sözünü tut’ baskısı üzerine bu konu ile alakalı adım atılmıştır. Ne yazık ki iktidarın taşeron işçileri kadroya geçirmesi ile ilgili attığı adım öyle gönülsüzdür ki, ortaya çıkan toplu sözleşme hükümlerindeki maddeler, bunu açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır. 
 
ZAM ÇOK AZ

Bilindiği gibi İzmit Belediyesi’ndeki kadrolu işçiler için imzalanan toplu iş sözleşmesinde mevcut ücretlere ve sosyal haklara ilk yıl yüzde 13.7, ikinci yıl ise enflasyon artı yüzde bir, yine üçüncü yıl da yine enflasyon artı yüzde bir oranında zam yapılması kararlaştırılmıştır. Taşeron işçilerde ise durum şöyledir: İşçilerin 01.01.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır. Ancak bu dönemde verilmiş bir ücret zammı varsa yüzde 4’ten mahsup edilir. Sormak istiyorum: Taşeron işçiyken verilen zam yüzde 4’ün altında mıdır? Verilen yüzde 4’lük zam ücretleri zaten çok düşük olan işçilerimizi nasıl refaha kavuşturacaktır? Enflasyon oranı yüzde 12’ye çıkmışken yüzde 4’lük zam işçilerin yüzünü nasıl güldürecektir? 
 
SOSYAL HAKLAR BÖYLE OLMAMALIYDI

Başta da ifade ettiğim gibi, ne yazık ki dağ fare doğurmuştur. Ve ne yazık ki bu ücret zammı, 2020’ye kadar her 6 aylık dönemi kapsamaktadır. Oysaki doğrusu, bir taşeron işçi hangi belediyeye girdiyse, o belediyede çalışan işçilerin haklarından faydalanmasıdır. Yine toplu iş sözleşmesinde çocuk yardımı 25 TL, yakacak yardımı 30 TL olarak belirlenmiştir. Bu işçiyle dalga geçmektir. Bu rakamlar kadrolu işçilerle karşılaştırılmayacak kadar küçüktür. Yine aynı şekilde, işçilere yemek verilmediği takdirde 5 TL ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi taşeron işçiler genelde arazidedir ve yemeklerini çalıştıkları bölgeye yakın lokantalarda yenmektedirler. Peki, günümüz şartlarında 5 TL ile ne yenilecektir. Bir ekmeğin 1 TL 25 kuruş olduğu günümüzde, 5 TL’lik yemek yoktur.  Yine evlenme yardımından doğum yardımına, öğrenim yardımından hastalık yardımına kadar tüm haklar beklentilerin altında kalmıştır.  
 
VİCDANLAR RAHATSIZ

Öte yandan ikramiye maddesi işe şöyledir: İşçilere ekim ve nisan aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir. Yani, ikramiye bedeli ne yazık ki 5’e günlüktür. Bu durum vicdanları rahatsız etmiştir. Evet, eğer taşeron işçiler taşeron olarak çalışmaya devam etselerdi, çalıştıkları taşeron şirkette toplu iş sözleşmesi yapılsaydı aşağı yukarı bu toplu iş sözleşmelerindeki hak ve ücretleri alacaktı. O zaman fark ne? O zaman neden kadroya geçtiler?
 
GÖNÜLSÜZ KHK  

Son olarak; bu maddeler nedeniyle ne yazık ki belediyelerde iki tip içi olacak. Birincisi kadrolu işçiler, ikincisi kadrodan kamuya geçen işçiler. Bu adaletsizliktir. Bu anayasamıza aykırıdır.  Evet, dağ fare doğurmuştur. Gönülsüz bir şekilde KHK ile geçirilen taşeron işçi maddesi, taşeron işçileri refaha kavuşturmamış, aksine şartlarında en ufak bir değişiklik olmamıştır.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.