banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Etteki fiyat yükselişi refah artışından mı?

Et fiyatları el yakıyor. Yıl başında bir kilogram et 39 TL iken bugün fiyat 45 TL'ye çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan etteki yüksek fiyatları ülkedeki refah seviyesinin yükselmesine bağladı. Peki ya rakamlar ne söylüyor? 

07 Kasım 2018 04:27
Etteki fiyat yükselişi refah artışından mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan et fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Erdoğan, “Hâlâ ülkemizde et fiyatlarının yüksek seyretmesinin genel refah seviyemizin artması sebebiyle talepte yaşanan yükselişle ilgili olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri gündem olurken bakalım TÜİK rakamları et fiyatlarına ilişkin neler söylüyor.

 
Dana etinin ücretinin yıllar içinde dalgalanarak arttığı görülüyor. Peki ya asgari ücret yıllar içerisinde nasıl seyir izledi.
 
 
Peki ya asgari ücretli kira, faturalar ve başka giderleri hariç tüm maaşını ete yatırsa kaç kilogram et alabiliyordu.
 
 
ETE FAZLA YANAŞAMIYORUZ
 
Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada emekli olarak eti unuttuklarını kurban bayramından kurban bayramına et yüzü gördüklerini söylüyor. Çalışkan, “Biz zaten ete fazla yanaşmıyoruz. Kurbandan kurbana yiyoruz. Eş dost kurbanı ile emeklinin yüzde 70'i et görüyor” diyor.
 
Emeklinin maaşının yıl başından bu yana gelen zamlarla yüzde 40 eridiğini anlatan Çalışkan,”Geçen bir bakan yardımcısı ile görüştük emeklimizi enflasyona ezdirmiyoruz dedi. Dedim ki siz tüfeyi havyara göre hesaplıyorsunuz. Biz kuru fasülyele göre hesaplıyoruz cevabını verdim” diye konuştu.
 
Emekliler olarak beklentilerinin intibak yasası olduğunu anlatan Çalışkan en düşük emekli maaşının açlık sınırı baz alınarak hesaplanmasını istediklerini söyledi.
 
“KÖYDEKİ VATANDAŞ ARTIK ŞEHİRLERE GEÇİYOR”
 
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demir de kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın nedeni olarak köyde yaşayan üretici insanların artık şehirlerde yaşamayı tercih etmesi olduğunu söyledi. Demir şöyle konuştu:
 
Öncelikle Türkiye’de girdi maliyetleri dolarize oldu. Türkiye 10 milyon ton yem ithal ediyor. Bunun asıl nedeni köydeki vatandaşın artık şehirlere geçiyor olması. Kırmızı ette üretim yok. Üretim olmamasının asıl nedini pazarın çok oynak olması. Bizim ülkemizde en büyük sorun devlet sürekli müdahale ediyor. Siz olmayan bir şeyi sürekli dışarıdan getirirseniz insanlar küser üretmez. Sorunun en başında hedefsizlik var. Sektör sürekli ithalat baskısıyla uğraşıyor. Tarım organizasyonumuz kötü. Bir köylünün bir yerde işletme bazında durabilmesi için en az 4 asgari ücret kazanabilmesi gerekiyor. Üretim yapan insanlarla devlet yol gösterici, barışık olmalı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.