BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Doların ateşi yine yükseldi

Geride bıraktığımız hafta Türk Lirası dolar karşısında yüzde 5.7 değer kaybetti! Haftaya 5.45 seviyelerinden başlayan dolar/TL 5.75 seviyelerinden haftaya nokta koydu. Merkez Bankası repo önlemini devreye alsa da vatandaş önümüzdeki günlerde ne olacağını merak ediyor. Gözler ekonomi yönetiminin seçime dokuz gün kala alması beklenen önlemlerde olacak. 

23 Mart 2019 12:43
Doların ateşi yine yükseldi

Seçim öncesi Türk Lirası'nın değeri dolar karşısında eridi! Trump'ın Golan Tepeleri'ne İsrail müdahalesini desteklediği tweeti sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin toprak bütünlüğünün Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğunu ilan etmesiyle birlikte piyasalarda tansiyon yükseldi. Üstüne vatandaşlar seçim öncesi 23 haftadır üst üste hesaplarında dolar biriktirmeye devam ediyor. Dolar/TL dün haftayı 5.76 seviyesinin hemen altında kapattı. Haftaya 5.45 seviyesinden başlayan dolar/TL haftayı 5.76’nın altında bitirdi. Türk Lirası dolar karşısında bu hafta yüzde 5.7 değer kaybetti.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tump'ın Golan tepelerine İsrail'in müdahale etmesi üzerine sarf ettiği sözlere yanıt verdi. Erdoğan “Amerika Başkanı'nın Golan tepeleriyle talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin veremeyiz.” dedi. 
 
DOLAR DÜN NE YAPTI?
 
Dolar/TL dün işlem saatlerinde 5.60'ın da üstüne çıkarken, ekonomi yönetimi gün boyu sessizliğini korudu. Merkez Bankası yüzde 24 faizle bir haftalık repo ihalelerini askıya aldığını ilan etmesi piyasaya sıkı para politikası anlamında bir mesaj olduğu fakat doların ateşini çok da düşürmedi. Akşam saatlerine doğru dolar/TL 5.70'in de üzerine tırmandı. İşlem hacminin düşük olduğu gece ilerleyen saatlerde dolar/TL 5.84'ü de aştı. Gözler pazartesi günü Merkez Bankası'nın piyasayı nasıl fonladığına çevrilecek. Merkez Bankası'nın piyasayı gecelik faiz oranı olan 25.50'ten fonlaması bekleniyor fakat bazı uzmanlar yüzde 27'lik geç likidite penceresinden de fonlama yapılabileceğinin altını çiziyor.
 
ALBAYRAK: NİSANDA PLAN AÇIKLAYACAĞIZ
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün gece canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak dünkü olağanüstü kur hareketi sonrası, “”31 Mart yerel seçim sonucu ne olursa olsun, seçim sonrası önümüz çok açık. Atılacak adımlar hazır, önümüzdeki hafta bir kısmını paylaşacağız. Nisan ayıyla birlikte yol haritasını açıklayacağız” diye konuştu.
 
ŞAHİNÖZ: ENDİŞEM 5.65
 
Sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan eski Amerikan Merkez Bankası (Fed) ekonomisti Erkin Şahinöz dolarda 5.40 seviyesinin aşılmasının önemli bir direnç noktası olduğunu söyledi. Şahinöz, “5.40 önemli bir dirençti, kur orayı geçti, 5.50'yi de bugün geçinde Merkez Bankası önlem almak amacıyla böyle bir hamle yaptı. Yerinde bir hamle bu. Ama kurdaki yükselişin önüne set çekebilir mi? Çok zor. Benim endişem 5.65'inde üzerinde kapatması. 5.65'in geçilmesi halinde hareketin hızlanabileceğini vurgulamakta yarar var.” ifadesini kullandı.
 
NALBANTLI: 5.45 KISA VADEDE GERİ ÇEKİLMELERDE DESTEK
 
Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Hane halkının döviz alımının da bu yükselişte etkili olduğunu söyleyen Nalbantlı, “15 Mart haftasında 4 milyar dolar artan döviz mevduatı 23 haftadır sürekli yükselerek 175.8 milyar dolara yükseldi. Kurda 5.54-5.55 bölgesinin önemli olduğunu düşünüyorum. 5.55 üzerinde kalıcılık sağlanırsa 5.65-5.70 bölgesine doğru bir hareket olabilir. 5.45 ise kısa vadede geri çekilmelerde destek olacak bölge olarak izlenebilir.” diye konuştu.
 
ÖKTE: MERKEZ’İN HAMLESİ ÖNEMLİ
 
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL'deki negatif ayrışmadan rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesini, çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
 
Işık Ökte Foreks'e yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası’nın dün lirada yaşanan 2’ye 1 negatif ayrışmadan (JPM gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı %1.1 satılırken, liranın %2.2 satılması) rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesi çok önemliydi. Çünkü gelen dolar talebinin sadece yabancı kurumsal tahvil satışlarından değil, lokallerden de kaynaklandığını görüyorduk. Ancak şu anki fiyatlamalarda, TL likiditesinin sıkıştırılmasının ve liranın açığa satılmasının daha maliyetli hale getirilmesinin dolar/TL üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. TCMB rezervlerinin 2 haftada 6 milyar dolar erimesi ve jeopolitik risklerinde lira fiyatlamasına girdiğini görmek zor değil.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.