banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İzmit’te 13,3 milyon metreküp su tasarrufu sağladık

Başkan Büyükakın, “ İzmit ilçemizde yapılan çalışmalar sonucunda, bugün gelinen noktada toplam 13,3 milyon metreküp su tasarrufu sağladık” dedi.  

08 Temmuz 2019 15:43
İzmit’te 13,3 milyon metreküp su tasarrufu sağladık

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İSU Genel Müdürlüğü’nün teknoloji üssü SCADA Kontrol Merkezini inceledi. Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’ye model olan sayısız projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Başkan Büyükakın” Pilot bölge olarak İzmit ilçemizde yapılan proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, toplam 13,3 milyon metreküp su tasarrufu sağladık.” ifadelerini kullandı.
 
 
“ATIKSU ARITMA DA YÜZDE YÜZ ARITMA YAPIYORUZ”
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, beraberinde Genel Sekreter Balamir Gündoğdu ile birlikte İSU SCADA Kontrol Merkezi hakkında Genel Müdür Ali Sağlık ile yöneticilerden bilgi alan Başkan Büyükakın, “SCADA Sistemi Kocaeli’de çevreye saygılı olduğunun en güzel örneklerinden birisidir. Yeşilin ve mavinin şehri Kocaeli diyorsak, Körfezimizdeki su yaşamının sürdürülmesi ve canlı türlerinin çeşitlendirilmesine önem vermek zorundayız. SCADA sistemlerimiz su havzalarının korunmasının yanı sıra halkımızın kaliteli yaşam sürmesi için sanayi alanlarında da aktif görev yapıyor. Şunu ifade etmem gerekir ki Türkiye’de bir ilk olarak atıksu arıtma da yüzde yüz arıtma yapıyoruz” açıklaması yaptı. 
 
İÇMESUYU ŞEBEKE SCADASI
 
İSU Genel Müdürlüğü, içme suyu deposundan çıktıktan sonra başlayan ve ev, işyeri ya da sanayide tüketildikten sonra tamamlanan süreci de bilişim teknolojisi vasıtası ile tam denetim ve kumanda altına almak için şebeke SCADA’sı olan İçme Suyu Bilgi Yönetim Sistemi çalışmalarıyla sürdürüyor. SCADA Kontrol Merkezi’nden takip edilecek şebekenin kontrolünün yanısıra içmesuyunda kayıp ve kaçakların azaltılmasını amaçlayan projenin uygulamasına 2015 yılı içerisinde başlandığını dile getiren Başkan Büyükakın, “Bu projemizin kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz. Pilot bölge olarak İzmit ilçemizde yapılan proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, bugün gelinen noktada toplam 13,3 milyon metreküp su tasarrufu sağladık. İzmit ilçesi için uygulanan çalışmalar tamamlandıktan sonra, sistem diğer 11 ilçe içinde uygulanacak ve Şebeke SCADA’sı sayesinde suyun serüveni tam olarak kontrol altına alınabilecek” şeklinde konuştu.
 
ANLIK SU TAKİBİ
 
İçmesuyu SCADA Sistemi ile 197 İçme Suyu Deposu, 105  İçme Suyu Terfi Merkezi  ve   12  İçme Suyu Arıtma Tesisi olmak üzere 314 adet noktanın online olarak takip ve kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca, içme suyu terfi merkezi ve su depolarında mevcut enstrümanlar aracılığıyla vana ve motorların (Aç/Kapa) uzaktan kontrolleri, arıza durumlarının belirlenmesi, su seviyelerinin, kimyasal parametrelerin (Ph, klor, bulanıklık) merkezden izlenebilmesi ve uzaktan kontrol edilebilmesi İçme Suyu SCADA Sistemi ile 7 gün 24 saat sağlanmakta.
 
7/24 KONTROL KONTROL
 
Mavi Bayraklı plajlara sahip olabilmek, Kocaeli gibi bir sanayi kenti için titizlikle yürütülmesi gereken komplike çalışmalar ile mümkün olmakta. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarla bugün Kocaeli, İzmit Körfezi ile Karadeniz sahillerinde olmak üzere 6 adet Mavi Bayraklı plaja sahip. Çevresi birçok sanayi tesisi ve yoğun insan yerleşimleri ile dolu bir deniz olan İzmit Körfezi’ni temiz tutmak ve bunu devam ettirebilmek kurumsal olarak ortaya konulan vizyonun en önemli unsuru olarak ortaya çıkmakta. Bu noktada çağdaş dünyanın kullandığı sistemlerden birisi olan Atık Su SCADA Sistemi devreye alınarak ve Körfez’in korunmasında ileri teknoloji kullanıldı.
 
SANAYİ TESİSLERİ GÖZETİM ALTINDA
 
Atık Su SCADA Sistemi vasıtasıyla atık su arıtma tesisleri, atık su hatları ve kirletici potansiyeli yüksek olan sanayi tesisleri 7/24 denetim altında tutulmakta, çevre ve insan sağlığı açısından sıkıntı oluşturabilecek durumlara karşı anında müdahale edilebilmekte.  Atık Su SCADA Sistemi ile; 55 atık su terfi merkezi, 11 yağmur suyu terfi merkezi, 16 atık su arıtma tesisi, 31 kanalizasyon kolektör hattı, 6 yağmur suyu kolektör hattı ve 29 sanayi tesisi çıkışı olmak üzere toplam 148 adet istasyonun SCADA Merkezi’nden izlenmesi ve kumandası sağlanmakta. Caydırıcı etkisinin yüksekliği nedeniyle Atık Su SCADA Sistemi, İzmit Körfezinde yerine getirdiği görevin ötesinde psikolojik olarak da gücünü hissettirmektedir. Çok geç kalınmadan gerçekleştirilen bir mücadelenin temel şartı olarak, ileri teknoloji içeren ve online olarak görev yapan Atık Su SCADA Sistemi, doğal güzelliklerin evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmesini önlemek üzere görev yapmakta.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.