Untitled Document
Sondakika >> Reklam | Künye | İletişim | Sitene Ekle
 
Kullanıcı Adı Şifre
Yeni Üye
Anasayfa Yap Sık Kullanılanlar Ekle 09-07-2020
ANASAYFA
Gündem Siyaset Kadın Eğitim Spor Polis & Adliye Sağlık Yerin Kulağı Var Magazin İş Dünyası Medya Ekonomi
Ana Sayfa  > Sağlık > Gıdada korona virüs tehlikesi
 
Gıdada korona virüs tehlikesi

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil anlattı: korona virüsünün dondurulmuş gıdalardan bulaşabileceği ortaya çıktı. Peki diğer gıdalarda da risk var mı? ...

FaceBook ta paylaş
Ekleme Tarihi : 28-06-2020 - 21:59

 

Bugüne kadar korona virüsünün gıda yoluyla bulaştığına dair bir bulgu yoktu. Ancak geçtiğimiz günlerde virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiği, bu yüzden dondurulmuş gıdaların riskli olduğu açıklanmıştı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, aslında tüm gıdalarda risk olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: Korona virüsü enfeksiyonunun damlacık yoluyla bulaştığını bilmekle beraber, fekall-oral yolla bulaş olduğuna dair kesin bir bilgimiz bulunmamakta. Ancak dondurulmuş ya da dondurulmamış olsun tüm paketli ürünlerin üretim aşamasından itibaren hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir.
 
Özellikle üretimde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat etmesi son derece önemli.Çünkü virüs damlacık yoluyla bulaşsa da ellerden temas eden virüs bir paketin üzerinde ya da yiyecek hazırlanması sırasında gıda ürünlerine geçebilir. Bu ürünlere dokunduktan sonra da ağıza, buruna temas sonucunda da hastalık geçebilir.
 
Yani gıdalarla direkt değil ama hasta kişilerin temas ettiği gıda ürünlerinin özellikle pişirilmeden tüketilmesi sonucu bulaşma söz konusu olabilir. Bu nedenle gıda üretiminde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat ettiğinden emin olunmalı.Gıda ürünleri alırken ambalajlarının yırtılmamış olmasına dikkat edilmeli. Gıda güvenliği yönetim tekniklerine uygun üretildiğinden emin olunan gıdalar alınmalı. Özellikle de merdiven altı olarak tabir edilen denetimden uzak işletmelerin ürünleri kesinlikle satın alınmamalı. Uygun muhafaza ve ısı koşullarında saklandıklarına emin olunmalı.  
 
DONDURMA UYARISI
 
Korona virüsünün sindirim yoluyla bulaşma ihtimalinin olmadığı düşünüldüğünde, özellikle yaz aylarında çokça tüketilen dondurma ya da buzlu içecekler için de hazırlanma aşamasındaki hijyen kurallarına uyulmuş olması önemlidir. Bu nedenle mutlaka güvenilir ve üretimden paketlemeye kadar bu kurallara uyulduğundan emin olunan ürünler tüketilmelidir. NASIL TÜKETİLMELİ?Pişirilerek, işlem gören ve tüketilmesi gereken et, süt, yumurta gibi gıdaları özellikle bu dönemde çiğ tüketmemek son derece önemli. Bununla birlikte gıdaların pişirilme sıcaklığının 60-65 derecenin üzerinde olmasına da dikkat edilmeli.
 
Paketlenmiş ve dondurulmuş ürünler mutlaka pişirilerek tüketilmeli. Dondurulmuş gıdaların mutfak tezgahının üzerinde uzun sürelerde çözülmesi beklenmemeli, bu ürünler bir gün öncesinden buzdolabının üst rafına çıkartılmalı. Ayrıca bir kez çözülmüş ürün kesinlikle bir daha dondurulmamalı. Aynı şekilde evde hazırlanan ürünler kullanılacak miktarlarda derin dondurucuda saklanmalı ve çözüldüğünde hepsi tüketilmeli.


 
Etiketler :
Gıdada - korona - virüs - tehlikesi -
28-06-2020
Sağlık
0 Yorum
Haberi Yazdır
 
Untitled Document

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

FACEBOOK'TA TAKİP ET
 
 
KÖŞE YAZILARI
   
EN ÇOK OKUNANLAR
   
EN ÇOK YORUMLANANLAR
   
ANKET
 
 
HAVA DURUMU
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Tasarım ve Yazılım
Taha Medya
Gündem   Siyaset   Kadın   Eğitim   Spor   Polis & Adliye   Sağlık   Yerin Kulağı Var   Magazin   İş Dünyası   Medya   Ekonomi