BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Bakan Varank ilimize gelip temel attı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un katılımıyla Dilovası'ndaki İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin temeli atıldı  

23 Temmuz 2020 06:51
Bakan Varank ilimize gelip temel attı

İMES Organize Sanayi Bölgesi Uygulamalı  İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi Temel Atma Töreni,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un katılımıyla gerçekleştirildi. İMES Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleşen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, İMES Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, Organize Sanayi Bölgelerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
 
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda İMES Organize Sanayi Bölgesi Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin tanıtım filmi sunuldu.
 
İMES Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarının ardından Vali Seddar Yavuz yaptığı konuşmalarında; “ Öncelikle Sayın Bakanımızın tüm gününü ilimize ayırması ve sevincimizi paylaşması dahası da böylesine güzel yatırımlara destek vermesi her türlü teşekkürü hak ediyor. Öncelikle Sayın Bakanımıza minnet ve şükran duygularımızı huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Kocaeli Türkiye’nin yeni yüzü, bilim, sanayi ve teknoloji üssü. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimizin ilimize çok büyük önem verdiğine, sanayicimizin her zaman yanında olduğuna ve her fırsatta desteklediğine de şahit oluyoruz.
 
Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimize de bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum. Diğer taraftan da özellikle rekabetçilik, yenilikçilik ve elbette dünya ile yarışan bir sanayi içinde böylesine nitelikli eleman yetiştirme ihtiyacını da gidermemiz gerekiyor. Bu vesileyle Sayın Bakanımıza Kalkınma Ajanslarımıza sağladığı olanaklar nedeniyle şükranlarımı sunuyor, tesisin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” diyen Vali Seddar Yavuz’un konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı konuşmalarında; “Birazdan İMES Organize Sanayi Bölgesi Uygulamalı İleri Mühendislik ve Mükemmeliyet Merkezinin temelini atacağız. Böyle güzel bir vesileyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyor, hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
 
Sanayinin Kalbi Kocaeli’de Atıyor
 
Bugün Kocaeli’de oldukça yoğun bir programımız vardı. Sabah saatlerinde Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal üretim tesisinin temelini attık. Bu tesis 315 bin TL’lik bir yatırım ve ilimize 500 kişilik ilave istihdam sağlayacak devasa bir yatırımdır. 
 
Bilişim Vadisi'nde G20 Dijital Ekonomi Bakanları Zirvesi'ne uzaktan bağlantıyla katıldığını belirten Varank;  Bilişim Vadisinden G20 Dijital Ekonomi Bakanları zirvesine uzaktan bağlantı yaptık. Burada ülkemizin yapay zeka, dijital güvenlik, akıllı şehirler ve dijital ekonominin ölçülmesi gibi farklı alanlardaki önceliklerini muhataplarımızla beraber tartıştık. G20’nin önümüzdeki dönem yol haritasını şekillendirdik.
 
Şimdide sizlerle birlikteyiz. Bugünü aslında şöyle özetleyebiliriz: güne sanayi ile başladık, teknoloji politikaları ile devam ettik, her şeyin temeli beşeri sermaye, insan gücü diyerek de noktalıyoruz. Türkiye’de sanayinin kalbi Kocaeli’de atıyor. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisinden aldığımız güç ile üretimde istihdamda ve ihracatta önemli bir rol üstleniyorsunuz. En son 17 Haziran’da Sanayi Odamızın aylık meclis toplantısında uzaktan da olsa sanayicilerimizle bir araya gelip, son dönem gelişmeleri masaya yatırmıştık. O günden bu yana üretim ve yatırım verilerinde, canlanma eğiliminin güçlendiğini görüyoruz.
 
Birkaç rakama özellikle değinmek istiyorum, Mayıs ayında sanayi üretimi Nisan’a göre % 17,4 arttı. Halen geçen senenin altındayız ancak ay bazında toparlanmamız pek çok ülkeye göre gerçekten çok hızlı. Üretimdeki bu toparlanmayı sanayi sicil verilerinden de teyit edebiliyoruz. Haziran'da 1421 yeni sanayi işletmesi kuruldu. Bu sayı, geçen seneye göre % 91'lik bir artışa tekabül ediyor.
 
OSB'lerde de fabrikalar açılmaya devam ettiğini belirten Bakan Varank; yılın ilk yarısında 606 üretim tesisi faaliyete geçti. Yatırımlara baktığımız da güçlü bir trend görüyoruz. Bunu teşvik belgelerimize olan talepten çok net izleyebiliyoruz. İlk 6 ayda teşvik talebi, geçen seneye göre % 14 arttı. Ertelenmiş tüketimin yatırımlara yönelmesi elbette çok sevindirici bir gelişme. Tabi önemli olan bu eğilimin istikrarlı ve kalıcı hale gelmesi. Beklenti ve dış talep kanalına baktığımızda orada da iyileşmeyi çok net biçimde görebiliyoruz. Yeri gelmişken çok güncel bir veri paylaşayım, Temmuz’un ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan-Haziran dönemini geride bırakmanın yanında, Mart’ın aynı dönemini de geçmiş durumda. Yani son 3 ayda ilk defa Mart’ı geçiyoruz.
 
Kocaeli ne kadar hızlı toparlanırsa ülke genelindeki etkinin de bu denli güçlü olduğunu anlatan Bakan Varank;  bizde Bakanlık olarak şehrimizin potansiyelini ileriye taşıyacak her türlü projeye destek veriyoruz. Yılbaşından bu yana şehrimizdeki 4,5 milyar TL ’lik sabit yatırıma teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla ilave 5 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açılmasını bekliyoruz.
 
KOSGEB’de şehrimizdeki KOBİ'lerin yanındaydı. İlk 6 ayda 800'e yakın KOBİ'ye farklı destekler sunduk. Hazır KOSGEB demişken, bugün çağrısını açtığımız programa da tekrar değinmek istiyorum. KOBİGEL kapsamında 'İmalat Sanayinde Dijitalleşme'nin yeni çağrısını ilan ettik. Hem dijital teknolojileri geliştiren, hem de bu teknolojileri kullanan işletmelerin sayıca çoğalmasını istiyoruz. Program kapsamında KOBİ'lere 1 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz. Büyük veri, nesnelerin interneti, akıllı sensörler, endüstriyel robot teknolojileri ve artırılmış gerçeklik gibi alanlarda başvuruları kabul edeceğiz. Çağrımız 17 Eylül'e kadar açık. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor, sonuçları da Kasım ayı sonuna doğru açıklamayı planlıyoruz.
 
Otomotiv sektörüne hizmet veren uluslararası teknoloji şirketleri için Bilişim Vadisi bir cazibe merkezi olmaya başladı Bilişim Vadisinin otomobil sektöründeki firmaların gözdesi haline geldiğini kaydeden Bakan Varank; Küresel rekabette vazgeçilmez bir oyuncu olmanın yolu inovasyona yatırım yapmaktan geçiyor. Biz de buradan hareketle ülkemizin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssünü Kocaeli’ne, Bilişim Vadisine konumlandırdık Biliyorsunuz Türkiye’nin Otomobilinin ön gösterim araçlarını burada halkımızın beğenisine sunmuştuk. Aralık ayından bu yana vadiye olan firma başvurularında %50’lik bir artış görülüyor
 
Yerleşik firma sayısı 79 dan 112 ye çıktı. Otomotiv sektörüne hizmet veren uluslararası teknoloji şirketleri için burası bir cazibe merkezi olmaya başladı Otomotiv endüstrisinde önemli bir konuma sahip olan EDAG Vadide yerini aldı. Yine uluslararası şirketlerden FEV ile sözleşme imzalandı. Bu şirket genişleme planlarını Bilişim Vadisinde yapmayı planlıyor. Biz vadiyi aynı zamanda teknoloji tabanlı girişimciliğin de merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu amaçla 100 milyon TL’lik bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulması için çalışmalara başladık. Ulaşım, haberleşme, nesnelerin interneti, finans, siber güvenlik, robotik ve otomasyon gibi alanlardaki projeleri bu fonla birlikte değerlendirmek istiyoruz. 
 
Bilişim Vadisinde kodlama okulu açılacak Bilişim Vadisinde bir kodlama okulunun kurulacağını dile getiren Bakan Varank; İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarının finansmanlarıyla Bilişim Vadisi ve TÜSSİDE ortaklığıyla Türkiye Açık Kaynak Platformu oluşturduk. Burada elbette özel sektör şirketlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız var. Bu platformla kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımları üretmeyi, ülkemizin yazılımcı havuzunu büyütmeyi, yazılım konusunda dışa bağımlılığı azaltmayı planlıyoruz.  Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleyecek ve yazılım okulları açacağız Bu okullardan birisi de Bilişim Vadisinde kurulacak. Böylece gençlerimize teknolojinin farklı alanlarında yeni kabiliyetler kazandıracağız.
 
Bununla birlikte gençleri sanayi sektörüne yönlendirmeyi, bu alanda yetiştirmeyi de son derece önemsiyoruz. Bu anlamda bugün temelini atacağımız merkez kritik bir öneme sahip. 16 milyon TL’lik bu projenin 10 milyon TL’si Kalkınma Ajansımız tarafından finanse edilecek. Bu merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 binden fazla uygulamalı eğitim verilecek. Üniversite-Sanayi işbirliği projeleri hayata geçirilecek. Çevre OSB’leri de dahil ettiğimizde üç bine yakın firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi arttırılacak. Yalın üretim ve verimlilik konularında firmalarımıza danışmanlık hizmeti verilecek. AR-GE yapmak isteyen işletmeler merkezin sahip olduğu tasarım ve ileri mühendislik programlarından faydalanabileceklerdir. Sanayide güvenli üretimi arttırmak için çalışmalar yaptıklarını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank;  Salgında yeni bir dalgayla karşılaşmamak için tedbirlere azami seviyede uymamız şart. 
 
Rehavete asla kapılmamalıyız. Biz tam da bu noktada sanayide ve hizmetler sektöründe ürün güvenliğini artırmak adına önemli bir adım attık. Türk Standartları Enstitüsü üretim ve hizmetler sektörüne yönelik kılavuzlar hazırladı. Kılavuzlarda yer alan tedbirleri uygulayan firmalara COVID 19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi ve Güvenli Hizmet Kalite Belgesi veriyoruz. Şimdiye kadar 351 firma Güvenli Üretim Kalite Belgesi alırken hizmetler sektöründe 34 firmaya Güvenli Hizmet Kalite Belgesi verdik. Sizlerin de en temel önceliği çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almak olmalı. Üretimin her aşamasını en ince detayına kadar planlamalı ve belgelendirme için TSE’ye müracaat etmelisiniz.
 
Bu sayede siz kazanırken çalışanlarınız da kendilerini daha güvende hissedecek. Salgın boyunca sizlerin desteği ve sanayimizin güçlü altyapısı sayesinde ihtiyaç duyulan her ürünü kolayca üretebildik. İnşallah bundan sonraki dönemde de yeni başarı hikayelerine beraberce imza atacağız” diyen Bakan Varank temeli atılacak İMES Organize Sanayi Bölgesi Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin Kocaeli’nin gücüne güç katması temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank,  Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri hayırlı olsun dilekleriyle İMES Organize Sanayi Bölgesi Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin temelini attılar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.