24 Şubat 2021 17:32
Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi(GTÜ TTO)’nde organ ve doku mühendisliği çalışmalarında kullanılan yüksek teknolojili cihazlar geliştirmek için kurulan GBA TECH firması, yerli ve milli bir tasarımla 3D Biyoyazıcı geliştirdi. Üretilen GBA SPC1 model Biyoyazıcıya ait bütün tasarımlar ve dokümanlar açık kaynaklı olarak dünya ile paylaşıldı. Cihaz ve çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Biyomedikal Mühendisi Gül Banu Aydın şunları söyledi;” Organ ve doku mühendisliği çalışmalarında kullanılan yüksek teknolojili cihazlar cihazlar ile kişiye özel dokular ve organlar basılarak hastalara nakledilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra hedef doku ve organlar taklit edilerek ilaçların, kozmetik ürünlerin bu dokular üzerindeki etkileri dış ortamda test edilecek ve bu ilaçları insanlar kullanmadan önce yan etkileri hakkında bilgi edinilecek. Bu sayede deneylerde daha az hayvan kullanılması sağlanmış olacak.
Biz de GBA TECH YAZ. MÜH. DANIŞMANLIK SAN. VE TİC. LİMİTED ŞTİ. olarak GTÜ’de uzun süren ARGE çalışmalarımız neticesinde tasarımı tamamen bize ait olan bir 3D Biyoyazıcı geliştirdik ve prototipini ürettik. Ürettiğimiz GBA SPC1 model Biyoyazıcıya ait bütün tasarımları ve dokümanları açık kaynaklı olarak dünya ile paylaştık. Bu sayede dünyanın dört bir yanında üniversitelerde, laboratuvarlarda ve teknoloji enstitülerinde doku mühendisliği çalışmaları yürüten ve bu alana ilgi duyan herkes tasarımı tamamen Türk mühendislere ait olan GBA SPC1 model açık kaynaklı 3D Biyoyazıcıyı yapabilecektir.
Bu biyoyazıcıyı yapmak isteyenlerin ihtiyaç duyacağı tüm bilgi ve dokümanları gbaspace.com web adresinde, GBA SPC1’in parça tasarımlarını dünyada bilinirliği en çok olan thingiverse platformuna yüklendi. Bu 3D Biyoyazıcıyı üretmek isteyenler parçalara thingiverse sitesinden ulaşabilir. Erişim linki : https://www.thingiverse.com/thing:4747841 İlk prototipimizin çalışma ve biyobasım videosunu Youtube kanalımıza ve web sitemize yükledik. Erişim linki : https://www.youtube.com/watch?v=jPHiOqhdwMc Yaptığımız 3D Biyoyazıcı ile farklı geometrilere sahip doku iskeleleri (scaffold) basımı gerçekleştirdik. Bastığımız doku iskelelerinde uniform bir yapı yakaladık. Yeni ürünler ve yeni biyomalzemeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.”