Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana 'deprem fırtınası' yaşanıyor; Santorini'deki yanardağ bölgesinde kümelenen depremler komşuyu üst düzey önlemlere sevk ederken Türkiye'nin bu durumdan etkileyip etkilemeyeceği ise merak ediliyor.
Prof. Dr. Celal Şengör, 'deprem fırtınası'na ilişkin değerlendirmede bulundu.
PatronlarDünyası'nda er alan habere göre, Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret ede Şengör, depremler hakkındaki soruya şu şekilde yanıt verdi:
“Derinliği 7 kilometreymiş, o burada normal bir derinlik, beklenen bir şey. Esas öğrenmemiz gereken bu depremlerin ne tür depremler olduğu ve nerede kümelendikleri. Santorini’deki yanardağ aktif zaten. O yanardağ 19 yüzyıldan beri falan aktif zaten. Santoroni’deki yanardağ patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. O kadar tehlikeli.”
Şengör, Ege’de son yaşanan depremlerin sıklığının normal olup olmadığı ile ilgili soruya da "Normal ama bu depremlerin türleri ve neye işaret ettikleri önemli. Onun fay çözümlerini görmek lazım öncelikle. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Harita üzerinde nasıl göründükleri önemli" diyerek yanıt verdi.
'7 METREYE KADAR TSUNAMİ OLUR'
Şengör, şunları söyledi:
“Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. İstanbul’daki fay mesela öyle değil. İstanbul’daki fay öyle değil. Orada tsunami ancak bir yer kayması olursa olur. İstanbul’da yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami olur."
Prof. Şengör, "Türk halkına benim tek çağrım şu: Biraz gerçekçi olsunlar. Bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek bilimsel düşünebilen insanları seçsinler" diyerek sözlerini tamamladı.