Sözcü TV Dış Haberler Müdürü Burak Tatari, Türkiye'nin ithal ettiği çöplerin doğaya, insanlara olan zararını anlattı. Tatari Guardian'da yayımlanan "Türkiye, ‘sıfır atık’ ülkesi olacağını söyledi. Bunun yerine, Avrupa’nın çöp döküm alanına dönüştü" başlıklı habere değindi.
Tatari, "Guardian gazetesinden Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren, her birimizin hayatını etkileyen bir haber yayımlandı. Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü mü? Türkiye 2017 yılında Çin’in Avrupa’dan ithal ettiği çöp alımını durdurmasının ardından giderek artan oranda çöp satın almaya başladı. Türkiye neden Avrupa’dan çöp almaya başladı?" dedi.
Tatari şu ifadeleri kullandı:
Türkiye an itibariyle Avrupa’nın en çok çöp ithal ettiği ülke. Türkiye 12 milyon tonla birinci sırada. Türkiye’yi Hindistan, Mısır, Norveç ve İsviçre izliyor.
İktidarın 2017 yılında “Türkiye sıfır atık ülkesi olacak” açıklaması yapsa da kendi çöplerimizin yanına bir de başka ülkelerin çöplerini getirdik. Özellikle de Adana’daki verimli topraklar, nehirlere yakın bölgelerde çoğu plastik atıklardan oluşan çöpler yığılıyor. Bu çöpler yakıldığı zaman çevreye zarar verirken zehirli gazlar da ortaya çıkarıyor.
Greenpeace’in yabancı üyeleri “Türkiye Avrupa’nın çöplüğü olmasın” diye de kampanya başlatmış durumda. Çoğu plastik geri dönüştürülemiyor. Yeni plastik üretmek, bu plastikleri dönüştürmekten çok daha maliyetsiz ve ucuz.
Guardian’ın Adana’da görüştüğü çiftçi ateşe verilen atıkların nasıl çevreye zehirli dumanlar saçtığını anlatıyor.
Türkiye’ye her 6 dakikada bir çöp dolu kamyon giriyor. Bir gün boyunca onlarca çöp alıyoruz.
Tarım alanları, sulama kanalları, yerleşim yerleri, insanlar ve hayvanları birebir etkiliyor. Kansorejen miktarı bu bölgelerde normalin 400 katına çıkmış durumda.
2004’ten bu yana Türkiye’nin çöp ithalatı 196 kat artmış durumda. Adana’da üretilen ürünler her birimizin sofrasına giriyor.