Kaza anında unutulmaması gereken ve sigortalının sorumluluğunda olan bir husus, zararı azaltıcı ya da artmasına mâni olacak önlemlerin alınmasıdır. Bu amaçla yapılacak makul ölçekteki giderler sigorta şirketi tarafından karşılanır. Trafik kazası meydana geldiğinde trafik sigortası ile ilgili bildirimin 5 iş günü içerisinde yapılmış olması bir başka zorunluluktur. Bu hususun gözden kaçırılmaması gerekir. Mücbir sebep olmaksızın yapılacak geç bildirimlerde sigorta şirketinin sorumluluklarından kaçınma hakkı doğacaktır.
Hasar sonrasında yapılacak ihbardan sonra çoğu durumda sigorta şirketi tarafından eksper tayin edilir. Eksper tayin edilmeyen dosyalar için işlemler belge takibi ile şirket merkezinden yürütülür. Bu sebeple gerekli belgelerin doğru ve zamanında ulaştırılması son derece önemlidir. Süreç içerisinde oluşacak ve durumu aydınlatmaya yarayacak yeni belge talepleri de sigortalı tarafından zaman geçirmeden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
TRAFİK KAZASI SONRASI HASAR DOSYASI OLUŞTURMA
Ölüm veya yaralanma olmayan trafik kazaları sonrasında olayı en doğru şekilde ortaya koyacak şekilde belgelerin dosyalanması gerekir. Bu amaçla hazırlanacak en önemli evrak maddi hasarlı trafik kazası tutanağıdır. Kolluk kuvvetinin bulunmasına ya da imzalamasına gerek olmayan bu tutanak taraflar arasında düzenlenir ve durumu yansıtan basit kroki ile birlikte imza altına alınır. Ayrıca sürücü belgelerinin ve araç tescil belgelerinin fotokopileri de bu tutanağa eklenir.
Zorunlu trafik sigortası kaza bildirimi sırasında bir dizi bilgi ve belgenin tutanakla birlikte sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Bilgilerin doğruluğu, sürecin doğru işlemesi ve hak kaybı oluşmaması bakımından önemlidir. Bu bilgiler arasında; trafik sigortası poliçe numarası, sürücünün kimlik numarası, hasar tarihi ve saati, hasar yeri, hasarın nedeni ve meydana geliş şekli, tahmini hasar durumu, hasar gören araçların plaka numaraları ve trafik tescil belgelerinin seri numarası bulunur.
Söz konusu belgelerin iletilmesinin ardından sigorta şirketi hasar dosyasını açar ve durumu TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) sistemine aktarır. TRAMER tarafından yapılacak inceleme sonrası kazadaki kusur oranı, tarafların ne kadar suçlu olduğu, kime ne kadar ödeme yapılacağı gibi kararlar verilir. Durum sigorta şirketine iletilir ve ödeme planının bu şekilde yapılması gerekir. TRAMER kararlarına itiraz etmek mümkündür. Bu durumda yeniden inceleme yapılır ve ortaya çıkacak karar kesindir.
Sigorta şirketi tarafından açılan hasar dosyası için kimi durumlarda bir eksper atanır. Eksperin aracı onarımın yapılacağı yetkili servis veya anlaşmalı serviste görmesi gerekir. Burada yapılacak ekspertiz işlemi sonucunda onarımın mümkün olup olmadığı ya da ekonomik olup olmadığı değerlendirilir. Onarım kararı verilmesi durumunda yapılacak işlemlerin detaylarına ekspertiz raporunda yer verilir.
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASININ FAYDALARI
Sigorta yaptırma aşamasında çoğu kişi en ucuz trafik sigortası veya en uygun trafik sigortası için yoğun araştırmalar yapar. Ancak asıl önemli olan zorunlu trafik sigortası indirim oranı değil hasar anında sigortalıya sağladığı katkılardır. Olağanüstü büyüklükte olabilecek maddi zararların yanında ölüm ve sakatlık tazminatlarından koruması, zorunlu trafik sigortasının en değerli yanıdır.
İnsanlık hali denilebilecek küçük dalgınlıkların pahalıya patlamaması için sigorta güvencesinde araç kullanmak son derece önemlidir. Aksi halde küçük bir dalgınlığın faturasını ödemek için bir ömür çalışmak yeterli gelmeyebilir. Zorunlu trafik sigortası, kazaya karışan tarafların mağduriyetini önleyen ve normal hayatı devam ettiren önemli bir uygulamadır.
24 Mart 2025 Pazartesi 11:33
