banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Evlerdeki sessiz katile dikkat!

Havaların soğumasıyla birlikte artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyaran İzgaz Genel Müdürü Gökalp Özkök evlerde alınması gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. 

18 Kasım 2017 05:24
Evlerdeki sessiz katile dikkat!

İzgaz Genel Müdürü Gökalp Özkök şöyle konuştu:  Karbonmonoksit (CO) bütün dünyada birçok ölüme neden olmaktadır. Genellikle bu ölümler, karbon içeren kömür, odun, gazyağı, propangazı ve doğalgaz gibi yakıtların tam yanmaması, soba, şofben ve diğer araç gereçlerin hatalı kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır.
 
Açılan hava menfezlerini gaz kullanıcıları soğuk geldiği gerekçesi ile kapatıyorlar ama oksijenin içerde dolaşması için kapatılmaması gerekiyor. Biz kapalı menfez görürsek gazı drduruyoruz. Hiç menfez yoksa da gazı açmıyoruz. Bu şekilde tedbirler alıyoruz. karbonmonksit işi çok ciddi bir iş. Tesisatların sertifikalı firmalara yaptırılması da çok ama çok önemli.
,
Gaz kaçağında yapılacak işlemler ile ilgili bizler abonelerimize bilgiler veriyoruz. Gaz kokusu aldığınızda hemen 187’yi arayın, Vanaları kapatın, kapıları ve pencereleri açın, elektrikli hiçbir şey kullanmayın. Telefon kullanmayın, evin içinde ateş yakmayın, kendiniz kesinlikle müdahale etmeyin. Evde hangi yakıtı yakarsanız yakın dumanı yani karbonmonoksit dediğimiz o baca gazı öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız ve bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır.
 
Bu özelliklerinden ötürü “sessiz katil” adını almıştır. Karbonmonoksit (CO), her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara veya engellilik durumlarına neden olmaktadır. Evinizde hangi yakıcı yanıcı ürünü kullanırsanız kullanın odun, kömür, doğalgaz, fuloil, yani bu yakıcı cihazların tamamının baca bağlantılarının ve cihazlarının düzenli bakımlarını yaptırmak gerekiyor.
 
DOĞALGAZ REZERVLERİ SONSUZ DEĞİL
 
Tasarruflu kullanmak için kombilerin bakımlarının düzenli yapılması lazım. Normal şartlarda da her cihazın bakım periyodu vardır zaten. Termostat sistemleri gelişti artık daha verimli kullanmak için oturmadığınız odayı fazla ısıtmaya gerek yok. Kış geldiği zaman insan psikolojisi olarak evde yazın giydiğimiz kıyafeti kışında giymek istiyoruz. Kışın ev, tişörtle oturulacak kadar ısıtılmamalı ısıyı iyi ayarlamak gerekir. 
 
Karbon temeli ürünleri ne kadar verimli kullanırsanız o kadar uzun kullanırsınız dünyadaki doğalgaz rezervleri sonsuz değil, verimli kullanarak bunların kullanım ömrünüz uzatmak mümkün. Binalarda uygun yalıtım ile aşağıdaki oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. 
 
Pencereler %10 – 25,Tavan %25,Isı Köprüleri %20-50,Dolgu Duvarlar %15-25,Döşemeler %10 Radyatörlerin temizliğini mutlaka yaptırmak lazım radyatörleri mobilya, perde gibi eşyalarla kapatmayın %15 bundan tasarruf oluşuyor, su termostatını konfor sıcaklığı olan 50 dereceye ayarlayın gereğinden fazla enerji tüketmeyin. Tesisat borularını korozyona uğramamak için gaz açıldıktan sonra doğru boya ile boyatılmalı. Ayrıca baca şapkaları yerine rüzgârgülleri yaptırılabilir. Bu işlem baca çekişini kuvvetlendirecektir. HABER: Esra SÖZER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.