BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Taşeron sistemi kaldırılsın!

Hizmet-İş Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy ‘Taşeron sistemi kaldırılsın’ dedi. 

27 Kasım 2017 12:59
Taşeron sistemi kaldırılsın!

Hizmet-İş sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy şöyle konuştu: Güne işyerlerini ziyaret ile başlıyoruz. Genelde 8.30’da işe başlandığı için onlarla beraber olup güne bu şekilde başlamak için çaba sarf ediyoruz. Yine gün içinde belli ziyaretlerimiz sonucu sorunlar sıkıntılarla alakalı işverenle görüşmeler yapıyoruz.

Şu anda Büyükşehir ile beraber 9 ilçe belediyesi, Büyükşehir İSU Genel Müdürlüğü, Belde A.Ş. olmak üzere yaklaşık 20-25 tane işyerimiz ve 8 bin üyemiz var.

Şu anda başladığımız ve başlayacağımız sözleşmeler var. Karamürsel’de başladık, İzmit Belediyesi 6 Aralık’ta başlayacak.  Darıca ve Çayırova’da da ilk oturumları yaptık. Geçen hafta Gebze’de de bu hafta yerin ve günün tespitini yapacağız.
 
Şu anda Karamürsel, Gebze, Darıca, Çayırova ve İzmit Belediyesi olmak üzere 5 belediyede sözleşmemiz devam ediyor. Altınova ve Kaytazdere de başlıyoruz. Toplam 7 belediyede toplu sözleşmemiz başladı. 
 
Her sene öğrencilerimize burs adı altında ödenek çıkıyordu. Ancak bu sene genel merkezimizin aldığı karar doğrultusunda çocuklar için bir eğitim kampüsü kurulma çalışması yapılıyor. Ön çalışmalarımız genel merkezde devam ediyor. Bu yüzden çocuklara verilen eğitim yardımı bu sene bu projeye aktarıldı.
 
Her sene belli bir kotada çocuklar orada hem kalıp hem eğitim görüp hem de sportif aktivitelerini yapma noktasında bir kampüs kurulacak. Bu yüzden eğitim yardımı kampüsün yapımına aktarıldı.

Taşeron arkadaşlarımızdan yoğun bir örgütlenme tabebi var. Sendikalı olma hususunda ortak bir mutabakat var. 

Kamuda çalışan 1 milyona yakın işçinin 400 bini de belediyelerde taşeron olarak çalışıyor. Yüzbinlerce insanın gözü önümüzde ki günlerde yapılacak taşeron açıklamasında. Hükümetin bu konuda çalışmalarını bitirdiği ve kısa zamanda açıklanacağı ifade ediliyor.
 
Biz Hak-İş ve Hizmet-İş sendikası olarak çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınması birinci önceliğimiz. Taşeron sistemi ucube hale dönüştü. Bütün işçilerin alımı, onların ücretlerinin ödenmesi sosyal haklarının takibi gibi her şeyi yapan iş veren kamu olmasına rağmen maalesef taşeron diye bir sistem ortaya çıkmış.
 
 Burada firmalar sadece çantacılık yaparak tabiri caizse işçinin sırtından para kazanarak bu sistemi sürdürmek niyetindeler. Dolayısıyla hükümetimizin burada yapmış olduğu çalışma doğrudur. İnşallah arkadaşlarımız bulunduğu statüde kadro verilerek taçlandırırlar diye umut ediyoruz. 
 
Yaklaşık 400 bin kişinin gözü kulağı Ankara’dan gelecek habere odaklandı. Kamuoyunda özel sözleşmeli personel veya kamu işçisi gibi söylemler ifade ediliyor. Bunların olmamasını diliyoruz Çalışan arkadaşlarımızın kadroya geçmesini hem bizler hem de onlar beklemekteyiz.

Bu taşeron mevzusu bizim hayatımızın en büyük sıkıntılarından biri. Hem kamuda hem de özel sektörde neticede gerçekten vahşi kapitalizmin ürettiği bir sistem. 1980 yıllardan sonra piyasaya çıkan ve çalışan arkadaşlarımızın iş güvencesini diğer sosyal haklarını kıdem tazminatlarını izinlerini ortadan kaldıracak bir sistem.
 
Kadrolu arkadaşlarımıza norm kadro statüsü getirdiler, ondan dolayı belediyelere kamuya işçi alımı olmuyor. Olmayınca da eksilme gün geçtikçe devam ediyor. Yerine kimse gelemiyor bu taşeron sistemi de çalışmaya devam ediyor. Bu sistemin toptan ortadan kalkması gerekiyor. Çalışma Bakanımız  bir açıklama yaptı ve bu doğrultuda  taşeron diye bir çalışma sistemi olmayacak diye umutluyuz bekliyoruz. HABER: Esra SÖZER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.