BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “2017 sonu itibariyle ihracat hedefine yakınız ama enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz.” dedi. 

04 Aralık 2017 11:33
KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ve yüzde 12,98 olarak gerçekleşen kasım ayı enflasyonunu değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini ve kasımda on bir yılın zirvesinde olduğunu belirterek, "Maalesef, enflasyonda Orta Vadeli Program hedeflerini yakalayamayacağımızı görüyoruz." dedi.
 
Son yılların en yüksek düzeyinde gerçekleşen Yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,02, geçen yılın kasım ayına göre ise yüzde 13,91 artarak son yılların en yüksek düzeyine ulaştı. Döviz kurlarından kaynaklanan yükselişin etkisiyle ÜFE'nin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Enflasyonda önümüzdeki ay, dolar mevcut seviyesini korursa kısmi bir düşüş gelebilir diye düşünüyoruz. Ama OVP hedeflerini yakalayamayacağımızı maalesef şimdiden görebiliyoruz." dedi.
 
Ana sanayi gruplarını değerlendiren Zeytinoğlu, "ÜFE'de hem geçen aya göre hem geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artışın ara malları kaleminde olduğunu görüyoruz. Bu kalemde yıllık fiyat artışı yüze 23,43 olarak açıklandı. Bu artış üretici fiyatlarındaki genel artışın çok üzerinde. Burada maliyet düşürücü önlemlere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan aylık en fazla artış; yüzde 11,72 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde olurken,  elektrik, gaz üretim ve dağıtımı yüzde 3,73 bir ay önceye göre endeksin en fazla düştüğü alt sektör oldu." dedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerini de değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, en yüksek kasım ihracatının gerçekleştirildiğini ve OVP'de öngörülen ihracat hedefinin tutturulabileceğini belirterek, “Kasım ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 11 artarak 14,2 milyar dolar ve ithalatımız yüzde 21 artarak 20,5 milyar dolar oldu. Yıllık olarak sürekli artış eğiliminde olan on iki aylık ihracatımız ise 156,5 milyar dolar oldu. İhracatımızın kasımda tekrar 14 milyar dolar üstü seviyelere çıkmasını ekonomimiz açısından olumlu değerlendiriyoruz ve bundan sonraki aylarda da bu seviyelerin sürekliliğini arzu ediyoruz.” dedi.
 
Zeytinoğlu yüzde 52,4 artışla 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığındaki artışa dikkat çekerek “Kasım ayında ihracatın yanında ithalatın da arttığını görüyoruz. İthalatımız yüzde 21 artarken ihracatımız yüzde 11 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 yılı kasım ayında yüzde 75,7 iken, 2017 yılı kasım ayında yüzde 69,4’e geriledi. İlk on bir aylık dönemde dış ticaret açığımız geçen yıla göre yüzde 33,8 arttı. Katma değerli ürünlerin ihracatı tarafında daha aktif olarak dış ticaret açığının dengelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393