Rasim Kırveli şöyle konuştu: ‘’Ülkemizde ve ilimiz ve ilçemizde ne yazık ki kayıt dışı istidamın yanı sıra, vergi mükellefi olmadan ticaret yapan kişiler bulunmaktadır. Bu hususta şu örneği mobilya sektörüyle ilgili vermek istiyorum. Örneğin vatandaş fabrikada çalışıyor. Eve geldiğinde yemeğini yedikten sonra, kesimini fason kesim yapan işletmelerde yaptırdığı yerden aldığı MDF veya Yonga Levha malzemeyle mutfak dolabı, portmanto, yüklük vb. malzemeleri toplayarak dolaplar yapmaktadırlar.
Kesim yapan işletmelerin kesim yapacakları kişilere vergi mükellefi misin diye soru sormasını elbette bekleyemeyiz. Sonuçta kesimcilerin işi budur. Fakat bu tür çalışanlar, devletine vergi verip, sigorta yatırıp, kira vb gibi giderleri ödeyen işletmelerin hakkına girmiş olmaktadırlar. Bu tür merdiven altı çalışmalar yapan resmiyet dışı işletme görevi görenlerin denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konu da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının denetimleri daha da sıkı tutması gerekmektedir.
Bu tür faaliyet yapanların kendine uygun firmayı kurup, işe başlamayı on gün içinde bildirmesi gerekmektedir. Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, kolektif ve adi şirket otakları, komandit şirketlerin komandite ortakları işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde işe başladıklarını bağlı oldukları vergi dairesine bildirmek zorundadırlar. Bu bildirim vergi dairelerinden veya www.gib.gov.tr adresinden temin edilebilecek olan “İşe Başlama / İşi Bırakma Bildirimi” ile yapılır. Formun eksiksiz doldurulması ve nüfus cüzdanının aslını ibraz etmek şartıyla fotokopisinin eklenmesi durumunda başkaca bir belgeye ihtiyaç duyulmaksızın mükellefiyet tesisi işlemlerine başlanır. Mükelleflerin, işe başlamayı on gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmemeleri halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Vergi vermek devletimizin, ülkemizin kalkınmasına en büyük katkıdır.’