BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

Dış ticaretimizde canlılık sürecek

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan şubat ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracat ve ithalattaki gelişmelerin önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış ticaretindeki canlılığın süreceğini ortaya koyduğunu söyledi. 

02 Mart 2018 12:41
Dış ticaretimizde canlılık sürecek

İhracatta en yüksek şubat ayı performansının elde edildiğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, yıllık ihracatın da rekor seviyesinde olduğunu vurgulayarak:  “Şubat ayında ihracatımız yüzde 9 artarak 13.2 milyar dolar, ithalatımız yüzde 19.6 artarak 18.9 milyar dolar oldu. 2018’e iyi bir performansla başladığımız ihracat artışının şubat ayında da devam ettiğini ve ihracat tarihindeki en yüksek şubat ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. On iki aylık ihracatımız da artmaya devam ediyor. Şubat itibariyle 159.3 milyar dolara yükseldi. İhracatta moral veren bu artış trendinin sürekliliğini bekliyoruz.” dedi. 
 
İhracat artışına en fazla katkının otomotiv sektöründen geldiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Şubat ayında gerçekleştirilen 13.2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 18’ini otomotiv sektörü gerçekleştirmiştir. Geçen yıl bu oran yüzde 15 idi. Otomotiv sektörünün ihracat artışı ise 2017’ye göre yüzde 26.5 olmuştur. İhracata katkı veren tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.
 
Dış ticaret açığının her aşamada izlenmesi gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu; ithalat alt gruplarına ilişkin değerlendirmesinde; “Üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatının tüm ithalattaki payının yüzde 75.5 olmasını üretimde hareketliliğin bir göstergesi olarak yorumlayabiliriz.Tüketim malları ithalatında da yüzde 9.7’lik bir artış var.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393