Akar Meclis Genel Kurulunda Maliye Bakanına üç hafta önce belirli sorular sorduğunu ancak Bakanın buna cevap vermek yerine diğer konulara değindi söyleyerek bu açıklamalara cevap verdi.
ORTADA FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YOK
Akar, yap ilet devret projelerine ilişkin Bakanın gerekli fizibiliteler yapıldı sözlerine örnekler vererek değindi. Zafer havaalanında verilen garanti edilen yolcu sayısının gerçekleşme oranının %2,5 olduğuna dikkat çeken Akar, Bursa Yenişehir demiryolu hattının önce 70 km ve 370 milyon TL ihale edildiği daha sonra yolun 50 km’sinin değiştirilerek 1,8 milyara mal olduğunu söyledi.
Bakanın bu projelerin doğrudan ve dolaylı fayda sağladığı sözlerine de 2018 bütçesinden sadece yap-işlet- devret projeleri için 6,2 milyar TL ayrılmasının traji komik olduğunu söyleyen Akar, Hazinenin işletmeci şirketlere çalıştığını belirtti.7
KÖPRÜLER VATANDAŞA DEĞİL ŞİRKETLERE ÇALIŞIYOR
Bakan Naci Ağbal’ın köprü ve tünelden vatandaşlar geçiyor sözlerine rakamlarla cevap Akar şunları söyledi; ‘’"Vatandaş köprüden geçiyor, tünelden geçiyor." demişsiniz. Doğru söylemişsiniz ama aslında geçmiyor. Bana söylediniz üç hafta önce bunları, tutanaklardan bakabilirsiniz, ben de bunlara cevap veriyorum: Aslında geçmiyor. Osmangazi Köprüsü için garanti edilen araç sayısı 14 milyon 600 bin, geçen araç sayısı 2017'de 5 milyon, geçmeyen araç 9 milyon 600 bin; detayına girmiyorum. Yavuz Sultan Selim Köprüsü; yıllık garanti edilen araç sayısı 49 milyon 275 bin, geçen araç sayısı 15 milyon sadece -üçte 1'i bile değil- geçmeyen araç 34 milyon. Avrasya Tüneli; yıllık garanti edilen araç sayısı 25 milyon, geçen araç sayısı 15 milyon, geçmeyen araç sayısı 10 milyon. Doğru, haklısınız; bana verdiğiniz cevapta "Vatandaş geçiyor." diyorsunuz ama aslında geçmediğini hep birlikte görüyoruz. ‘’dedi.
VALLAHİ DE HESAP KİTAP BİLMİYORSUNUZ
Son olarak sürekli hesap kitap biliyoruz, yatırımlar yapıyoruz sözlerine sert cevap veren Akar, on altı yılda AKP iktidarın yapıp da satabileceği bir fabrika, yatırımın olmadığını söyleyerek; ‘’Bu ülkede köprüler yapıldıkça yatırım artıyor, üretim artıyor, istihdam artıyor, refah artıyor." diyorsunuz bana verdiğiniz cevapta, 2002'de kişi başı kamu borcu 3.677 TL, 2017 Aralık kişi başı kamu borcu 10.981 TL. 2002'de işsizlik oranı yüzde 8,3; 2017'de işsizlik oranı 10,3; elli iki yılda verilen cari açık 43,7 milyar dolar, on altı yılda verilen cari açık 561 milyar dolar. Karşılıksız çek tutarını, protestolu senet tutarını, tüketicinin banka borcunu söylemiyorum. Şimdi size de sormak istiyorum: Vatandaş refah içinde mi yaşıyor, borç içinde mi yaşıyor, merak ediyorum. "Biz, hesabını da, kitabını da yapabilen insanlarız." diyorsunuz. Şimdi söylüyorum: Vallahi de, billahi de siz hesap kitap bilmiyorsunuz’ dedi.