banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Kaşıkla verdiler kepçeyle alıyorlar

24 milyarlık seçim paketinin bedeli zam olarak çıkıyor. Alkollü içki ve Avrasya Tüneli’ne zam geldi. Şimdi ekmek, sigara, doğalgaz, su gibi birçok ürüne yağmur gibi zam gelmesi bekleniyor. 

05 Temmuz 2018 22:47
Kaşıkla verdiler kepçeyle alıyorlar

Hükümet, seçimden önce başta emeklilere bin lira ikramiye olmak üzere açtığı, maliyeti 24 milyar lirayı bulan destek paketinin bedelini arka arkaya yaptığı vergi artışı ve zamlarla çıkarmaya başladı. Son 2 hafta içerisinde birçok ürünün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında değişiklik yapıldı. Şimdi bu ürünlerin fiyatlarının artması bekleniyor. Önceki hafta Avrasya Tüneli geçişine yapılan zamla adım atıldı. Dün de alkollü içkilerin ÖTV'sine yapılan yüzde 15.52'lik artış tüketiciye yaklaşık yüzde 13 zam olarak yansıdı. Şimdi başta seçim öncesi ÖTV ayarlamasıyla durdurulan benzin olmak üzere, ekmek, sigara, doğalgaz, su gibi birçok ürüne vergi ayarlamalarından yansıyan oranlarda zam yapılması bekleniyor.
 
BENZİNE EN AZ %30 ZAM
 
Gazetemizin yazarı, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, bütçeyi benzin, içki ve sigara tüketenlerin finanse ettiğini belirterek, “Devlet alkollü içkiye 6 ay sonra bir zam daha yapmak zorunda kalacak” dedi. Türkmen, devletin bir yılda aldığı özel tüketim vergisi tutarının 140 milyar lira olduğunu vurgulayarak, “Akaryakıtta ertelenen ÖTV tutarı bu yılın sonuna kadar 35 milyar lirayı bulacak. Uygulamadan vazgeçilmesi durumunda benzine kur artışının yansıtılması gerekir. Bu da en az yüzde 30 zam demek” diye konuştu.
 
“UYKUDAN UYANIN”
 
Hazine eski Müsteşarı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, hükümetin büyük belirsizlikler nedeniyle artık ekonomiyi döndüremez hale getirdiğine dikkat çekerek, “İthalata dayalı büyüdüğümüz için üretici fiyatlarına dikkat etmediler. Sonuçta ortaya maliyet enflasyonu çıktı. Kur-enflasyon baskısı durumu bir sarmala dönüştürdü. Yapısal tedbirler alınmadan hiçbir şey düzelmez” dedi. Hazine'nin kriz için ayırdığı paranın da eriyerek 20 milyar liraya indiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:
 
 
“Bir an önce üretim ekonomisine geçilmesi gerekiyor ancak bunun için OHAL'in kaldırılması, hukukun gelmesi gerekir. Salt ekonomik kadrolarla hiçbir şey değişmez. Bankaların yeni kredi verecek durumu kalmadı. Faizler körüklenecek. Yarattıkları ‘24 Haziran'da Türkiye uçacak' algısının bir rüya olduğu ortaya çıktı. Artık bir an önce uykudan uyanmaları gerekiyor.”
 
4 LİRAYA İNDİ DİYE SEVİNİYORUZ
 
Haziran sonunda 7 liraya kadar yükselen domatesin fiyatı bu hafta 4 liraya düştü. Pazar esnafı, “Geçen hafta 5 liraydı bu hafta 4 liraya düştü. Nedeni tarla domatesinin çıkması. Geçen yıl 1-1.5 liraydı şimdi 3.5-4 liradan satıyoruz. Fiyatta yüzde 100 artış var. İnsanlar bütçesine göre hareket ediyor, kilo ile alan da var, tane alan da. Ama bu mevsimde domates çok pahalı” dedi.
 
FATURA YİNE VATANDAŞA
 
Hazine eski Müsteşarı ve CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, enflasyonla mücadele kararlılığıyla ilgili ciddi endişelerde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “TL hızla değer yitirdi, paramız pul oldu. Zamanında gereken önlemlerin alınmaması nedeniyle bu düşüşü, son bir ayda faizlerin olağanüstü artırılması bile engelleyemedi. Bütün bunlar enflasyonist baskıları artırdı. Tüm bu şartlar altında enflasyon haziran ayında yıllık yüzde 15.39'la rekor kırdı. Türkiye bu oranla dünyada en yüksek enflasyona sahip 11. ülke oldu. Aynı ligde bulunduğumuz ülkeler Liberya, Angola, Sierra Leone. Daha önümüzde başta benzin olmak üzere seçim nedeniyle ertelenen zamlar var. Özetle, izlenen yanlış politikaların faturası vatandaşın sırtına hayat pahalılığı ve tefeci faizi olarak yüklenmeye devam edecek. Millet evinin tapusunu, arabasının ruhsatını bankalara kaptırmaktan her gün biraz daha fazla korkacak.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.