banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İran uzmanı Afrika Söyleşileri’ne konuk oldu

Büyükşehir’in Kılavuz Gençlik liderlerine yönelik projelerinden olan Afrika Okulu, bu haftaki söyleşisinde İran Uzmanı Babak Shahed’i konuk ederek Afrika üzerinde İran’ın politikası anlatıldı. 

14 Temmuz 2018 04:22
İran uzmanı Afrika Söyleşileri’ne konuk oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından, Kılavuz Gençlik Diriliş Kampı Liderlerine yönelik yürütülen projelerden “Afrika Okulu Projesi’nin beşinci hafta konuğu İran Uzmanı olarak bilinen Yazar Babak Shahed oldu. Shahed, liderlere yönelik gerçekleştirdiği Afrika Söyleşisi’nde; Afrika’daki sömürü devri sonrası batılı ülkelere nazaran kıta üzerinde etkinlik gösteren Şii grupların ve çeşitli İran merkezli STK oluşumlarının amaçlarına, ekonomik ve sosyolojik etkilerine değindi.

AFRİKA İRAN İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

Söyleşi’de Kılavuz Gençlik liderlerine Afrika ve İran ile ilgili önemli bilgiler aktaran İran Uzmanı Babak Shahed, “İran dış politikasının temelini Şii yayılmacılığı oluşturuyor. Afrika kıtası İran’ın bu Şiici zihniyetinde kültürel açıdan önem taşımaktadır. 1979’dan 2018’e kadar İran dış politikasında Afrika söylemi, inişli çıkışlı bir süreç yaşamış; idealist yaklaşımlardan pragmatist çabalara kadar geniş bir yelpazede ilerlemiştir. Ancak bütün bu inişli yokuşlu sürecin ortak paydası İran merkezli Şiilik anlayışını Afrika’ya ihraç etmek çabası oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

AFRİKA’YA PERS KÜLTÜRÜ

Devamında Şiilik anlayışını Afrika’ya nasıl ihraç edildiğinin ifade eden Shahed, “Afrika’daki sömürü devri sonrası Afrika insanının yeni kimlik arayışları hedef alınarak Pers kültürüyle özdeşleşen İran merkezli Şiilik, Afrika’ya ihraç edilmek istenilmiştir. Bu ihracın önemli bölümü İran merkezli STK’lar ve dinî okullar üzerinden yapılmaktadır. Afrikalı gençleri yaşadıkları yerlerde açılan İran’ın dinî okullarına göndererek, bir de bu gençlere eğitim bursu veriyorlar” ifadelerine yer verdi.

ŞİİLERİN HİZMETLERİNE DEĞİNDİ

Söyleşide son olarak İran’ın Afrika’daki STK oluşumlarına dikkat çeken Shahed, “Günümüzde Afrika kıtası genelinde 180 Şii kültür merkezi ve 54 Şii camii bu politikaya hizmet etmektedir. STK niteliğinde tüzel kişiliğe sahip olan bu merkezlerde İran’da yazılan eserler Afrika’nın yerel dillerine tercüme ediyor. İsna Aşeriyye Şiiliğinin kutsal günlerinde program düzenliyorlar, yerel Şii grupları örgütlüyorlar, habercilik ve eğitim gibi faaliyetlere yoğunlaşıyorlar. Bu STK’ların çoğu İran’ın Uluslararası Ehl-i Beyit Kongresi, Uluslararası el-Mustafa Üniversitesi, İslami Mezhepleri Takrib Konseyi ve İslami Kültür ve İletişim Örgütü gibi İran merkezli kuruluşların himayesinde faaliyet göstermektedirler” dedi. Söyleşi soru cevap şeklinde son buldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.