Tavuk sektörünün dövizden direkt olarak etkilendiğini söyleyen Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Yem hammadde fiyatları ve hububat dövizden kaynaklı çok fazla artış gösterdi. Bunun yanında ambalaj fiyatları da arttı. Mesela ben 3 ay önce az da olsa para kazanabiliyordum. İnanın tavuk fiyatlarında artış oldu ancak ben şu an para kazanamıyorum” dedi.
Şarbon hastalığından dolayı kırmızı ete talebin azaldığını beyaz ete talebin artığını belirten ve talebe bağlı bir fiyat artışı olduğunu söyleyen Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Kırmızı et satan tüm restoranlar beyaz et satmaya başladı. Bu sebeple de bir talep yoğunluğu oluştu. Örneğin 1 yıl önce tüm dönercilerde kırmızı et döner varken şimdi bakın hepsi yavaş yavaş tavuk etine dönüyor. Dönmesinin sebebi de insanların kırmızı et yememesi. Peki tavuk döner neyden yapılıyor. Sırf göğüsten… Bu sebeple talep yoğunlu oldu ve fiyatlar arttı. Bu durum bizi çok üzdü. Ancak ilerleyen dönemlerde fiyatların normale dönmesini bekliyoruz.” dedi.
Türkiye’de yıllık 2 milyon 200 bin ton beyaz et üretiminin yapıldığını söyleyen Yalçındağ, “Yem fiyatları yüzde 50 oranından arttı. Neredeyse maliyetlerimizin hepsi arttı. Bu nedenle fiyatlarda bir artış oldu” ifadelerini kullandı. Ayrıca normal tavuğun 40 gün içinde, organik tavuğun 90 gün içinde kesildiğini belirten Yalçındağ, “Bu kümes hayvanları hemen hemen aynı yemi yiyor. Çok bir fark yok. Ama normal tavuk ile organik tavuk arasında fiyat farkı çok.” açıklamasında bulundu.