banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Elektrik zamlarının asıl amacı ne?

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan son dönemde artarda gelen fahiş fiyattaki elektrik zamlarının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine Araştırma Önergesi verdi.Tarhan, elektriğe gelen zamlarla ilgili “Amaç Yandaş Elektrik Dağıtım Şirketleri Batmasın, Vatandaşı Düşünen Yok” dedi. 

08 Ekim 2018 13:44
Elektrik zamlarının asıl amacı ne?

ZAMLAR YANDAŞ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİ KURTARMAK İÇİN
 
Tahsin Tarhan, “Türkiye'de elektriğin yaklaşık 4'te 1'ini kamu, yani Elektrik Üretim AŞ üretiyor. Geriye kalan 4'te 3'ü ise özel şirketlerin özelleştirme yoluyla devletten aldığı ya da yurtdışından getirdikleri krediyle kendilerinin yaptığı santrallerde üretiliyor. Dolayısıyla zamlar yüzünden vatandaşın cebinden çıkacak paraların yaklaşık yüzde 25'i kamu kurumuna, geri kalan asıl büyük kısım olan yüzde 75'lik pay ise sayıları 300'e yaklaşan özel sektöre ait elektrik şirketlerinin kasasına girecek. Döviz kuru ve ekonomik kriz bahane edilerek yapılan zamlar yandaş elektrik dağıtım şirketlerine fayda sağlamak için yapıldı” dedi.
 
VATANDAŞI DÜŞÜNEN YOK

Tahsin Tarhan, “Manipülasyon ve kriz yok söylemleri maalesef gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye doğru yönetilmezse içinden zor çıkacağı büyük bir krizin içerisindedir. Uygulanan politikaların ekonomiye yeni bir yön vermesi beklenirken,iktidarın tüm yükü vatandaşın sırtına yüklemeye çalışması kabul edilebilir değildir.Yılbaşından bu yana elektrik fiyatının yüzde 45 artmasıyla iğneden ipliğe her şeye gelen zamlar vatandaşın bütçesini daha da daraltırken, elektrik şirketlerinin kasaları dolup taşmaktadır” dedi
 
ENERJİ POLİTİKASI BAŞTAN AŞAĞIYA YANLIŞ
 
Tahsin Tarhan, Türkiye büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen uygulanan enerji politikası baştan aşağıya yanlıştır. Yerli ve milli enerji söylemlerine rağmen enerjide dışa bağımlılık bir türlü azaltılamadı. 2017 yılı sonu itibarıyla elektriğin yüzde 37.7'si ithal doğalgazdan, yüzde 17.3'ü de ithal kömürden olmak üzere yüzde 55'i hâlâ ithal kaynaklarla üretiliyor. Buna karşılık barajlardan üretilen elektriğin payı yüzde 14.2'lere kadar düşmüş durumda. Enerjinin ithal kaynaklarla üretilmesi dövize ve doğalgaza gelen her zammın elektrik fiyatlarına yansımasına yol açıyor.” dedi.
 
DOĞU ve GÜNEYDOĞU’NUN %70’İ KAÇAK ELEKTRİK KULLANIYOR
 
Tarhan, “Elektriğe gelen Zamların bir diğer nedeni, elektrik dağıtımının özelleştirilmiş olmasından kaynaklanıyor. Özelleştirme elektrikteki kayıp kaçağın azaltılacağı iddiasıyla yapılmıştı. Ancak hâlâ ortalama kayıp-kaçak oranı yüzde 15-16 gibi çok yüksek seviyelerde bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bu oran yüzde 70'lere kadar çıkıyor. Özelleştirme kayıp-kaçakları hedeflendiği düzeyde azaltmadığı gibi bir de vatandaşın sırtına şirketlere ödenen hizmet bedelleri binmiş oldu.” dedi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.