Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük , “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” çerçevesinde “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını desteklemek üzere Kocaeli Müzesi tarafından ücretsiz olarak düzenlenecek etkinlik ile şu açıklamada bulundu: “10 Ekim Günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ olarak kabul edilmektedir. Dünya Ruh Sağlığının bu yılki teması ‘Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı’ olarak belirlenmiştir. Bu tema çerçevesinde yeni neslin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmak hedeflenmektedir. Bizde bu kapsamda bu güne ve temaya destek vermek, hem müzikle hem de görsel sanat şöleni ile günümüzü güzelleştirmek, ruhumuza ferahlık vermek istedik. Ziyaretçilerimiz Saray Müze’yi daha önce hiç böyle gezmemişlerdi. Umarım ki bu güzel bir ilk olacak”
SARAY MÜZE
Sultan Abdülaziz Döneminde (1861-1876) yapılan saraydır. Neo-Klasik üslupta, Avrupa-Barok stilinde iki katlı olup, cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız Ressam Sason’un eseridir. Süslemeler, Osmanlı arması, Abdülaziz’in tuğrası, bayrak, mızrak, balta, kılıçtan oluşan grup motifler, çiçek ve meyve bezemeleri bulunmaktadır. Bezemeler, Osmanlı-İslami karakterdedir. Alt kat salon tavanında, geyik ve aslan motifleri bulunur. Dolmabahçe Sarayı Camlı Köşk’te de tavan süslemelerinde aslan motifi bulunmaktadır. Sarayın alt kat zemini mermer, üst kat ahşap parke döşemelidir. Mimarı Balyan kardeşlerden Amira Karabet Balyan’dır. Kasr-ı Hümayun’un en önemli özelliği İstanbul dışında yapılan tek saray olmasıdır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmış, 1992 yılında restorasyona alınan Müze 17 Ağustos 1999 depremi ile ağır hasar görmüştür. 2004 yılında restorasyonuna başlanmış ve 2005 yılında tamamlanmıştır. Müzede bulunan saray eşyalarının onarımı ise İstanbul TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nda gerçekleştirilmiştir. Sergilemesi tamamlanan Kasr-ı Hümayun, Saray Müze olarak 16 Ocak 2007 yılında hizmete açılmıştır.
BESTEKÂR SULTAN ABDÜLAZİZ
Osmanlı'nın Batı müziğine en aşina ve en hakim sultanlarından biri olan Abdülaziz, yeğeni Sultan 5. Murad'la birlikte İtalyan Callisto Guatelli Paşa'dan dersler alıyordu.ValseDavet'in yanı sıra, Sultan'ın Kraliçe Viktorya'nın davetlisi olarak 1867'de Londa'yı ziyareti sırasında Kraliyet Askeri Bandosu tarafından çalınan La Gondolle Barcarolle isimli eseri de o dönemde Avrupa basınında büyük ses getirmişti.Wagner'in Bayrouth projesine destek verdiği, özellikle piyanoda çok iyi olduğu tarihçiler tarafından aktarılan Sultan Abdülaziz'in Hicaz Sirto'su da müzik arşivlerinde yer etmiş eserlerinden biriydi.