17 Ekim 2018 21:41
Sağlık hizmetinde birincil amaç, hastalıkların tedavisinden çok sağlığın korunması olmalıdır. Bu amaçla hijyen uygulamaları, bunların yaygınlaştırılması ve eğitim büyük önem taşır. El hijyeni, birey ve toplumun sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili yöntemlerden biri, belki de en önemlisidir. Hijyen kelime anlamı; “Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü” olarak tanımlanır.
Ellerimiz gün içerisinde kirlenir. Sıkça kullandığımız ellerimizde çevresel temas ile pek çok bakteri barınır. Bu bakteriler ellerimizdeki çatlak, çizik gözeneklere yerleşir ve yağ, ter, toz ve kirle karışıp çoğalmak için uygun ortam oluştururlar. Çoğu zaman günlük koşturmaca içinde el hijyeni yeterli sağlanamaz. Oysa pek çok enfeksiyon hastalığından etkili el yıkama ile korunmak, en azından bulaş olasılığını azaltmak mümkündür.
HASTALIKLAR ELDEN ELE BULAŞIR!
Tokalaşma ile soğuk algınlığından ağır gribe kadar giden virüsler kişiye bulaşabilir, kirli ellerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ağır ishallere neden olabilir. A ve E tipi sarılık etkenleri kirli ellerle taşınıp hayatımızı tehdit edebilir, ölümcül bakteriler hastadan hastaya eller vasıtasıyla taşınabilir. Dışkı ile bulaşan enfeksiyonlar, paraziter hastalıklar da yetersiz el hijyeni nedeniyle kişiden kişiye bulaşabilir. Bu durum basit enfeksiyonlardan hayatı tehdit eden tablolara kadar değişebilir, gereksiz işgücü kaybı ve tedavi maliyetine neden olabilir.
El hijyeninde amaç hastalık oluşturabilecek bu mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır. Sadece su ile yeterli el hijyeni sağlanamaz. Bu nedenle su ve sabun veya el dezenfektanı kullanılması önerilir. Etkili el yıkama tekniği ile pek çok salgın hastalıktan korunmak mümkündür.
Eller;
• Yemek hazırlamadan önce
• Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra
• Tuvaleti kullandıktan sonra
• Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra
• Bebeklerin altını değiştirdikten sonra
• Çöplere, kirli yüzeylere temastan sonra
• Pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra (et, tavuk, balık, yumurta gibi)
• Bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra
• Üst solunum yolu salgılarına temastan sonra (öksürük, burun silme ve hapşurma gibi)
• Kedi köpek ve diğer hayvanlara dokunduktan sonra
• Para alışverişi, telefon, kapı kolları, bilgisayar gibi bakteri barındıran araç gerecin kullanımından sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
Hem kişisel sağlığımız için hem de toplumu korumak için doğru el yıkama tekniği çok önemlidir. Doğru el yıkama alışkanlık haline getirilmelidir.
Doğru el yıkama;
• Ellerinizi su ile ıslatın ve sabun alarak elinizin tüm yüzeyine yayın
• Ellerinizin heryerini (avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı, baş parmaklar ve parmak uçları) kapsayacak şekilde köpürterek 30 saniye boyunca ovalayın, daha sonra durulayın
• Özellikle halka açık yerlerde elerinizi tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulayın, kullandığınız kağıt havluyu musluğu kapatmak için kullandıktan sonra çöpe atın.