ÜNİVERSİTE-KAMU-ÖZEL KATILIMLI ÇOK ÖNEMLİ SEMPOZYUM
Kocaeli’ de normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek, annelerin mutlu doğum yapmalarını sağlamak ve anne-bebek ölümlerini engellemek amacıyla Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; Kocaeli Üniversitesi ve SBÜ Derince Eğitim Araştırma Hastanesi işbirliğinde, özel hastanelerden de konuşmacıların yer aldığı “Anne Sağlığı Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda; İlimizde anne ölümlerini önlemek için sağlık personeline yönelik eğitimler, bilimsel etkinlikler ile verilecek tıbbi desteğin kalitesini artırmak, tıbbi müdahale süresini kısaltmak, toplumda farkındalık yaratmak, anne ölümlerinin azaltılması, mesleki güncel eğitimler ve anne dostu hastaneler konularında alanında uzman hocalar tarafından önemli bilgiler aktarıldı.
ÖNEMLİ AKADEMİSYENLER VE HEKİMLER
27 Ekim Cumartesi günü İzmit’te bir otelde gerçekleştirilen sempozyumda birbirinden değerli akademisyenler ve uzman hekimler tarafından katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı. Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney' in açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumda; Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, İlimiz sağlık idareci ve başhekimleri, KOÜ Tıp Fakültesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi ve ilimizdeki kamu-üniversite-özel hastanelerde görev yapan akademisyenler, uzman hekimler ve sağlık çalışanları katılımlarıyla göz doldurdu.
Ergüney “Anne ve bebek sağlığı göstergelerini İlimizde de çok önemsiyoruz”
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “ İlimizde yakın zamanda diyabet sempozyumunu yaptık çok faydalandık. İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerek Kocaeli Üniversitesi gerekse ülkemizin değişik yerlerindeki üniversite hocalarımızın bilgilerinden tecrübelerinden faydalanmaya devam edeceğiz. Bilimsel programlarla hem kamu hem özellerde bulunan hekim ve sağlık çalışanlarının modern ve güncel bilgileri almalarını, hastalarımıza daha iyi sağlık hizmeti vermelerini sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu sempozyumla ilk defa kamu ve özeldeki kadın doğum uzmanlarımızı ve tıp uzmanlarımızı toplamış oluyoruz. Şüphesiz anneler sağlıklı olursa bebekler de sağlıklı oluyor. Dünyada sağlık göstergeleri arasında en önemli yeri olan gösterge anne ve bebek sağlığı göstergelerini İlimizde de çok önemsiyoruz. Sempozyumda emeği geçenlere, başta rektörümüz, dekanımız ve değerli hocalarımız olmak üzere Kocaeli Üniversitesine teşekkürlerimi sunuyorum. Her türlü desteği vererek toplantılarımızı şereflendiriyorlar. SBÜ Derince Eğitim Araştırma Hastanesindeki hocalarımıza ve sempozyuma katılım sağlayan değerli hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek daha güzel ve daha iyi sağlık hizmetleri vermek üzere herkese teşekkürlerini sundu. KOU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan yaptığı konuşmada “Şüphesiz bu alanda çok farklı gelişmeler var. Bunları konuşmanın faydalı olacağı inancındayım. Bilgi alış verişlerinin iki yönlü olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu tip programların çok fazla yararlı olacağına kanaatindeyim. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak, Üniversite olarak her türlü desteğe hazırız” diyerek başarılı bir toplantı geçmesi dileklerini iletti.
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü “Biz kentin sağlık paydaşlarıyız”
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü “Biz kentin sağlık paydaşlarıyız. O açıdan her türlü faaliyetlerin ortak sorumluluk içerisinde yapılması gerekiyor. Bugünü toplantıda sahadaki bazı yaşananların, görülenlerin akademik ortamda yansıtılması, bazen sahada görülüp akademik ortamda görülmeyen durumlar olabilir, bu çalışmalar ile çözüm yolları konusunda hocaların bilgi aktarımları olacak. Nihayetinde sağlıkta bu tip toplantıların yapılması bizi çok mutlu ediyor. Şenol hoca ve ekibinin bu anlamda sorumluluk duygusuyla, sahiplenme ve aidiyet duygusunun yüksek olduğunu görüyor ve huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanımızla yaptığımız toplantıda ülkemizdeki sağlık alanındaki gelişimleri konuştuk. Sağlık alanında kendi ürünlerimizi kendimizin üretmesi konusunda da hep birlikte bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde de birlikte daha çok çalışacağız. Bize Bizden fayda var. Sağlık çalışanlarının çok büyük bir özveriyle çalıştıklarından, bu memleketin gerçekten hizmetkarı olduklarından hiç şüphem yok” diyerek emeği geçen herkese çok teşekkürlerini iletti.
TÜM GÜN BOYUNCA SÜRDÜ
Sempozyum Öncesinde İlk Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İnci Sobi tarafından Kocaeli Kadın Sağlığı Projesi tanıtım sunumu yapıldı.Tüm gün boyunca, 2 oturumlu sempozyum, 1 oturumlu panel şeklinde gerçekleştirilen programın 1. oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Kale üstlendi. Oturumda Doç. Dr. Hasan Terzi Kocaeli ilinin anne ölüm oranları, Prof. Dr. Eray Çalışkan atoni kanamalarında yönetim, Prof. Dr. Ahmet Kale Plesanta invazyon anomalilerinde yönetim, Doç. Dr. Emek Doğer postpartum kanamalarda kan transfüzyonlarında konularında izleyicilere sunumlarını gerçekleştirdiler.Prof. Dr. Eray Çalışkan ve Prof. Dr. İzzet Şahin’in başkanlığını üstlendiği 2. Oturumda Op. Dr. Ünal Türkay preeklampsi ve eklampside yönetim, Op. Dr. Bahar Astepe gebelik ve postpartum döneminde emboli profilasksisi, Uz. Dr. Arzu Yavuz gebelik ve kalp hastalıkları, Uz. Dr. Oğuz Arslan intrauterin gelişim geriliğinde yönetim konularında yaptıkları sunumla katılımcılara önemli bilgiler aktardılar.
NORMAL DOĞUMU NASIL ARTTIRABİLİRİZ PANELİ
Panel öncesinde, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Geliştirilmesi Birim Sorumlusu Halide Varol tarafından İl genelinde sağlık çalışanlarının doğum şekline yönelik görüşlerinin yer aldığı anket çalışması aktarıldı. Doç. Dr. Hasan Terzi, Prof. Dr. Eray Çalışan, Prof. Dr. Sebiha Özdemir, Op. Dr. Ünal Türkay, Op. Dr. İnci Çavuşoğlu, Op. Dr. Taner Çeliker, Op. Dr. Kazım Gündoğdu, Op. Dr. Bülent Serdar San, Op. Dr. İsmail Yılmaz ve katılımcılar tarafından “normal doğum oranlarını arttırabilmek için neler yapabiliriz” konusu tartışıldı.