Akar, Havaalanlarında, köprülerde verilen garanti yolcu ve araç sayılarının 2017 yılında tutturulamadığını belirterek sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsün de 2017 yılında devlet tarafından işletmeci firmaya ödenen tutarın 1 Milyar 743 Bin TL olmasının daha buz dağının görünen kısmı olduğunu söyledi.
BAKAN İTİRAF ETTİ
Yavuz Sultan Selim Köprüsünde günlük tek taraflı geçiş garantisinin 135 bin olduğunun altını çizen Akar, konu ile ilgili zaman zaman yaptığımız açıklamalardan sonra Bakanlık soru önergelerimize ve Cimer başvurularına cevap vermiyordu. Şimdi Ulaştırma Bakanın bütçe görüşmelerinde da bunu itiraf ettiğini görüyoruz. 2017 yılındaki tablo 2018 yılı için de geçerli olacak, Bakan Yavuz Sultan Köprüsündeki geçişlerin 2018 yılında günlük 80 bin seviyesinde olduğu belirtiliyor, kalan 55 bin aracın yine vatandaşa ödetilecek dedi. Bunun 1 yılda 20 milyon araç olacağına dikkat çeken Akar, Avrasya Tüneli ve Osmangazi Köprüsündeki tablonun daha vahim olacağını söyledi.
TÜNELİN UCU KARANLIK
Avrasya Tünelinde 1 yılda garanti edilen araç sayısının 1 yılda 25 Milyon 600 bin olduğunu belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2017 yılında bu sayısının 10 milyon civarında kaldığını bunun da devlete dolayısıyla millete bedelinin 123 Milyon olduğunu söyledi. Akar, Osmangazi Köprüsünde ki tablonun çok daha vahim olacağını, sözleşme gereği geçiş ücretinin 141 TL olduğunu yapılan indirimle birlikte vatandaşın 71 TL öderken devletin hem geçen hem de geçmeyen araçlar için ödeme yapacağını bunun da 2 Milyarın üzerinde bir ödemeye mal olacağını söyledi.
Yap- İşlet- Devret projelerindeki ücretlerin dolar kuru üzerinden belirlendiğine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2018 yılında 2 Ocak da dolar kuru 3,53 iken şu an itibari ile dolar kuru 5,40 seviyelerinde yani sonuç olarak neredeyse yüzde 70 seviyesin de bir artış söz konusudur. Ücretlerin dolar kuru üzerinden belirlenmesi ve garanti rakamların hiçbir fizibilite çalışması yapılmadan verilmesinin bedeli 2019 yılında katlanarak devam edecek dedi.