İlçede bulunan İmam Hatip Ortaokulları ve lise öğrencilerinin katıldığı söyleşinin konusu “Bir Memleket Sevdalısı Tevfik İleri” oldu. Çayırova Belediyesi Kültür Salonun da gerçekleşen söyleşide Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Tevfik İleri’nin hayatını tüm yönleriyle öğrencilere aktardı.
Bir Memleket Sevdalısı Ahmet Tevfik İleri
Yalsızuçanlar: “Tevfik Bey bir mühendis, liseyi atlayarak direk ortaokuldan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği bölümüne giriyor. Genç bir mühendis olarak okuldan mezun oluyor. Milli Türk Talebe Birliği’mizin hem okul başkanlığını son sınıfta da genel başkanlığını yürütüyor. İdealist bir adam, bir mühendis olmasına rağmen matematiğe aşık, deha ölçüsünde matematikçi diyebiliriz.” dedi.
Tevfik İleri’nin Hayatı Öğrencileri Duygulandırdı
Tevfik İleri’nin eşine derin bir sevgi beslediğini anlatan Yalsızuçanlar bu sevginin memleket sevgisinin önüne geçmediğine dikkat çekerek İleri’nin memleketini nasıl sevdiğini onun anılarını aktararak anlattı. Yalsızuçanlar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Nişanlısı Vasfiye anneye mektubunda ‘Birbirimizi ebedi bir aşkla seviyoruz. Evleneceğiz ve çok mesut olacağız. Bir ömür mesut edeceğiz birbirimizi. Bir tek şartım var. Önce milletimizi, memleketimizi seveceğiz, sonra birbirimizi seveceğiz. Memleketimize, milletimize duyduğumuz aşk, birbirimize duyduğumuz muhabbete mukaddem olmalı diyor.”
İlk İmam Hatipleri Ahmet Tevfik İleri Kurdu
Türkiye’deki ilk İmam Hatipleri ve üç tane önemli üniversiteyi Tevfik İleri’nin açtığını hatırlatan Yalsızuçanlar: “Kendi döneminde hala Türkiye’nin neredeyse bir numarası birçok bölüm bakımından dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan ama maalesef talihsiz bazı şeyler de yaşayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tevfik İleri tarafından açılmıştır. Tevfik Bey’in nasıl birikimli, nasıl kabiliyetli, nasıl derin ve ince düşünen bir adam olduğunu, ‘yaratıcı’ bir insan olduğunu buradan çıkarabiliriz. Açtığı üç üniversite de mükemmel... Müslüman ülkelerin, Müslümanların teknik bilgi ihtiyacını Ar-Ge ihtiyacını karşılamak üzere üretilen bir üniversite Tevfik Bey’in fikridir.” dedi.