banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Emekliler gözünü torba yasa ile gelen düzenlemelere çevirdi. Milyonlarca emekliye müjde içeren torba yasa ile birlikte emekliler için taban maaş uygulamasına geçilecek. Böylelikle emekli maaşlarına seyyanen zam yapılacak. Peki torba yasada emekliler için başka düzenleme var mı? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Emekliye ne kadar zam yapılacak? 

09 Aralık 2018 15:21
En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Komisyonda kabul edilen torba yasa ile emeklilere taban aylık getiriliyor. Böylece bin liranın altında maaş kalmayacak. Ayrıca bunun için de seyyanen zam yapılacak. Artış 400 lirayı bulacak, Ocak artışı da eklenecek Hükümet, maaşı bin liranın altında olan emekli kalmaması için düğmeye bastı ve yasa teklifini Meclis'e gönderdi. Söz konusu düzenlemenin de içinde olduğu Torba Yasa Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
 
HERKES YARARLANACAK

Böylece malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ile her ay itibariyle yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında yapılacak ek ödeme dahil bin liradan az olamayacak. Ölüm sigortasından yapılan ödemeler toplamı ise bu tutarın hak sahiplerinin hisseleri oranı esas alınarak tespit olunacak tutarından az olamayacak. Bu düzenleme kapsamında hesaplanan aylıklar, belirlenen tutardan düşükse aradaki fark Hazine'den tahsil edilecek. Yani emekli maaşlarına bu düzenleme ile bir taban getirilmiş oldu. Bu taban şimdilik 1.000 lira olarak belirlendi. Bunun altında maaş alanlara da Hazine tarafından fark ödenecek ve bir bakıma seyyanen zam yapılacak.
 
NASIL ARTACAK?

600 lira ile 999 lira arasında emekli maaşı alan 200 binden fazla emekli, yeni düzenlemeden yararlanacak. Maaşlar 400 liraya varan zam yapılarak bin liraya tamamlanacak. Böylece bin liranın altında emekli maaşı kalmayacak. Yani 600 lira alan bir emekliye 400 lira zam yapılacak ve maaşı bin liraya tamamlanacak. Tabi bu emeklimiz Ocak zammından da yararlanacak. Böylece çifte bir artış yaşanacak.
 
YÖNTEMİ NASIL?

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından maaşlara yansıtılabileceği gibi, Ocak'ta yapılacak enflasyon zammıyla da aynı anda uygulanabilecek. Eğer Ocak'ta uygulamaya geçerse, maaşı bin liranın altında olan emeklilere önce seyyanen zam uygulanacak, ardından da enflasyon zammı eklenecek. Örneğin; maaşı net 860 lira olan emekliye önce 140 liralık artış yansıtılacak, ardından maaşa 2018'in 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Maaşa çifte zam yansımış olacak. Emekli aynı ay içerisinde çifte zamlı maaşını alacak
 
DUL VE YETİME HİSSE

Dul ve yetim maaşı alanların aldıkları maaşlarda hisse oranında artış yaşanacak. Böylece yine toplam alınan maaş bin liranın altında kalmamış olacak. Yasanın kısa sürede Meclis'ten geçip Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
 
İŞSİZLİK MAAŞI KOLAYLAŞIYOR

Aynı torba yasada bulunan bir başka düzenleme ile işsizlik maaşı için getirilen 120 gün kesintisiz çalışma ve prim ödeme şartı da esnetildi. Artık işçinin devamsızlığına bakılmayacak. 120 gün iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılacak ve bu süre içinde işten ayrılmamış olması yeterli sayılacak.
 
ASKERE SİGORTA

Çalışma hayatını bırakarak askere giden vatandaşların geride kalan aileleri için de Genel sağlık sigortası imkanı getirildi. Er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında değerlendirilmesi sağlandı. Böylece asker aileleri hastanelerden diğer sigortalılar gibi yararlanabilecek.

STAJ İŞE YARAMIYOR

1990 yılında staja başladım. 1994 yılı sigorta başlangıcım. Toplamda 23 yıl 7500 gün çalışmışım. 2024 yılında emekliliği hak edeceğim. Bu 6 yaşı beklemek zorundayım. Stajı prim olarak değil de sigorta başlangıç yılı olarak kabul etmiyorlar mı? Öyle olursa 4 yıl hesabıyla 2020'de emekli olabileceğim. Gonca BAŞHAN KOÇAK
 
Staj başlangıcı ya da stajda ödenen primler emeklilik hesabında kullanılmıyor. O yüzden bunların size bir faydası yok. Bu durumda siz 1994 yılındaki başlangıcınıza göre emekliliğinizi hesaplatacaksınız. İşe giriş tarihiniz 23.05 1994'den önce ise 50 yaşında, sonra ise 51 yaşında emekli olacaksınız. 20 yıllık süreniz ve prim gün şartınız tamamlanmış.
 
ÇOCUKLAR PRİM KAZANDIRIR

1992 yılı Ocak ayında ilk kez sigortalı oldum. Toplamda 4671 gün primim var. İki çocuk annesiyim. Doğum tarihim 03.03.1979. Doğum borçlanmasıyla emekli olabilir miyim? Öncelikle emeklilik şartlarınız 20 yıl 48 yaş ve 5525 gün. Yılınız tamamlanmış priminiz ve yaşınız henüz dolmamış. Eğer çocuklarınız 1992 yılındaki işe giriş tarihinizden sonra doğmuşlarsa onları borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz. Ancak sizin 864 güne ihtiyacınız olduğu için sadece 864 gün borçlanarak primlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bundan sonra da yaşınızı bekleyerek 03.03.2027 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393