27 Aralık 2018 23:36
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde otomatik katılım yönetmeliği değişti. Buna göre, cayma hakkını kullananlar 3 yıl içinde yeniden sisteme otomatik girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomatik katılım süresini 5 yıla kadar uzatılabilecek. Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.
EMEKLİLİKTE 45 YAŞ TESPİTİ: ,
Yönetmeliğin 8. maddesine eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak.Bu maddenin yayım tarihi olan bugün itibarıyla emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.
18 YAŞINI DOLDURMUŞ OLANLAR DA DAHİL EDİLECEK:
İlgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek.
12 BİN TL DEVLET KATKISI ALABİLİYORDU:
Asgari ücretin yüzde 26 artması Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcılarına da çok büyük katkı sağladı.BES'te devlet katkısı en fazla brüt asgari ücretin yüzde 25'i kadar olabiliyor. 2018'te bir vatandaş gönüllü BES'te 24 bin 354 lira ve otomatik BES'te de aynı miktar kadar birikim yaparsa toplam 48 bin 708 liralık tasarruf karşılığında yılda 12 bin 177 lira devlet katkısı alabiliyordu.
16 BİN LİRALIK TEŞVİK VERİLEBİLECEK:
2019'da asgari ücret yüksek düzeyde artınca 61 bin 392 liralık BES yatırımı karşılığında her vatandaşa devlet (bin TL otomatik BES bonusu ile birlikte) 16 bin 342 lirayı teşvik olarak verecek.