Sayımın sil baştan gerçekleştirilmesine ilişkin talebimiz 5 ilçenin haricinde kabul edilmiş değil. Sonuçta oyların tamamının yüzde 6’sı sayılmışken, fark 29 binlerden 14 binlere indi. Onun haricinde dile getirilen hususları açıklamak istiyorum. Faik Bey muhtemelen bilmiyor, ya da kendisini yanıltıyorlar ya da işine öyle geliyor. Diyor ki Faik Öztrak Bey, ‘Bu insanları sandık başına getiren sizin idare amirleriniz’ diyor. Biz İstanbul’da da seçim kanunları kitapçığıyla kürsüye çıktık. Kanunun ön gördüğü hususlar çerçevesinde taleplerimizi söyledik. Seçim kurulları ne yapıyor, 13 ilçeyi inceleyebildik, 16 bin kişi o listenin içinden yerleştirilmişken 5 bin kişi de dışarıdan yerleştirilmiş.
KAZANMAYA ÇALIŞMAK YADIRGANACAK BİR ŞEY DEĞİL
Mülki idare durumu yok. Listenin dışına çıkan ilçe seçim kurulu başkanları. CHP Sözcüsü’ne şunu söylemek istiyorum; hem kendileri hem biz demokrasiye, Cumhuriyet’e tarafız. Biz rakip olabiliriz burada sorun yok. Meşru olan bütün yollar kullanılmak suretiyle orayı kazanmaya çalışmak yadırganacak bir şey değil. Gelin, bunun takipçisi olalım. ‘Siz iktidar değil misiniz’ evet ama yargı bağımsız. Onun için bu yetki verilmiş.
Sandık kurulu başkanları bu listenin dışına çıkmış, kamu görevlisi olmayan da var. İlçe dışına çıkamayacak olanlar var, il dışına çıkanlar var. Bir kısım akrabalar yerleştirilmiş. Bu işin dahası da var. Seçim kurulları sandık başkanı listesini kimseye vermez. O listeler seçim kurulu nezdinde yapılıyor bize güvenmek düşüyor. Bugün ortaya çıkıyor.
Büyükçekmece’de talebimizi geri çektiğimizi söylüyor Öztrak, böyle bir şey yok. Biz Büyükçekmece ile ilgili itirazımızı yaptık, bugün olağanüstü itirazımızı da yapıyoruz. Büyükçekmece’de daha farklı usulsüzlükler de yapılmış. Seçmen farkı da öyle değil.
İSTANBUL’DA ORGANİZE BİR ŞEYLER YAPILMIŞ
Biz İstanbul’un her yerinde, Türkiye’nin tamamı için söyleyemiyorum, İstanbul’un her yerinde organizeli bir şeyler yapılmış. Onun için adına organizeli usulsüzlük dedik. Burada 10 binleri aşan rakamlardan bahsediyoruz. Bir başka husus da var. Sandık başındaki sandık başkanı sandık döküm cetveli düzenleniyor, sandık tutanağına geçiliyor. Ama gördük ki sandık sonuç sayım döküm cetvelinin bir kısmı boş, bir kısmı mühürsüz. Bunlar yüzlerce. Bu kadar belgenin, bu kadar hatalı girmesi mümkün mü? Biz YSK’ya gittik, ‘Bunların tamamı sayılsın’ dedik. YSK da gerek yoktur kararı verdi. YSK’nın kararları hepimizi bağlar. Ama bu kararları eleştirme hakkımız var. Bu 51 sandığın sayılması kararını anlamış değilim. Bizim taleplerimize dönük bir karar verilmiş değildir. 51 sandığı saymanın anlamı yoktur.