banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

28 milyon vatandaş fitrelik

Diyanet'in açıkladığı günlük 23 liralık fitre 4 kişilik bir ailenin 2 bin 20 liralık asgari ücretle karnını dahi doyuramayacağını, 28 milyon insanın fitreye muhtaç yaşadığını ortaya koydu. Diyanet’in yaptığı hesaba göre 4 kişilik bir ailenin 3 öğün karnını doyurabilmesi için ayda 2 bin 760 lira harcaması gerekiyor. 

11 Nisan 2019 20:29
28 milyon vatandaş fitrelik

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl için açıkladığı 23 liralık fitre, hem asgari ücreti hem de Türk-İş'in hesapladığı açlık sınırını aştı. Diyanet'in yaptığı hesaba göre 4 kişilik bir ailenin 3 öğün karnını doyurabilmesi için ayda 2 bin 760 lira harcaması gerekiyor.
 
Oysa evlerine sadece asgari ücret giren milyonlarca aile 2 bin 20 lirayla hem doyup hem de tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Hesaplar, ülke genelinde yaklaşık 28 milyon vatandaşın açlık sınırında yaşadığını, yani fitre alabilecek duruma düştüğünü işaret ediyor.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, bir kişinin bir günlük gıda ihtiyacının parasal karşılığını geçen yıla göre yüzde 21 oranında artırarak 2019 yılı için 19 liradan 23 liraya yükseltti. Diyanet'in yaptığı hesaplamaya göre, yaşlılık ya da hastalık gibi zorunlu nedenlerle orucunu tutamayan Müslümanların, her bir gün için yoksullara 23 lira fitre vermesi gerekiyor.
 
23 liralık bu tutar, bir kişinin sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 öğün karnını doyurabilmesi için yapması gereken günlük harcamayı ifade ediyor. Diyanet'in bu hesabına göre, Türkiye şartlarında bir kişinin aç kalmadan yaşamını devam ettirebilmesi için ayda en az 690 lira harcaması gerekiyor. Bu da 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcamalarını karşılayabilmesi için ayda en az 2 bin 760 liralık gelir elde etmesi gerektiğini işaret ediyor.
 
DİYANET FARK ATTI
 
Diyanet'in bu hesabı hem asgari ücreti hem de Türk-İş'in her ay açıkladığı açlık ve yoksulluk hesaplamalarını alt üst etti. Türk-İş en son mart ayı itibarıyla 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 2 bin 14 lira, yoksulluk sınırını da 6 bin 561 lira olarak hesapladı.
 
Açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasını ifade ettiği için Diyanet'in fitre hesabıyla benzerlik gösteriyor. Ancak Diyanet'in yaptığı hesap, hem 2 bin 20 liralık asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin sadece karnını doyurmaya bile yetmeyeceğini hem de Türk-İş'in hesapladığı açlık sınırının fitreden 746 lira daha aşağıda kaldığını ortaya koydu.
 
YÜZDE 35’i AÇLIK SINIRININ ALTINDA
 
Türk-İş'in yoksulluk sınırı açlık sınırının yüzde 30.7'sine karşılık geldiği de dikkate alındığında Diyanet'in fitre hesabıyla yoksulluk sınırı da 8 bin 990 lirayı buluyor.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hanehalkı kullanılabilir gelir ve sıralı yüzde 10'luk gruba göre yıllık hanehalkı gelir dağılımı hesapları üzerinden yapılan hesaplamalar da Diyanet'in belirlediği fitre tutarının nüfusun yaklaşık yüzde 35'inin açlık sınırında yaşadığını işaret ediyor.
 
Bu hesaplamalara göre, 82 milyonluk Türkiye'de yaklaşık 28 milyon kişinin ayda 2 bin 760 liranın altında gelir elde ettiği, bu nedenle de adeta fitreye muhtaç halde
 
FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?
 
Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara veriliyor Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esas. Aynı zamanda zekât için de aynı kural geçerli.
 
Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor.
 
Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalı. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine fitre verilebiliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.