GEZER: KOCAELİ’DE POTANSİYEL VAR
Kocaeli Ticaret Odası Şaban Sarıgülle Eğitim Salonu’nda başlayan program firmaların yoğun ilgisi üzerine, Burhan Kasım Meclis Salonu’na taşındı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, KOTO’nun profesyonel kadrolarının ihracat yapmak isteyen firmalara her alanda tam destek olmak için yetkin ve hazır olduğunu ifade ederek, “Bildiğiniz gibi Kocaeli “ülkemiz ekonomisinin lokomotifi” sanayinin, ticaretin ve ihracatın merkezi konumundadır. 35 liman ve iskelesi, 2 üniversitesi, Bilişim vadisi ve 13 OSB’si ile hem ekonomi de hem de ulaşımda bir cazibe merkezidir. 2018 yılında TÜİK’ten alınan, Kocaeli gümrüklerine göre dış ticaret verilerine bakacak olursak; 23 Milyar 869 milyon dolar ihracat gerçekleşmiş, 35 milyar 921 milyon dolar da ithalat gerçekleşmiştir. Türkiye toplam ihracatının % 14,21’i toplam ithalatının da % 16,10’unu Kocaeli gümrüklerinden karşılanmıştır. Kocaeli Türkiye otomotiv ihracatının - %38’ini kimya sanayi ihracatının %27’sini ve metal sanayisi ihracatının %18,8’ini karşılamaktadır. İlimiz mevcut ihracat rakamlarının yanı sıra, bu rakamları daha yükseğe taşıyacak potansiyele de sahiptir.
İHRACAT DESTEK OFİSİ KURULDU
Bu potansiyeli gün yüzüne çıkarmak amacıyla, geçtiğimiz yıl Odamızın başlatmış olduğu ve halen uygulamaya devam ettiğimiz “ihracat atağı projesi” kapsamında birçok program gerçekleştirdik. Ayrıca, çatı kuruluşumuz TOBB’un “Yeni ürün, yeni Pazar, yeni ihracatçı” sloganı ile başlattığı “İhracat Destek Ofisi” projesini en kısa sürede faaliyete geçiren kurumların başında yer alıyoruz. Hedefimiz, KOBİ’lerden başlayarak bütün iş dünyasının, ihracat potansiyeli yüksek firmaları daha yukarılara taşımak ve ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan firmalara da yol gösterici olarak onlarında ilerlemelerine yardımcı olmaktır. İhracat yapmak isteyen firmalarımıza kılavuz kaptanlık yapmak için hazırız” ifadelerine yer verdi.
İHRACATA DAİR TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER…
Akabinde, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Şube Müdürü Necati Korkmaz; Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Ticaret Uzmanı İbrahim Kumaş; İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurt Dışı Birim, Marka ve Tasarım Destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, E- Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Halit Oral Akbay; Ülke Masaları- Rusya Pazarına İhraç İmkanları, Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Tahsin Yüksel ve Türk Eximbank Uzmanı Erkin Öğren; Türk Eximbank İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler verdi.