banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Mutfaktaki yangın sönmüyor!

Bir çok temel tüketim ürünlerine bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 200 arasında zam geldi. Çekirdek ailenin düzgün bir pazar alışverişi yapabilmesi için 200 lira civarında para harcaması gerekiyor.   

21 Temmuz 2019 17:42
Mutfaktaki yangın sönmüyor!

Yaz mevsiminin ortasına  gelinmesine , tarla ürünü piyasayı doldurmasına rağmen, sebze meyve fiyatları hala  gerilemedi , mutfak masraflarındaki artış ailelerin bütçesindeki deliği büyütüyor. Temel tüketim ürünlerindeki artış, vatandaşı alışveriş yaparken daha temkinli davranmak zorunda bırakıyor. Domatesten, meyveye; etten, tereyağına neredeyse her şey tezgâhlarda geçen yıla göre  daha pahalıya satılıyor. 
 
Bir, iki poşetlik alışveriş yapan halkın cebinden en az 150 lira para çıkıyor. Bir çekirdek ailesinin düzgün bir pazar alışverişi yapabilmesi için 200 lira civarında para harcaması gerekiyor. Pazarda, markette tüm ürünler birbiri ile zam yarışına girdi.  Bir çok temel tüketim ürünlerine bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 200 arasında zam geldi. Geçen yıl 20 Temmuz'da 4.85 TL'den işlem gören dolar, dün itibariyle 5.65 TL'den satıldı. TL'nin dolar karşısındaki bir yıllık değer kaybı yüzde 17 oldu. 2 bin 20 lira alan asgari ücretlinin bir yıllık alım gücü de 343 lira azalarak bin 677 liraya indi.
 
TÜRK-İŞ Araştırmasının Haziran 2019 ayı sonucuna göre:dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.067,17 TL,Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.733,44 TL.  TÜRK-İŞ açıklamasında şu değerlendirme yapıldı:
 
"Hesaplanan bu tutarlar ile bekar bir işçi için aylık net 2,020 lira olarak belirlenmiş asgari ücret dikkate alındığında, çalışanların içinde bulunduğu geçim şartlarının olumsuzluğu ortaya çıkmaktadır. Enflasyonda görülen yükselme, özellikle aile bütçesinde önemli yeri olan gıda maddesi fiyatlarında son dönemde yaşanan artış, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarını olumsuz etkilemektedir. Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 126 lira ve bir önceki yılın aynı ayına göre 353 lira arttı.
 
Ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise son altı ayda 410 lira, son bir yılda ise 1,149 lira arttı. TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ve TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksi ile tüketici fiyatları endeksindeki gelişim son on iki aylık değişim oranı üzerinden birlikte değerlendirildiğinde, gıda fiyatlarının tüketici fiyatları üzerinde bir gelişim gösterdiği ve bu eğilimin özellikle son bir yılda belirginleştiği görüldü." 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.