banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Yürüyüş Yolu’na yürüyen yol önerisi

Türk Ocakları Şube binasında düzenlenen programda “Şehir İçi Yaya Ulaşım Projesi Önerisi” kapsamında Yürüyüş Yolu belirli saatlerde araç trafiğine kapatılarak, ihtiyaç duyulacak taşıma ve ulaşım için de yürüyen bant yapılması ile ilgili öneri sunarak bilgilendirmelerde bulunuldu. Türk Ocakları Şube Başkanı Yücel Alpay Demir, Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, BBP Kocaeli İl Başkanı Remzi Kaya ve üyelerinin konuk olduğu programda Türk Ocağı Hars Heyeti üyesi Doç. Dr. Tekin Yeken Türk “Şehir İçi Yaya Ulaşım Projesi Önerisi” hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

31 Ağustos 2019 07:51
Yürüyüş Yolu’na yürüyen yol önerisi

Türk Ocakları Şube Başkanı Yücel Alpay Demir, Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, BBP Kocaeli İl Başkanı Remzi Kaya ve üyelerinin konuk olduğu programda Türk Ocağı Hars Heyeti üyesi Doç. Dr. Tekin Yeken Türk “Şehir İçi Yaya Ulaşım Projesi Önerisi” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
 
 
Programda konuşan Türk Ocakları Şube Başkanı Yücel Alpay Demir, “Zaman ilerledikçe, AVM’ler artıyor, AVM ler arttıkça da şehir merkezi canlılığını yitiriyor, Türk Ocakları sadece dini ve milli konularda fikir sunan bir yapı değil. Bu şehir ve insanımızın lehine olabilecek konular ile ilgili de düşüneceklerimiz söyleyeceklerimiz var” dedi.
 
YAYALARA YETMİYOR
 
Programda konuşan Türk Ocakları Şube Başkanı Yücel Alpay Demir,  “Projemizin bilinen adı Yürüyüş Yolu’na Yürüyen Yol ancak! bizim aslında bahsetmemiz gereken Yürüyüş Yolunun bir nevi kanser yolu olduğudur. Yürüyen bant sadece bir araçtır. Biliyorsunuz buradaki çınar ağaçlarımızın olması sebebiyle oraya ticari bir şey yapılmadı ve bu yol şehir merkezine değer kattı, ama artık şimdi yetmiyor, örneğin Yürüyüş Yolu’nda bisiklet yolu var ancak burası yayalara dahi yetmediği için yer yer zorluklar yaşanıyor. Lokantalar, pastaneler ve kafeler araç trafiğinden etkileniyor, buralarda yiyip içen insanlar araçların egzoz gazlarına ve gürültüsüne maruz kalıyor, yemek yenen ve çay kahve içilen mekanlar ile araçlar arasında ki mesafe yer yer 1 metreden az olduğu için insanlar aslında ağır metal yani kanserojen madde tüketiyorlar, biz ilk önce yürüyüş yolunun mesai saatleri içerisinde araç trafiğine kapatılmasını, böylelikle her gün 60 binden fazla insanın gelip gittiği bu yolun daha canlanacağını, şehir merkezini tercih edilir hale getireceğini, insanların daha sağlıklı ortamda yiyip içeceğini, bu proje ile cazibe merkezi olacak bu yolda ticaret yapan esnaflar için de faydalı olacağını, kaldırımları daha kolay kullanabileceklerini hatta başka ilçe ve illere de örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz dedi.
 
Proje ile yol kenarlarına park eden araçlar ve ev ve işyerleri bu güzergahta olanların mağduriyet yaşamayacağını, alternatif yan yolun ve hali hazırda ki otoparkların bu ihtiyacı çok rahat karşılayacağını yetmediği zaman kolay çözüm üretilebileceğine değinerek sözü Doç. Dr. Tekin Yeken’ e bıraktı.
 
YAYA NAKLİ HIZLI VE GÜVENLİ SAĞLAYACAK
 
Ardından konuşan İzmit Türk Ocağı Araştırma Grubu başkanı Doç. Dr. Tekin Yeken, “Bu bir proje önerisidir, geliştirilebilir farklı önerilere de açıktır, Tabi ki yeni bir proje değildir, batıda böyle teknolojiler kullanılmış ve kullanılmaya devam etmektedir. Bu proje İzmit Hürriyet Caddesi’ndeki Yürüyüş Yolu araç trafiğine kapandığında günlük ulaşım ve taşıma ihtiyaçlarına çözüm olarak düşünülmüştür, restoran ve Kafeleri ve insanları araçlardan uzaklaştıramayacağımıza göre araçları uzaklaştırmalıyız, bunu yaparken de yatay trafiği şu saatlerde araç trafiğine kapattım deyip kestirip atamayacağımıza göre çözüm üretmeliyiz, yürüyüş yolu ve her iki yanında ki 2 şeritli araç yolu yürüyen yol için uygundur, şayet bu proje geliştirilir ise her iki yönlü yaya naklini hızlı ve güvenli sağlanabilir, ayrıca her iki yola cephesi olan lokanta, pastane ve kafe işletmelerindeki insanların sağlığını tehdit eden karbon monoksit emisyonunu ile gürültü kirliliği engellenecek ve enerji tasarrufu da sağlanacaktır” böylelikle bu yol daha fazla insanın tercih ettiği bir yol haline gelebilir sonraki aşamalar ancak, konuyla ilişkili meslek odaları,  İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin uhdesinde ilerleyebilir, ihtiyaç duyarlarsa belediye meclisimizi ve yerel yöneticileri bilgilendirebiliriz şeklinde konuştu.
 
KOLAYLIK SAĞLIYOR
 
“Proje engelli araç taşımaya da uyumludur” diyen Yeken, “Yaya hareketlerin kitlesel olduğu yerlerde bu sistem kullanılmaktadır. Elektromekanik temele dayalı ve mikro kontrollü bir sistemdir. Mekanik aksam olarak germe tamburu ve bir redüktörlü motora bağlı sistemle hareket verilen tahrik tamburu arasına yerleştirilen bir bant ile hareket etmektedir. Endüstri alanında ve imalat sanayiinde bantlı sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemde hareketli yol yere paraleldir. Basamak yoktur ve bagaj, bavul taşıyan yayalar için de kolaylık sağlamakta çocuklar ve engelliler için de güvenlidir” diye konuştu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.