banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

O ilin yüzde 51'i Suriyeli olacak

Türkiye’nin Suriye Politikalarını ve Türkiye’deki Suriyeli nüfusu köşesine taşıyan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbal, “Bugün Hatay’daki Suriyeli oranı yüzde 28. Mevcut durum ve doğurganlık oranı devam ederse 2031’de Hatay’daki Suriyeli yüzde 51 olacak!” diye yazdı.  

16 Şubat 2020 22:15
O ilin yüzde 51'i Suriyeli olacak

Türkiye’nin Suriye Politikalarını ve Türkiye’deki Suriyeli nüfusu eleştiren Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, “Bugün Hatay’daki Suriyeli oranı yüzde 28. Mevcut durum ve doğurganlık oranı devam ederse 2031’de Hatay’daki Suriyeli yüzde 51 olacak!” diye yazdı.“

50 LİRAYA EVET DİYORLAR”

Türkiye’deki Suriyelilerin çalışma hayatlarına da değinen Balbay, “Örneğin inşaat sektöründe, Türk ustaların 150 lira aldığı işte, Suriyeli bir usta 50-70 lira günlük ücrete evet diyor. Bunlara benzer, ileride daha da büyüyebilecek pek çok sorun toplumun derinliklerinde büyüyor. Erdoğan, iktidarını sürdürme uğruna Türkiye’yi çürütüyor!” yorumunda bulundu.Mustafa Balbal’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
 
Eğer Suriye sorunu olmasaydı, Türkiye’de göç deyince akla ilk Afganistan gelecekti. Halen Türkiye’de 5 milyonu aşkın Suriyeli, 400 bine yakın da Afgan var. Onlar, Suriyeliler gibi sınırı aşıp Türkiye tarafına geçmiyorlar. 300 kilometre yürüyüp, İran’ı aşıp Doğu Anadolu’dan giriyorlar.

Şu anda Türkiye’de çobanlık mesleğinin sahibi Afganlar. Fransa’dan dana Afganistan’dan çobanla hayvancılık yapmaya çalışıyoruz.Suriyeliler konusu ise İdlib’le birlikte yeni bir aşamaya evrilmekte. Erdoğan, 4 milyon kişiyi kurtarmaktan söz ediyor.

İdlib’den gelen meslektaşlarımız oradaki insanlık dramını anlatıyorlar; açlık, soğuk, terör, rejim baskısı iç içe...Ne var ki oradaki insanlık dramını Türkiye’nin tek başına çözmesi mümkün değil.

Üstelik buradaki 4 milyon insanın arasında yüz bini aşkın terörist var. Bu terör gruplarının tümü Suriyeli de değil. Yemen’den Afganistan’a kadar 40’a yakın ülkeden terörist var.

Soralım:

Türkiye’deki Suriyeliler arasında kimler var?En büyük grup, can güvenliği nedeniyle gelenler. Ancak başka kesimler de var; Suriye rejiminin adamları, cihatçılar ve Suriye’de Türkiye ile birlikte savaşanların yakınları...Bu tablo şu soruyu da beraberinde getiriyor:

Türkiye’nin Pakistanlaşma tehlikesi var mı?

***Türkiye’deki Suriyeliler yaş gruplarına göre ayrıldığında en büyük dilimi yüzde 15’le 0-4 yaş arası oluşturuyor.

Zira, Suriyelilerin doğurganlık oranı çok yüksek. Ortalama 5 çocuk. Örneğin bugün Hatay’daki Suriyeli oranı yüzde 28.

Mevcut durum ve doğurganlık oranı devam ederse 2031’de Hatay’daki Suriyeli yüzde 51 olacak!

Türkiye’nin öteki kentlerinde de Suriyeli oranının yüzde 20’yi geçtiği mahallelerde okullarda kimi sınıflar sadece o çocuklara ayrıldı.

Ama yeterli öğretmen yok, eğitim yok!Öte yandan çalışma yaşamında dengesizlikler artıyor.

Örneğin inşaat sektöründe, Türk ustaların 150 lira aldığı işte, Suriyeli bir usta 50-70 lira günlük ücrete evet diyor.

Bunlara benzer, ileride daha da büyüyebilecek pek çok sorun toplumun derinliklerinde büyüyor.

Erdoğan, iktidarını sürdürme uğruna Türkiye’yi çürütüyor! 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.