BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

İşten atmak yasaklansın!

İşten çıkartılan Corazon işçisi Fahri Koçan yetkilere böyle seslendi. 

20 Mart 2020 17:43
İşten atmak yasaklansın!

İşte o açıklamanın içeriği: Yıllardır DEBANT, DAPHNE gibi isimlerle işçileri sömüren Corazon patronu Nurettin Saraç şimdide Corazon ismiyle sendika düşmanlığı yapıyor. Geçmişte Kocaeli Dilovası OSB 3. kısım Gediz Caddesinde kurulu bulunan fabrikada yüzlerce işçinin maaş, sosyal hak, kıdem tazminatı vb. haklarını ödemeyerek işten çıkartan Nurettin Saraç isimli patron şimdi de iş yerindeki kötü koşulları iyileştirmek üzere mücadele eden işçileri işten çıkartmaya başladı. 

Sendikamız bugün sendika düşmanlığına karşı basın açıklaması yapmayı planladı. Ancak mevcut virüs salgını nedeniyle işçilerin bir araya gelmesini doğru olmayacağını düşündüğümüz için yazılı basın açıklaması yapmayı uygun bulduk.  Buradan Corazon'da sendika düşmanlığı son buluncaya, işçilerin toplu pazarlık hakları tanınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz. 
 
CORAZON ENDÜSTRİYEL AMBALAJ MALZEMELERİ SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTET ŞİRKETİ isimli fabrikada ilk işe girdiğim 16.07.2018 tarihinden itibaren emeğimle çalışıp onurumla yaşadım. Çalıştığım fabrikanın daha önce DEBANT, DAPHNE gibi isimlerle yüzlerce işçiyi mağdur ettiğini öğrendim. Şu anda fabrikanın ilk kurulduğu andan itibaren sahibi olan ancak kanunların etrafından dolanarak işçilerin haklarını gasp eden NURETTİN SARAÇ isimli patron CORAZON isminde faaliyet gösteren fabrikada işçileri sömürmektedir.
 
İşyerinde çalıştığım süre boyunca insani koşullarda çalışmanın ve geçinmenin mücadelesini yürüttüm. Bunun tek yolunun sendikal örgütlenmeden geçtiğini bilerek işyerindeki işçilerle bir araya gelerek sendikal örgütlenme başlatmaya karar verdik. Böylece mevcut çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekse içeride çalışan işçilerin büyük kısmının geçmişe dönük yaklaşık 6 aylık maaş ve sosyal hakları, 15-20 yıllık kıdem tazminatı alacaklarının ödenmesi sağlanabilirdi.
 
İşyerinde çalıştığım süre boyunca mevcut çalışma koşulları daha da kötüye gitmeye başladı. Örnek vermem gerekirse en son Ocak 2020 yılında verilmesi gereken maaş zammı verilmedi, kriz bahane edilerek işten çıkartılan işçilerin yaptıkları işler bize yaptırılmaya başlandı. Yine işyerinde verilen yemeğin kalitesi düştü, fazla mesailerde 12 saat çalışan işçilere yemek yerine kahvaltı verilmeye başlandı. Bazen kahvaltı bile verilmeden çalıştırıldık. Mola hakkımız kısıtlanmaya çalışıldı, iş elbisesi ve iş ayakkabısı bile ihtiyaç olmasına rağmen birkaç ay geç verilmeye başlandı. Yine işyerinde amirler ve müdürler tarafından sık sık toplantılar yapılarak işçilere baskı (MOBBİNG) uygulanmakta hatta işçilere karşı küfürlü konuşulmaktadır. Böylelikle işçiler sindirilip asgari ücrete mahkûm edilmektedir. En son işyerinde çalışan bir işçi arkadaşımız ailevi sorunların yanında ekonomik nedenlerle işyerinde intihar etmiştir.
 
İşyerinde çalıştığımız süre boyunca sürekli kriz var, sipariş yok, ham madde alamıyoruz gibi laflarla işçiler oyalanarak kötü çalışma koşulları ve yoksulluk dayatılırken GREIF-NNZ-KARACA AMBALAJ-SACK CONTAİNER-BATI ÇİMENTO-AKDENİZ KİMYA-CORFİL-VB. gibi büyük markalar için üretim yapılmakta; şu anda haftada en az 2 kez hafta içi mesaisi yapılmakta, işçiler pazar günleri de mesaiye zorlanmaktadır.
 
Corazon’da sendikal örgütlenmenin önemi büyüktür. Ancak sendikal örgütlenme olursa işçiler insanca çalışacak işyeri ve sosyal haklara kavuşabilir. Yukarıda sayılan markalar servetlerine servet katarken biz işçilere bu kötü koşullara mahkûm değiliz. Bir tek patron 200 Corazon işçisinden büyük değildir. Biz işçiler bir araya gelirsek patronun dayatmalarına karşı insanca çalışacak koşulları sağlayabiliriz.
 
Bundan bir süre önce 9 işçi arkadaşım sendikalı olması nedeniyle çeşitli bahaneler üretilerek işten çıkartıldı. Tüm bu koşullar altında çalıştırılırken kriz ve performans düşüklüğü bahanesiyle 11.03.2020 Çarşamba günü ben de işten çıkartıldım. İşten çıkartılma sebebim sendikalı olarak çalışmam ve işçi arkadaşlarımı sendikaya üye olmaya çağırmamdır. İşyeri tarafından kıdem tazminatım ödeneceği söylendiyse de şimdiye kadar ne çıkış belgelerim verildi, ne de haklarım ödendi. Sendika düşmanlığı yapan CORAZON patronu NURETTİN SARAÇ’ı protesto ediyor, bundan sonraki süreçte yasal haklarım doğrultusunda her türlü mücadeleyi yürüteceğimi bildiriyorum.
 
CORAZON DA SENDİKA DÜŞMANLIĞINA SON!
 
İŞTEN ATMAK YASAKLANSIN!
 
BAĞIMSIZ TEKSTİL İŞÇİLERĞİ SENDİKASI (BATİS)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393