Önergesinde;
“Korona virüs (COVID-19), ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmış, hızla dünyanın birçok ülkesine yayılmış ve birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş ve olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu salgını pandemik bir hastalık olarak ilan etmiştir. Ülkemizde de görülen bu salgın nedeni ile her gün hasta sayımız artmakta ve insanlarımız hayatını kaybetmektedir.” diyen Türkkan, “Ülkemizde bu salgın nedeni ile alınan ve nerede ise her gün yenileri eklenen birtakım tedbirler de olayın ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ayrıca hastanelerimizin ve sağlık kuruluşlarımızın bu salgın ile mücadelede ve hastaların tedavi sürecindeki her konunun açıklığa kavuşması da önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca’ya ülkemizde korona virüs ile ilgili olarak uygulanan testler ile ilgili sorular yönelten İYİ Parti Grup Başkan Vekili, önergesinde başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının ciddi risk altında olduğuna vurgu yaptı. Türkkan, Sağlık Bakanı’na virüs ile mücadelede ve hastaların tedavisinde açıklığa kavuşması gereken konular ile ilgili sorular da sordu.
İşte Türkkan’ın soruları:
1-Ülkemizde COVID-19 tanısı konulan hastaların ikamet ettikleri il ve ilçelere, yaş ve cinsiyete göre dağılımları nasıldır?
2-Tanı konulan hastaların yurt dışı temas konusunda ülkelere göre dağılımı nasıldır?
3-Bugün itibari ile illere göre tanısı doğrulanmış ya da olası/kuşkulu COVID-19 hasta yatırılan hastane sayısı kaçtır, bunların (Sağlık Bakanlığı, kamu üniversitesi, vakıf üniversitesi, özel sektör) dağılımı nedir, bu hastaneler hangileridir?
4-Çin’den kaç adet hızlı tanı kiti alınmıştır, ülkemize getirilen hızlı tanı kitlerinin illere göre dağılımı nasıldır, bu kitler hangi illere, merkezlere dağıtılmıştır, bunların sayısı nedir?
5-Bugün itibari ile ülkemizde kaç ilde COVID-19 testi yapılmaktadır, bu iller hangileridir, bu illerde test yapılan yerler nerelerdir?
6-Bugüne kadar kaç kişiye test yapılmış, kaç kişiye COVID-19 tanısı konulmuştur?
7-Bu test neye göre yapılmaktadır, isteyen herkes bu testi yaptırabilmekte midir, Bakanlık olarak bu konuda konulmuş belli kriterler var mıdır, bunlar nelerdir?
8-İlk testi pozitif çıkan bir hastanın ikinci testi neye göre ve hangi zaman aralığına göre yapılmaktadır, ikinci testi negatif çıkan bir hasta ile ilgili olarak nasıl bir yol izlenmektedir?
9-COVID-19 için uygulanan kaç tip test bulunmaktadır, kullanılan testlerin geçerlilik özellikleri (duyarlılık, seçicilik, pozitif ve negatif öngörü değerleri) nasıldır?
10-COVID-19 testi yaptıran bir kişinin test sonucu ne zaman çıkmaktadır, yapılan test ile sonuç arasında geçen süre ne kadardır?
11-Pozitif görüntüleme bulguları (akciğer grafisi ve/veya bilgisayarlı tomografi) ile COVID-19 tanısının doğrulanması arasında geçen süre ne kadardır?
12-Tanısı doğrulanmış hastalarda nasıl bir tedavi yöntemi izlenmektedir, hastaların tedavisinde bugüne kadar hangi ilaçlar kullanılmıştır, bu ilaçların tedaviye yanıt verme oranı nasıldır?
13-COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların ülke genelindeki miktarı ve illere göre sayısı nedir, Bakanlığınızın öngördüğü hasta sayısı ve ihtiyaca göre bu ilaçların mevcut stokları yeterli midir, bu ilaçların hastaneler bazında dağıtımı yeterli düzeyde organize edilebilmekte midir, hastanelerin ne kadarında ilaçlar yeterli düzeyde sağlanabilmekte, ne kadarında ilaç eksikliği yaşanmaktadır?
14-Ülkemizdeki hasta sayısının hızlı artışı dikkate alındığında hastanelerimizdeki hekim, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık personeli, vb. sayısı yeterli midir, bu sayıların artırılması düşünülmekte midir, Bakanlık olarak bu konuda alınmış tedbirler nelerdir?
15-COVID-19 tanısı konulmuş hastaların tedavisine başlanmasından bu yana hekimler başta olmak üzere her türlü sağlık çalışanlarımıza da bu konuda test uygulanmakta mıdır, bu gruba giren kaç kişiye test uygulanmıştır, tanı konulan sağlık çalışanı bulunmakta mıdır, bu konuda sayı nedir, bunların meslek (hekim, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık personeli, vb.), kurum ve il dağılımı nasıldır?
16-Hastanelerden gelen kişisel koruyucu malzemelerin yeterli düzeyde olmadığı konusundaki yakınmalara karşı ne gibi tedbirler alınmaktadır, bu malzemelerin hastanelere dağıtılmasında nasıl bir yol izlenmektedir?
17-Kişisel koruyucu malzeme stokumuz ve üretim kapasitemiz öngörülen ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde midir, bu ihtiyacın karşılanamaması riskine karşı Bakanlık olarak atılmış adım var mıdır, bunlar nelerdir?