24 Nisan 2020 04:47
Kamunun her bir kuruşunun daha da önem kazandığı salgın koşullarında bütçeden yapılan tartışmalı harcamaların hız kesmediğinin söylendiği raporda, “Maliye ve Hazine Bakanlığı Mart ayı bütçe harcama rakamlarını açıkladı. Buna göre Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,6 artışla 78 milyar 846 milyon lira harcama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı gizli hizmet ödeneğinden Mart ayında 222 milyon liralık harcama yapıldı” ifadeleri kullanıldı.
MART AYI HARCAMALARI İKİ KATINA ÇIKTI
Rapordaki verilere göre: Ocak ayındaki 220 milyon, Şubat ayındaki 121 milyon liralık harcamanın ardından Mart ayı harcaması bir önceki aya göre iki katına yakın arttı. Mart ayının sonunda üç ayda yapılan harcama 565 milyon lira oldu. Ülkede karantina koşullarının hakim olduğu Mart ayında bu kalemden hiç harcama yapılmadı. Tedavi ve cenaze giderleri Şubat ayına göre geriledi.
,Ocak ayında 15 milyon lira olan harcama Şubat ayında 70 milyon liraya çıktı, Mart ayı harcaması ise 50 milyon lira olarak gerçekleşti. Yıla 3 milyar 600 milyon liralık aylık harcama ile başlayan mal ve hizmet alım giderleri geçen ay 5 milyar 800 milyona ulaştı. 2 milyar 7 milyon lira ile kırtasiye, su ve temizlik, enerji, yiyecek, içecek, giyim ve kuşam, güvenlik ve savunma malzemeleri alımı yapıldı. 1 milyar 300 milyonu müşavir firma ve kişilere olmak üzere hizmet alımına 2 milyar 500 milyon lira milyar harcandı.
TEMSİL VE TANITMA GİDERLERİ ÜÇ KATINA ÇIKTI
Ocak ayında 3 milyon lira olan temsil ve tanıtma giderleri de 8 milyon 700 bin liraya çıktı. Ocak ayında 99 milyon lira harcanan güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alım kaleminden sınır ötesi operasyonların yoğunlaştığı Mart ayında yapılan harcama tutarı 564 milyon liraya ulaştı. Yılın ilk üç ayı sonunda bu alımlar için yapılan harcama tutarı 945 milyon lira oldu.Bütçeden halka yapılan transferler olağan seyrini sürdürdü. Ocak ayında 6 milyar 700 milyon lira, Şubat ayında 7 milyar 500 milyon lira olan transferler Mart ayında 7 milyar 400 milyonliraya geriledi.
Bu kalemden yapılan en büyük harcama 4 milyar 200 milyon lira ile tarımsal amaçlı transferler oldu. Ocak ayında 43 milyon lira olan taşıt alım harcamaları Mart ayında 120 milyon liraya çıktı. 119 milyon lirası ile demiryolu taşıtı alındı. Müteahhitlere yapılan harcamalar bu ayda da hız kesmedi. Ocak ayında 1 milyar 6 milyon lira, Şubat’ta 716 milyon lira olan müteahhit harcamaları, Mart ayında rekor bir düzeye ulaştı. Mart ayındaki 2 milyarlık müteahhit ödemesi ile ilk üç aydaki toplam ödeme tutarı 4 milyar 4 milyon lira oldu.