SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN İHTİYACI ÖNCELİKLİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Bulut, “4 Mart ve 26 Mart tarihlerinde yayımlanan tebliğler ile ihracatı ön izne bağlı olan ürünlerin ihracatının serbest olması gerektiğini, ülkemizdeki ihtiyaca cevap veren medikal malzeme üreticilerimizin ventilatör dışında ki medikal ürünleri Sağlık Bakanlığımızın ihtiyacı öncelikli olmakla beraber ihraç etmelerine izin verilmesinin ekonomimize katkı sunacağını birçok girişimle ve toplantıda ilettik. 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile solunum cihazları ve sarf malzemelerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı.
İZİN UYGULAMASINA SON VERİLDİ
Bu çerçevede; ventilatör, ecmo, oksijen konsantratörü, ventilasyon sarfları, hasta devreleri ıv kanül, entübasyon tüpleri, yoğun bakım monitörlerinin ihracatı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumunun ön iznine bağlanması düzenlemesine son verildi. Bir diğer Tebliğ değişikliği ile de; dezenfektan, kolonya, hiidrojen peroksit ve etil alkol ürünlerinin ihracatı için kayıt ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması uygulamasına da son verildi.
ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Bu konuda önemli bir potansiyel arz eden Kocaelili iş insanlarımızın talebinin kısa sürede hayata geçirilmesi mutluluk verici. Kocaelili iş insanlarımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, koronavirüsü ticari fırsata çevirerek hem dünyaya sağlık ihraç edeceklerini hem de tecrübelerini göstereceklerini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığımızın yönlendirmeleri doğrultusunda, önce iç pazara cevap vermek kaydıyla, tüm dünyaya sağlık iletecekler. Talebimize duyarsız kalmayan Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi.