BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

Bakanlık bu duruma tepki verecek mi?

Batı Trakya’daki soydaşlarımız, tüm dünyanın geçtiği bu zor süreçte ne yazık ki uluslararası belgelerden kaynaklanan haklarının ellerinden alınmasına dönük yeni sorunlar ile karşı karşıya. Kendilerini yetkili olarak tanıtan bazı sivil kişiler, camilerin imam ve müezzinlerini ziyaret ederek, minarelerden okunan ezan sesini rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle kısmaları yönünde telkinde bulunuyor, bu şekilde onlar üzerinde baskı kurulmaya ve tedirgin edilmeye çalışılıyor; ayrıca iftar ve sahur vaktini davulla duyuran gençlere yönelik de engellemeler yaşanıyor.  

12 Mayıs 2020 12:50
Bakanlık bu duruma tepki verecek mi?

Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının din ve vicdan özgürlüğü Lozan Antlaşması ile garanti altına alınmasına rağmen…Bu sıkıntılar ile ilgili Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamaları da dikkate alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi. 

EZAN SESLERİNE MÜDAHALE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Önergesinde;

“Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının din ve vicdan özgürlüğü Lozan Antlaşması ile garanti altına alınmıştır. Soydaşlarımız, Müftülük ve Vakıflar gibi temel sorunlarına çözüm beklerken tüm dünyanın geçtiği bu zor süreçte ne yazık ki uluslararası belgelerden kaynaklanan haklarının ellerinden alınmasına dönük yeni sorunlar ile karşı karşıyadır.” diyen Türkkan,  şehirlerde ve köylerde yüzyıllardır okunan ve bunca yıldır kimseyi rahatsız etmeyen ezan seslerinin, içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında tartışma konusu haline getirildiğine ve COVID-19 salgını ile mücadele bahane edilerek ezanların okunduğu mikrofonların ayarları ile oynamaya dönük haksız ve hukuksuz girişimlere şahit olunduğunu ifade etti.  
 
BU HAKSIZ VE HUKUKSUZLUKLARI YAŞATANLAR KİMLER?

Türkkan; “Kendilerini yetkili olarak tanıtan bazı sivil kişiler, camilerin imam ve müezzinlerini ziyaret ederek, minarelerden okunan ezan sesini rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle kısmaları yönünde telkinde bulunmakta, bu şekilde onlar üzerinde baskı kurulmaya ve tedirgin edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca iftar ve sahur vaktini davulla duyuran gençlere yönelik engellemeler de yaşanmaktadır.” ifadesini kullandı. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili, “Salgın ile mücadele dolayısı ile camilerin kapalı tutulduğu hassas bir dönemde yapılan bu müdahaleler toplumun tüm kesimlerinde rahatsızlık ve endişeye yol açmaktadır.” dedi.  

İşte Türkkan’ın soruları:

1-Batı Trakya’daki soydaşlarımızın içinde bulunduğumuz Ramazan ayında yaşadıkları bu haksız ve hukuksuz durumdan Dışişleri Bakanlığı’nın haberi var mıdır?

2-Sözü edilen konular çerçevesinde Bakanlık olarak bölgedeki yetkililer ile herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

3-Salgın ile mücadelede ezan ve davul sesinin ne gibi bir ilgisi bulunduğu konusunda yetkili makamlardan bilgi alınmış mıdır, bunlar nelerdir? 

4-Batı Trakya’daki soydaşlarımızın din ve vicdan özgürlüğü Lozan Antlaşması ile garanti altına alınmasına rağmen içinde bulunduğumuz Ramazan ayında karşı karşıya kaldıkları bu çirkin tutuma karşı Bakanlık olarak nasıl bir tepki verilmesi düşünülmektedir? 

5-Camilerin imam ve müezzinlerini ziyaret eden, kendilerini yetkili olarak tanıtan ve minarelerden okunan ezan sesini rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle kısmaları yönünde telkinde bulunan, bu şekilde onlar üzerinde baskı kurmaya ve onları tedirgin etmeye çalışan sivil kişilerin, ayrıca iftar ve sahur vaktini davulla duyuran gençlere yönelik engellemelerde bulunanların kim olduklarına dair gerekli bilgi istenmiş midir, bu kişilerin bir an önce ortaya çıkarılması ve bu kişilere gerekli yaptırımların bir an önce uygulanmasının istendiği konusunda hassasiyet gösterilmiş midir?  

6-Soydaşlarımızın uzun zamandır çözüm beklediği Müftülük ve Vakıflar gibi temel sorunları ile ilgili yetkili kişiler ile herhangi bir görüşme gerçekleştirilmiştir, gerçekleştirilmedi ise bu konu ne zaman gündeme getirilecektir?  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393