banner547

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Ekonomide tekelleşme var, rekabet yok

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurula hitap eden Kocaeli CHP Milletvekili Tahsin Tarhan Rekabet Kanunu Teklifiyle getirilen ve piyasalarda rekabet ortamına katkı sunmayan değişiklikleri eleştirdi. Rekabet AKP iktidarı döneminde 6 kere değiştiğini hatırlatan Tarhan şunları söyledi:  

17 Haziran 2020 21:32
Ekonomide tekelleşme var, rekabet yok

2018’de bir KHK ile Kurulun özerkliği kaldırıldı. 2020’de getirilen düzenlemeyle ise Kurumun özerkliği kaldırılıyor. Kanunun ilk hali bugünkünden daha yeterliydi. Daha önce Yargıtay, Danıştay, TOBB, Kalkınma Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üye atanma sürecinde öneride bulunabiliyordu. Başkanlık sistemi denen bu sistemde bütün üyeler tek adamın atamasına bırakıldı. 2018 itibariyle Kurul fiilen işlevsiz hale geldi. 2 yıl önce Kurulun başına gelen şey, bugün Kurumu vuruyor”
 
Ekonomide Tekelleşme Var, Rekabet Yok
 
Tarhan’a göre rekabeti destekleyemeyen bir ekonomik tablo ile karşı karşıyayız. Hane halkı, şirketler ve devlet ciddi ölçüde borçlu. 2002’de 129 milyar dolar olan kamu ve özel dış borcu, 2019 sonu itibariyle 437 milyar dolara yükselmiş durumda. Özelleştirmelerin ülkenin sanayi alt yapısını tasfiye ettiği gerçeğine dikkat çeken Tarhan sözlerine şöyle devam etti:
 
Türkiye üretim ekonomisinden hızla uzaklaştı. Üretim yerine rant ön plana çıktı.  Milli servet inşaata gömüldü. Vatandaşlar geçmedikleri yola ve köprüye, yatmadıkları hastaneye ve uçmadıkları havaalanına para öder hale geldiler. Bu düzende devlet israfa, gösterişe ve yolsuzluğa battı. Vergi borçları silinen, hazine garantileriyle beslenen 3-5 müteahhit tüm ihaleleri aldı. Gelinen yer rekabet ortamının bittiği, piyasanın hükümet destekli tekellere teslim edildiğini gösteriyor. Bozulan rekabet ortamı en çok gençleri ve iş arayan vatandaşlarımızı vurdu. Bugün Türkiye’de her dört gençten biri işsiz. Gençlerin % 63’ü yurtdışında yaşamak istiyor. İşsiz sayısı 4 milyon sınırına dayandı.”  
 
Adaletin Çökmesi
 
“Piyasada rekabetin ortadan kalkmasının asıl nedeni adalet ve hukuktaki çöküştür. Ülkede hak, hukuk, adalet yok. Parti genel başkanından talimat alan mahkemeler var. Mülkün değil iktidarın temeli oldu mahkemeler. Hukukun yokluğunda muhalif siyasetçiler, haber yapan gazeteciler, tweet atan vatandaşlar bir bir cezaevine girdi. İnsanlar konuşmaya, yazmaya ve siyaset yapmaya korkar oldu. Türkiye büyük bir cezaevine dönüştü. Aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı olan Cumhurbaşkanının tüm üyelerini siyasi bir şekilde tek taraflı olarak atadığı Rekabet Kurumun üyelerine pek çok maddesi açıkça Anayasaya ve AB mevzuatına aykırı yetkiler vermek doğru değildir. Önce adalet, liyakat ve tarafsızlık. Sonra rekabet.”   

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.