BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Tezgah bombaları bir bir elde patlıyor

Korkusuz yazarı Can Ataklı, ABD Başkan adayı Joe Biden'in skandal sözlerini değerlendirdi. 

17 Ağustos 2020 07:41
Tezgah bombaları bir bir elde patlıyor

Korkusuz yazarı Can Ataklı, bugünkü yazısında Joe Biden'in aylar sonra ortaya çıkan konuşmasına tepki göstererek, bunun bir "tezgah" olduğunu ileri sürdü. Ataklı, "Bu iktidar bitiyor artık. Hemen her gün yeni bir tezgâhla yeni bir oyunla durumu kurtarmaya çalışıyor. Ama tutmuyor artık, tezgâh bombaları bir bir elde patlıyor." ifadelerini kullandı.

İşte o yazı: 
 
Biden tezgâhı, ellerinde patladıAmerikan seçimlerine sadece iki buçuk ay kaldı

.Halen başkan olan Cumhuriyetçi Trump’ın karşısına Demokratlar, 78 yaşındaki Biden’i çıkarıyor.

O Biden, son iki gündür Türkiye’nin en konuşulan isimlerinden biri oldu.

Çünkü Amerikan Başkan adayı, “Erdoğan’ı darbe ile değil seçim ile değiştirmekten” söz etmiş.

Tam da saray iktidarının istediği gibi, tam da sarayın yıllardır söylediği “dış güçler masalını” doğrular gibi, tam da en sıkışık dönemde sarayın can havliyle sarılacağı gibi konuşmuş.

Konuşmuş konuşmasına da tam 7 ay önce konuşmuş.

O sırada henüz başkan adayı bile değildi Biden.

Önce Biden’ın herkesi hoplatan cümlesine bir bakalım; “Bence ona (Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Başkan seçilirsem Erdoğan’ı darbeyle değil seçimle devireceğim, muhalefete destek vereceğim”

İşte Amerika Başkan adayının “neden ve kim tarafından servis edildiği bilinmeyen” bu sözleri, saray için adeta bir can simidi gibi oldu.

Ardı ardına tepki demeçleri patlamaya başladı.

Önce sarayın sözcüsü Fahrettin Altun sosyal medya hesabından, “ABD Başkan adayı Joe Biden’ın aralık ayında kullandığı, nitekim bugünlerde medyaya yansıyan ifadeleri, Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansımasıdır. Bu ifadeler demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmemektedir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bir televizyon kanalına telefonda bağlanarak “ABD’nin, Latin Amerika’da ortaya koyduğu kirli zihniyetin bir yansımasıdır.. Bu bizim için bir sorun teşkil etmez; fakat bir süper güç olan ABD için de kaygı verici” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye eski Türkiye değil. Bir daha denemesine varız… “ ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Biden, unutma, ülkemizin egemenliği ve bağımsızlığı, milletimizin demokratik tercihleri senin seçim kampanyanın çerezi değildir. Cumhurbaşkanımız ve ülkemiz için söylediğin sözler akıl, izan ve siyasal ahlak dışıdır. Şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türk Milleti, okyanus ötesinden iradesine müdahale edilmesine izin vermeyeceğini defalarca göstermiştir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’da İngilizce yaptığı açıklamada, “Joe Biden’ın Türkiye analizi, saf cehalet, kibir ve ikiyüzlülüğe dayanır. Türkiye’ye sipariş verme günleri sona erdi. Ama yine de deneyebileceğini düşünüyorsan, misafirimiz ol. Bedelini ödeyeceksin” dedi.

Ardından pek çok AKP’li isim ve ekranlara çıkan yandaş takımı dış güçler edebiyatına sarılarak muhalefetin yine darbelerden medet umduğunu anlattı.Ama hesap tutmadı, tezgâh yürümedi.

Muhalefet, durumu anında fark etti ve harekete geçti..

CHP Sözcüsü Öztrak, “Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. ‘Bağımsızlık bizlerin karakteridir.’ Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız” dedi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “Amerika, başka ülkelerin içişlerine karıştığı müddetçe dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek. Kendi içlerinde sıkıntıların her geçen gün arttığı bir ortamda Joe Biden’a düşen görev, önce kendi ülkesinin sorunlarına odaklanmak olmalıdır” paylaşımını yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Herkes dikkatli olsun. Joe Biden’ın 8 ay önce söylediği sözü şimdi ısıtanlara, Joe Biden’a ve bütün dünyaya büyük Atatürk, 101 yıl önce Sivas’tan gereken cevabı vermiştir: MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” dedi.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbakır ise “Muhalefet emperyalizmin değil, milletinin gücüyle iktidara yürüyor” görüşünü açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Biden’ın sözlerinin çok uzun zaman sonra gündeme getirilmesine dikkat çekerek; “Bizler, kurulur kurulmaz icazet almaya ABD’ye gidenlerin, Trump’ın mektubuna susanların değil;Johnson mektubunda İnönü, haşhaş krizinde Ecevit, Irak krizinde Baykal gibi ABD’ye net tavır alanların partisiyiz. 7 ay önceki açıklamaya kazandırılan aleniyet, tükenmişlik itirafıdır” dedi.

CHP Milletvekili Tuncay Özkan, “Aralık 2019’da söylenen sözlerin bugün gündeme getirilmesiyle ne amaçlanıyor? Biden’e haddini bildiririz ama sizin amacınız ne? Bugüne niye beklediniz? Hangi pazarlığın içindesiniz? ABD’deki Türk yetkililerin akılları başlarına yeni mi geldi?” diye sordu

SONUÇ:

Bu iktidar bitiyor artık. Hemen her gün yeni bir tezgâhla yeni bir oyunla durumu kurtarmaya çalışıyor.

Ama tutmuyor artık, tezgâh bombaları bir bir elde patlıyor.ZAMANINDA BÖYLE SARILMIŞTI:

Bu fotoğraf 2016 yılında çekildi. Amerika’ya giden Erdoğan, Biden’ın müthiş sevgisine mazhar olmuştu.

Öyle ki Biden, alışık olunmadığı biçimde Erdoğan’a sarılmıştı.

O tarihlerde Amerikan desteği böyle gösteriliyordu. Şimdi ise tersten çakarak bu iktidara destek oluyorlar.

SORDUM ÖĞRENDİM Biden tam olarak ne demiş?İktidarın “mal bulmuş” gibi yapıştığı “Biden’in skandal sözleri” bundan 7 ay önce 19 Ocak’ta New York Times’ın hazırladığı The Weekly programında söylenmiş. (Program çekimi aralıkta)

Programda, başkanlık için aday adayı olan Biden’a dış politika ile ilgili sorular soruluyor.Biden sorunun anlaşılmadığı bölümde 2 dakika 12 saniye süren şu sözleri söylüyor.

“Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim. Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.

”İşin en ilginç yanı ne biliyor musunuz?

Bu sözler The Weekly programında yayınlanmıyor.

Ama tam 7 ay sonra yayınlanmayan bu sözler, Türkiye’de sosyal medya aracılığı ile servis ediliyor.

Oyunu görüyorsunuz değil mi?

Belli ki bir “dış güç”, Erdoğan iktidarını ayakta tutabilmek için böyle bir oyun tezgâhlıyor.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.