banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Başkan Hürriyet'ten bayrağı ters astılar iddiasına cevap

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, bayrağı ters astılar iddiasına sosyal medya hesabından cevap verdi. 

17 Ekim 2020 09:31
Başkan Hürriyet'ten bayrağı ters astılar iddiasına cevap

İşte o açıklamanın içeriği: 
 
TÜRK BAYRAĞIMIZ NASIL ASILMALIDIR?
 
Birkaç haber sitesinde bayrağı ters astığımızı iddia edenler olmuş. Bu iddialar kanun bilmemezlik, yıllardır süregelen alışkanlıklar ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor diye düşünüyorum. 
 
Hem bayrağımızı hem de kardeş ülkemiz Azerbaycan bayrağımızı Belsa binamıza ters değil en uygun şekilde astık.
 
Peki binalara asılan bayraklarda hilal ve yıldızımız aşağıya mı bakmalıdır, yukarıya bakacak şekilde mi olmalıdır?
 
Genel olarak Bayrağımızı hilal ve yıldızımızın aşağıya bakacak şekilde asıyoruz. Bayrak kanununda, bayrağımızın yatay şekilde nasıl olacağı anlatılmış ancak binalara asılan bayraklarda hilal ve yıldızımızın aşağı mı yoksa yukarı mı bakacak şekilde asılacağını ya da hangisi doğru diye bir tanımlama bulunmamaktadır. 
 
Geçmiş yıllardan bu yana bayrağımız her iki şekilde de asılıyor.  Tabiki doğrusu budur diye düşünerek gayet iyi niyetlerle iki şekilde de asıyoruz.
 
Ancak savaş yıllarındaki Türk askerlerimizin kolundaki sembolde, atamızın şapkası, resmi kurumlarımızın amblemlerinde, şehitlerimizin mezarlarında, yurt dışı dahil tüm şehitliklerimizde, resmi paramızın üzerinde hilal ve yıldızımızın yukarıya bakacak şekilde olduğu görülmektedir.
 
ŞEHİTLİKLERİMİZE VE KABİR TAŞLARINA BAKTIĞIMIZDA HİLALİMİZ ALTTA VE İKİ ELİNİ GÖĞE AÇMIŞ YILDIZI KUCAKLAMAYA HAZIR ŞEKLİYLEDİR.
 
 
Dolayısıyla hem bayrağımızı hem de kardeş ülkemiz Azerbaycan bayrağımızı Belsa binamıza ters değil en uygun şekilde astık.
 
Yıllardır alıştığımız şekilde asanlara da yanlış asıyorsunuz demek yanlıştır çünkü kötü niyet olmadığı ve doğrusunun bu şekilde olduğunu düşünerek hareket ediliyor. 
 
Esasında aşağıya doğru bakmasının nedeni de bayrağımızın ipe asılırken rahat asılsın ve düzgün dursun diye arka kısmına dikilen beyaz kısımdır. 
 
Zaten yasada da "aşağı ya da yukarı gelecek şekilde asılır" biçiminde bir tanım bulunmamakta. Kanun sadece bayrağımızın yatay şeklini ve ölçülerini söylemiştir.
 
Tüm bunlardan hareketle hilal ve yıldızımızın yukarıya bakacak şekilde asılması da yanlış değil DOĞRUDUR. Eğer buna yanlış asılmış dersek tüm şehitliklerimiz, resmi paramız, kurumlarımızın amblemlerindeki bayrak şekli de yanlış demek oluyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.