banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

RES yatırımları enerji açığımıza çözüm olacak mı?

Gölcüklü Makina Mühendisi Göksel Genç Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. 

01 Aralık 2020 20:01
RES yatırımları enerji açığımıza çözüm olacak mı?

Göksel Genç'in yazılı açıklamasının içeriği şöyle:
 
Kocaeli iline yapılan yatırımlar halkın yaşam alanlarını bir bir elinden alıyor.
 
Yaşam alanlarımız elimizden giderken yapılan yatırımlar gerçekten çözüm oluyor mu?
 
Marmara denizini sahşllerini liman yapımı için heba etti. Artık balık yok, sandalınız olsa sandalımızı çekeceğiniz sahil yok.
 
Bir çok limanda demiryolu bağlantısı olmadığından  kapasitesinin çok altında çalışıyor. Limandan çıkan kamyonlar ve tırlar şehrimizin havasını kirletiyor. Tırların park yeri ayrı sorun. Tırlar mahalle arasına park ediyor.
 
Şehrimiz için önemli bir yatırım da Osman Gazi Köprüsü idi. Yeşil alan, kuşların göç yolları heba edildi. Sonuç kullanabiliyor muyuz? Hayır.
 
Gelelim hızlı tren ve Marmaray gerçeğine. Yıllarca hızlı tren için Adapazarı treni çalıştırılmadı. Halen Adapazarı treni pandemi bahanesi ile çalıştırılmıyor. Hızlı trene bilet bulabiliyor muyuz?  Hayır. Adapazarı trenine binip Haydarpaşa’ ya gidebiliyor muyuz? Hayır . Trene Örneğin Köseköy’den binip Adapazarın a gidebiliryor muyuz? Hayır
 
Karamürsel Belediye Binası ve meydanı,  Gölcük Belediye Binası, iSU binaları, Kocaeli kent meydanı yapıldı. Ama nasıl?   Mermer kaplı bina ve meydanlar. Şimdi sıra Kartepe kent meydanında .  1. derece deprem bölgesinde  mermer blok kaplı kamu binası yapmak hangi akla hizmettir? Bu kadar zengin ülke miyiz? Artık millet ağaç isterken kent meydanını mermer kaplamak, halkın beklentilerini göz ardı etmektir. Mermer üzerinde spor yapamazsın, koşu yapsan eklemine zarar verir, yağmurda karda yürüyemezsin kaygan olur. Yazın yanar-sıcaktan bankta bile oturamazsın.
 
ŞİMDİ SIRA RES YATIRIMINDA.
 
RES DOĞAYA NASIL ZARAR VERİYOR.
 
Elektrik hatları ve rüzgar türbinlerinin taşınması için açılacak yollar ile orman bütünlüğünün bozulması. İnşaat aşamasında verilecek zararlar
 
Gürültü. (Bölge halkı ve yabanı hayatı olumsuz etkileyecektir)
 
Rüzgar akımında değişiklik sebebi ile bölgesel nem değişimi. Endemik  bitki türlerinin yok olması.
 
Arıların, kuşların ölmesi. Göçmen kuşların göç yollarını değiştirmesi veya göçmen kuşların toplu ölümü
 
Yangın riski
 
Tarım arazilerde verimsizlik
 
Bu bilgileri fazla detaylandırmak istemiyorum fakat sadece arıların azalması bile doğaya nasıl zarar verdiğini biliyoruz.
 
Peki yapılan yatırımın Enerji açığımızın azaltılmasına faydası olacak mı?  İncelyelim
 
1-) Halen elektrik ihtiyacımızın pik yaptığı aylar incelendiğinde Haziran-Temmuz- Ağustos aylarında yoğun elektrik tüketimi olduğu görülecektir.
 
2-) RES’ ler Hangi Mevsimde Verimli Çalışıyor?
 
Bilindiği gibi şehrimizde kuzey rüzgarı hakim olup,  Yaz döneminde RES’ lerden enerji üretimi beklemek Yanlış olacaktır.   
 
Kocaeli 2003 yılı verileri Haziran-Temmuz-Ağustos  ayları için 4,1-5,6-4,7 m/sn olup bu rüzgar  hızlarında rüzgar türibinleri yarı kapasite bile çalışmayacaktır.
 
Enerjiye yapılan yatırımlar kritik saat ve günlerde şebekeye enerji beslemeli. Fakat görüldüğü gibi rüzgar türbinleri tam tersi bir elektrik arzı sunmaktadır
 
2-) Klima kullanımın ihtiyacının artması ve klima kullanımının yaygınlaşması yaz aylarında elektrik enerjisi tüketimini artırmıştır. Klima kullanımı ve bakımı ile ilgili kamu spotu gördünüz mü?( Klima sıcaklık değerinin bile doğru ayarlanmadığını birçok yerde görmek mümkün. Klima dış ünite temizliklerini yapan çok az kişi veya firma var. Dış ünitelere ulaşmak bile sorun)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393