KOÇKED (Koceli Okul Öncesi Eğitim Kurumları, Çocuk Kulüpleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri ve Eğitmenleri Derneği) dernek başkanı Zeynep Koçak Okul öncesi Eğitmenleri olarak covid-19’un ebeveynlerde yarattığı panik ve kulaktan dolma bilgiler nedeniyle öğrencilerin en hızlı gelişim dönemlerini evlerinde akransız ve ekran karşısında geçirdiklerini bunun çocuklarda açacağı hasarın tüm eğitim camiasını tedirgin ettiğini beyan etti.
Dünyanın hızlı gelişim ve dönüşümü ile bilim insanları gözlerini okul öncesi döneme çevirdi. Altın çağ olarak belirtilen bu dönem (0-6 yaş) gelişim hızı ile de eğitim ve bilim camiasını her zaman en heyecanlandıran dönem olmuştur. Zeynep Koçak ülkemizde okul öncesi dönemin eğitim farkındalığının son 10 yıldır hızlandığı ve tüm okul öncesi eğitmenleri ile birlikte Avrupa’daki eğitim ve gelişim modellerini takip ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Selçuk Şirin’de ülkelerin Üniversitelere yapacağı yatırımları acilen okul öncesi dönem için yapmaları gerektiğini beyan etmiştir. Tüm bu heyecan veren araştırmalar ve gelişimlerden bahsederken Ülkemizde yeni bir oluşum olan ve henüz hiç okul öncesi dönem ile tanışmamış binlerce çocuğumuz var bizler henüz onlara ulaşamadan dünyayı sarsan Covid-19 alarmı ile bu defa okul öncesi eğitimi alan çocuklarımızda evlere kapanmış, ekranlara maruz kalmış ve akranlarından uzak kalarak hem sosyal hem bilişsel gelişim dönemleri sekteye uğramıştır.
Zeynep Koçak “KOÇKED derneği olarak Covid-19‘un 0-6 yaş dönemindeki öğrencilerimize eğitim hasarı vermemesi için bizler okullarımızdaki güvenliği maksimum seviyeye çıkarmış bulunmaktayız, bunun içinde 1 Haziran 2020 de tekrar okullarımıza dönüş yaptığımızda vaka sayılarında artış gözlenmemiştir. Öncelikle bizim eğitim verdiğimiz gurup 0-6 yaş grubudur.
Uzmanlara göre bu gurup hastalık bulguları taşımadığı için hastalansa dahi bulaş riskinin çok düşük olduğu belirtilmekte” dedi. Dünya çapında toplanan veriler okulların korona virüs için yayılım noktaları olmadığını her geçen gün daha güçlü bir şekilde gösteriyor. Berlin’deki Robert Koch Enstitüsü bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Walte Haas küresel düzeyde Covid-19 enfeksiyonunun çocuklar arasındaki yetişkinlerden çok çok daha düşük olduğunu söylüyor. Avrupa da vaka sayısının en yüksek olduğu ülke olan İtalya Eylül ayında 65.000 okulunu açmış ve takibini yapmıştır. Sonuç olarak 1212 okulda vaka görülmüş bununda %93 ‘ü yalnızca 1 enfeksiyon vakası olmuştur.
Tüm bu veriler bize gösteriyor ki okullar her yerden daha güvenli ve aileler çaresiz kaldıkları bu süreçte okulların yönlendirmelerini dikkate alarak güvenle çocuklarını eğitim kurumlarına gönderebilirler. Aynı zamanda okul öncesi dönemde online eğitim verimi diye bir konuda söz etmek neredeyse imkansızdır. Çocukların büyüme hızlarına ket vuran ekranlara maruz kalmaları, göz teması kuramadığı, akranlarıyla paydaşlık, arkadaşlık yapamadığı, ailesinden ayrı kalıp sınıfı ile özdeşleşerek kendi bireyselliğini tadıp özgüven geliştiremediği bir ortamda biz okul öncesi eğitmenleri olarak eğitim ve öğretimden bahsedemeyiz.
KOÇKED derneği olarak çocukların temel eğitime geçtiklerinde yaşayabilecekleri zorlukları görebiliyor ve bunların yaşanmaması için okul öncesi eğitimi sekteye uğratmak istemiyoruz bu yüzden okul psikologlarımız, müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz ile bu süreçte ebeveynlerimiz ve öğrencilerimizin yanınızdayız. Altın çağ olarak gördüğümüz bu dönemi tüm gelişmiş ülkeler gibi hasarsız ve en verimli şekilde geçirmek istiyoruz” dedi.