Tarhan, “Daha önce Katma Değer Kanununa eklenen düzenleme ile tarım sektörüne destek amacıyla yem ve gübrede KDV istisnası getirilmek suretiyle vergi oranı sıfırlanmıştı. Ancak çiftçinin bir diğer önemli gider kalemi olan elektrikte KDV oranı genel oranda uygulanmaya ve TRT Gelirleri Kanunu gereğince TRT payı alınmasına devam ediliyor. Bu da çiftçimizin girdi masraflarında önemli bir yük oluşturuyor.” dedi.
Tarhan : “Çiftçinin omzundaki mali yükleri azaltmalıyız”
Ülkemizde ve dünyada tarım ve tarım ürünlerinin stratejik ürün olma özelliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Tarhan, şunları söyledi; “Dünya piyasalarında tarım ürünleri üzerinden de sürdürülen politikalar dikkat çekiyor. Nitekim dünya nüfusunun artmasıyla tarım ürünlerinin stratejik öneminin daha da artacağı hepimizin bildiği bir gerçek. Bu nedenle Gümrük Birliği uygulamasında tarım sektörü desteklenebilir sektör olmaya devam ederken bizim de çiftçimizin üzerindeki mali yükleri azaltacak tedbirleri almamız tarımsal üretimi desteklemek yönünde atılacak önemli bir adımdır.”
Tarhan, TBMM’ye sunduğu teklif ile tarım sektöründe önemli gider kalemleri arasında yer alan elektrik maliyetinin düşürülmesi için vergi yükünün azaltılmasını, bu kapsamda tarımsal üretimde kullanılan elektriğe KDV istisnası tanınması ve yine tarımsal üretimde kullanılan elektrikte TRT payının kaldırılmasını amaçladıklarını kaydetti.