BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Lastik-İş 72 yaşında

DİSK’e bağlı Lastik İş Sendikası’nın kuruluşunun 72.’nci yıldönümü Başiskele'deki Tryp By Wyndham’da düzenlenen programla kutlandı.  

29 Haziran 2021 06:42
Lastik-İş 72 yaşında

Kutlama programı “Geçmişten Geleceğe Lastik İş” belgeselinin gösterimi ile başladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Lastik-İş Genel Başkan Alaaddin Sarı ve Genel İş Sendikası Şube Temsilcisi Vedat Küçük katılanlar arasındaydı.

İlk olarak söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Bizim sendikalarımızın tarihi Türkiye işçi sınıfının tarihidir. 72 yıldır bu ülkede lastik işçisinin onurunun temsilcisi olmuş Lastik İş sendikamızın 72. yılını kutluyorum. Lastik İş Sendikası 72 yıldır işçi sınıfının onurlu mücadelesinin karesi. Lastik İş Sendikası DİSK’in kurucu sendikalarından biridir. O günden bu güne kadar her türlü zorluk ve baskıya rağmen, DİSK’in çatısı altına mücadele eden sendikalardan biri. e Lastik İş Sendikası iyi ki var. Hep birlikte bu bayrağı geleceğe taşıyacağız.

Daha sonra söz alan Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı’da şöyle konuştu:  Belgeselimizde tarihi sürecimizi izledik. Lastik İş sendikasının hangi mücadelelerle birlikte öğrenmiş, görmüş ve geleceğe hazırlamak zorundayız. Baktığımız zaman geçmiş başkanlarımızın ifadeleri çok önemli Rıza başkandan beri, sendikal tarihimizden beri, bu mücadele bir kavga usulüyle olmuş ve bu mücadelede ağır bedeller ödenmiş. İnsanlar işlerini değil hayatlarını kaybetmişlerdir. 

Sendikal mücadele yapan yöneticiler, başkanlar hastalanmışlar ya da öldürülmüşler Abdullah Karacan Başkanımız gibi. Onun bırakmış olduğu sendikal mücadelesinin geçmişten aşınan o mücadele anlayışını aynı şekilde devam ettireceğiz.

Sendikal mücadele zor bir mücadeledir sendikal mücadele kurumsal bir mücadeledir. Varlığını göz yaşını ve kanla sulanmış bir Lastik İş Sendikası'ndan bahsediyoruz. Ağır bedeller ödenirken çocuklarımız, geleceğimiz için mücadeleyi sürdürürken geçmiş mücadeleyi kenara asla bırakmamalıyız. 

Lastik İş Sendikası'nın 2 yıldan beri genel başkanlığını üstlendik. Sendikamızı geleceğin sendikası yapma yolunda uygun ve samimi adımlarla yürüyoruz. Sendikamız içerisinde sorunlar ve problemler olacaktır ama bunları aşmayı da hep birlikte yapacağız.

Tarihimizi belgeselde izledik o mücadeleler yapılmamış olmasaydı bugün burada olmazdık. Panzerlerle işçi sınıfının üzerinden geçilmiş yasal düzenlemeye ile haklarınız kaybolmuş ve o bizim büyüklerimiz, abilerimiz o mücadeleyi geleceği bizlere devretmek için devam etmiş. 

Dünyanın gelişimiyle alakalı ideallerimizden asla taviz vermeden, emek mücadelesine döndüreceğiz. İşçi sınıfının mücadelesi devam edecek ama bir bakıyoruz ki yapay zeka var robotlar ve işlerimiz elimizden alıyor. Sendika olarak sadece toplun sözleşmeye dayalı sendikal anlayış bakışından çıkıp aile bazlı bakıl açısına dönmek zorundayız. Bu toplumsal olarak bulunan tüm sendikaların bakıl açısı olmak zorundadır. 

Aile bazlı bir sendikal bizim için önemli. Bizim üyemiz her zaman sorumluluklarını üstlenmek zorundayız. Üyemizi fabrika içerisindeki çalışmasını en iyi şekilde sağlamak zorundayız ama üyemizin sosyal yaşantısında bizi bağlayan işçimizin ailesidir. Aile kavramına baktığımızda işçimizin eşi bizim için üyedir, çocukları çocuğumuzdur.

Temmuz ayından sonra bu hastalığın bitmesiyle, bu ayın sonunda özellikle işçi sınıflarının yasağının kalktığı dönem oluyor. Lastik İş Sendikası bireysel çıkarların anlayışında bir sendika değil. Biz geçmişimizden 'biz varsak biz varız’ı öğrendik. 

Arzu başkanım belgesel için teşekkür etti ama benim bir şikayetim var emeğinize sağlık ama genel başkan olarak çok fazla öne çıkartılmışım bir daha ki sefere yönetimimi çıkarmanızı isterim.

Açıklanan enflasyon gerçeği yansıtmıyor. 1 Temmuz'dan sonra normalleşme sürecinden sonra daha da fazla anlayacağız. Geleceksiniz diyeceksiniz ki başkan bu para bize yetmiyor diyeceksiniz ama yabancılar buna farklı bakıyor. Satın alma gücü karşısında bizler enflasyonu hiç tanımadık ve tanımayacağız. Önümüzdeki sendikal mücadelemiz hepimizin adına önemli bir süreç olacaktır. 

Sendikanıza güvenip, sorumluluk alacağız. Makine başında çalışan arkadaşımız her şeyi görmeye bilir, duymaya bilir. Bizler bunu ifade edeceğiz. 

Perşembe günü saat 14.00'te Kocaeli şube binamızın açılışı olacak, deprem bölgesinde yaşadığımız için ağır hasar almıştı. Bizde binanın yeniden yapılması kararını aldık. Binamızın şöyle bir güzelliği var. Çocuklarımıza yatırım yapmazsak geleceği planlamış olamayız. Lastik İş Sendikası Kocaeli şubesi binamızda üç katını işçilerimizin çocuklarına etüt odaları yaptık. Matematik ve yabancı dil konusunda etüt merkezi açacağız. Bu konuda Kocaeli pilot bir bölge olacak.

Programda sendika üyelerinin ve çocukları arasında düzenlenen resim ve şiir yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verildi. Üyelerin çocukları arasında düzenlenen 11-13 yaş aralığında düzenlenen “Hayallerimiz” konulu resim yarışmasında birinci olan isim Lastik-İş İzmir şubesine bağlı Japar iş yeri üyesi Adem Taşdemir’in kızı Lale Naz Taşdemir oldu. 

Resim yarışmasının ikincisi Kocaeli Şubesine bağlı Prometeon iş yeri üyesi Turhan Aygün’ün kızı İdil Neva Aygün olurken üçüncü ise Kocaeli şubesine bağlı Goodyear iş yeri üyesi Ümit Bayraktar’ın kızı Ecrin Bayraktar oldu.

8-9 yaş aralığında düzenlenen resim yarışmasının birincisi ise İstanbul şubesine bağlı Hakan Plastik iş yeri üyesi Recep Mutlu’nun oğlu Alper Mutlu oldu. Resim yarışmasının ikincisi Gebze şubesine bağlı Procter Gamble iş yeri üyesi Timuçin Pak’ın kızı Öykü Su Pak olurken yarışmanın üçüncüsü ise Kocaeli şubesine bağlı Goodyear iş yeri üyesi Özcan Varol’un kızı Gülce Zeynep Varol oldu. Lastik-İş üyelerinin katıldığı şiir yarışmasında İstanbul şubesine bağlı Vibracouistic Çerkezköy iş yeri üyesi Kaniye Balcı oldu. Yarışmanın ikincisi Gebze Şubesine bağlı Polisan Kansai Gebkim iş yeri üyesi Çetin Gülsever oldu. Şiir yarışmanın üçüncüsü Kocaeli şubesine bağlı Özka Lastik iş yeri üyesi Davut Çakır oldu.

Şiir yarışmasında dereceye girenler de şöyle; 

1. Vibracouistic Çerkezköy Fabrikasından Kaniye Balcı.

2. Polisan Kansai Gebkim Fabrikasından Çetin Gülsever.

3. Özka Lastik Fabrikasından Davut Çakır oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.