banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın!

Elektriğe  ve doğalgaza  gelen zamma tepki gösteren Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, "Bu zamlarla yaşamak çekilmez hale gelmiştir. İnsanca bir yaşam için zamlar geri çekilmelidir." dedi. Son yapılan zamlarla nefes alınamayacak hale gelineceği belirtilen açıklamada "İşçi ve emekçileri zamlara karşı sesini yükseltmeye, insanca çalışma ve insanca bir yaşam için birlikte mücadeleye çağırıyoruz." denildi. Erkan, 3 Temmuz Cumartesi 17.00'de Belediye İşhanı önünde yapacakları açıklamaya da çağrıda bulundu.  

01 Temmuz 2021 13:02
Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın!

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

2021 Temmuz ayına kadar her ay yüzde 1 zamlanan doğalgaz, zamlar yetmemiş olacak ki Temmuz ayı itibariyle yüzde 12 zamlandı. Ayrıca zamlanan bir diğer şey ise yüzde 15 zam ile elektrik oldu. Elektiriğe son 3.5 yılda gelen zam oranı ise yüzde 122 olmuş durumda. 1 Temmuz itibariyle işten atma yasağı kalktı. Bu, ücretsiz izne gönderilen 2.5 milyonu aşkın işçinin büyük bölümünün işsizliğin kucağına atılacağı anlamına geliyor. İşsizliğin rekorlar kırdığı bir ülkede emekçiler yoksullukla boğuşurken temel tüketim ürünlerine gelen bu zamlarla bir kuru ekmeğe muhtaç hale gelmişken, pazar tezgahlarına çıkma var mı diye sorarken, elektrik ve doğalgaza gelen zam emekçilere artık nefes bile almayın demektir. Ücretlere gelen zamlar 6 ay dolmadan enflasyon karşısında eridi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile yoksulların daha da yoksullaştığını,  zenginlerin ise toplam gelirden payının arttığını artık saklayamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 yıl önce ekonominin toparlanma müjdesini veriyordu. Krize ve salgına rağmen otomotiv sektöründen petro-kimyaya, oradan gıda tekellerine bankalara kadar hemen hepsi üretim rekorları ve kâr rekorları kırdı. Halkın yoksullaşması artarken, sermayedarlar zenginliklerine zenginlik katıyor. Tüm bunlara rağmen vatandaştan toplanan vergiler patronlara teşvik olarak dağıtıldı.

İşsizlik fonu hükümetin desteği ile patronlar tarafından yağmalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan 1 yıl önce Saray'da yaptığı konuşmada sadaka kültürünü övüyordu. Yine dün Emine Erdoğan "Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim." çağrısı yapıyor. Yoksulluğu ve açlığı reva gören bu anlayışın, bu iktidarın vatandaşa sunabileceği tek şey yine daha fazla açlık, daha fazla yoksulluktan başka birşey olmayacaktır.

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tasarruf çağrısı yapılıyor ama Cumhurbaşkanı'nın ve Sarayın harcamaları bu genelgenin dışında tutuluyor. Öyle ki Saray'ın aylık elektrik harcaması 1 milyon lirayı aşıyor. Yine Saray'ın günlük doğalgaz kullanımı 20 bin lirayı aşıyor. Pandemi öncesi sayıştay raporlarına göre Saray'ın günlük harcaması 4.5 milyon liraydı.  

Aslında tüm bunlar salgın döneminde dünyanın yurttaşlarına en az yardım yapan üç ülkesinden biri olan Türkiye'deki durumu açıklıyor. 2020 yılında 4 milyona yakın elektrik faturası vatandaşlar tarafından ödenemedi, abonelerin elektriği kesildi. Yine 2020 yılında vatandaşın ödeyemediği doğalgaz faturaların toplam tutarı 100 milyon lirayı aşmış durumda.  Son yapılan zamlar  artık bırakın tasarruf etmeyi, nefes alamaz hale gelmemize sebep olacaktır. Unutmayalım elektrik ve doğalgaza yapılan bu zamlar domino etkisi ile temel tüketim maddelerine gelecek olan zamların da habercisidir. 

Tek adam tek parti iktidarı ekonomi politikasının bedelini, krizin faturasını bu zamlarla bir kez daha vatandaşa kesmek istiyor. Tek parti iktidarının önceliği itibarları, sermaye sınıfı ve yandaşlarıdır.

Bu sıralamada işçiler emekçilerin sorun ve sıkıntıları yoktur. Tek çözümleri emekçilerin sırtına daha fazla yük bindirmektir. Buradan bir kez daha söylüyoruz; bu zamlarla yaşamak çekilmez hale gelmiştir. İnsanca bir yaşam için zamlar geri çekilmelidir. 

-Temel tüketim maddelerine gelen zamlar geri çekilmeli ve yeni zamlar yapılmamalıdır. 
-İşçi ve emekçilerin, emeklilerin enflasyon  karşısında eriyen ücretlerinde ve maaşlarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Ek zam ile ücretler yükseltilmelidir.

-Asgari ücret yılda değil, 6 ayda bir zamlanmalı ve vergiden muaf tutulmalıdır. Bu talepler etrafında işçi ve emekçileri zamlara karşı sesini yükseltmeye, insanca çalışma ve insanca bir yaşam için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. 

Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın ücretler arttırılsın demek için 3 Temmuz Cumartesi saat 17.00de Belediye İşhanı önünde yan yana geliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.