İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde bir bölümü gün yüzüne çıkan Roma İmparatorluğu’nun kayıp başkenti Nikomedia’yı ortaya çıkarmak için kazı ve konservasyon çalışmalarını başlatmak amacıyla çok önemli bir adım atıldı.
Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İzmit Belediyesi ve Kocaeli Müze Müdürlüğü ortaklığında protokol imzalandı.
İmza töreninde İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan, Müze Kazıları Şube Müdürü Köksal Özköklü, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden Tayfun Ok, Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Kocaeli Rölöve ve Anıtlar Müdür Vekili Mehmet Said Üzülmez, Baki Komsuoğlu Müzesi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Üftade Muşkara, KOÜ Arkeoloji Bölümü Arş. Gör. Günay Karahan, KOÜ Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şirin, Doç. Dr. Funda Selçuk Şirin, Arş. Gör. Burak Arslanmirza ve Arş. Gör. Özge Arslanmirza da hazır bulundu.
CHP’li yöneticiler, Turizm Derneği Genel Başkanı Cavit İnan, Araştırmacı-yazar Yavuz Ulugün gibi isimlerde katılanlar arasındaydı. Törende ilk olarak söz alan Kocaeli İl Müze Müdürü Serkan Gedük, “Bu şehir bizim için önemli bir değerdir. Bu şehrin değerlerini korumak için bir araya geldik. İzmit Doğu Roma imparatorluğuna ev sahipliği yapmış. Çok büyük mimari yapıları olduğu biliniyor.
Ancak yaşanan depremler nedeni ile birçoğu günümüze kadar gelememiş durumda. Müze müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar kapsamında kent merkezinde inşa edilmiş bir imparatorluk sarayı olduğu tespit edilmiştir. 2021 yılı temmuz ayı itibari ile başlayacak olan Çukarbağ kazı alanı kurtarma çalışması bölgemizdeki ilk sistemli kazı çalışması olacak dedi.
Projenin koordinatörü Oxford Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuna Şare Ağtürk yurt dışından törene canlı olarak bağlandı. Ağtürk, yaklaşık 2 yıldır Oxford’da Nikomedia çalışmalarını yürüttüğünü ve önümüzdeki aylarda Kocaeli’ye geleceğinin altını çizdi. Son 20 yılda yapılmış en büyük arkeolojik keşif dedi.
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’te şöyle konuştu: Çukurbağ kazı çalışması göreve geldiğimiz günden itibaren üzerinde durduğumuz bir konu. Çalışmanın üstünün örtülü olması bu kent için bir kayıp. İzmit bir tarih ve turizm şehri olarak anılmıyorsa tarihi ortaya çıkarmadığımızdan kaynaklanıyor.
Söz vermiştik. Sözümüzü tutmak için buradayız. İstanbul’dan önce Roma İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış Nikomedia ayaklarımızın altında yatıyor. Dünyanın ilk hoşgörü fermanı bu kentte ilan edildi. Dili dini kültürü ne olursa olsun tüm halk kucaklanmıştır. Bu zenginlik için markalaşma sürecini de başlamıştık.
Unvanlarımızı tescilleyip dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgenin bakımı, korunmasını sağlayacak icraatlarda bulunduk.
İzmit Kültür ve Sanat Vakfını kurduk. Kazı için vakıf üzerinden destek sağlayacağız. Nikomedia kenti için ünvanların tescillerini aldık. Kente değer katacak şekilde adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalar, İzmit’e kültürel ve tarihi bir kent ünvanı kazandıracak.
Bu girişimlerle kente katma değer katmış olacağız. Bu kıymetli kentin geleceğine çok kıymetli bir yatırım yapmış olacağız. Kent eşsiz bir turizm hazinesine dönüşecek. Kazı sürecini bugün yapacağımız tören ile başlatmış olacağız. İzmit’in adı dünya arkeolojisinde önemli bir yer edinecek.
Bugünün kıymeti yıllar sonra anlaşılacak. Yıllardır söylenir, tarih gün yüzüne çıkarılmalı diye. Bugün o ilk somut adımı atmak da benim başkanlığım dönemine nasip oldu. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan’da şöyle konuştu: Keşke bütün il ve ilçelerde sizin gibi kültür varlığına kıymet veren, her şeyi bakanlıktan beklemeyen yöneticilerimiz olabilse.
Dünyada eşi benzeri olmayan topraklarda yaşıyoruz. Ümit ediyorum ki Nikomedia henüz başlangıç aşamasındayken dünyaya çok şey söyleyecek diyordum. Nikomedia’nın sesi Oxford üniversitesi gibi kıymetli yerlerde kendini duyurmuş. Ortaya çıkacak kıymetli Kültür Varlıkları kendini öyle güzel ifade edecek ki dünyaya sunacağı çok şey olacak.
Arkeoloji müzesini gezdiğinizde ortaya çıkan kültür varlıklarını gördünüz. Bu çalışmalar bu kültür varlıklarının sayısını arttıracak.
Kısa süre içerisinde Nikomedi’a üzerinde çalıştığımda gördüm ki Nikomedia bunu hak ediyor. Dünyada bu alan üzerinde çalışacak olan bütün bilim adamlarının dikkatin çekecek. Bu süreç içerisinde maddi manevi desteğini esirgemeyen başkanımıza teşekkür ediyorum.
Pek çok ülke gezdik. Bakanlığımız adına pek çok müze gezdim. Türkiye kadar zengin kültür varlığına sahip ikinci bir ülke görmedim. İzmit’e yeni bir heyecan getireceğini ümit ediyorum. Nikomedia’nın tüm dünyaya yeni mesajlar vermesini ümit ediyorum.
İmza töreninden sonra klasik müzik şöleninde Saprano’da İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Fidan Kurt Kasapbaşı, Piyano’da Marmara Üniversitesinden Aytaç Rzaguliyeva, Çello’da Kocaeli Üniversitesinden Yeşim Madanoğlu, Kemanda Kocaeli Üniversitesinden Gonca Bilget ve Arpda Verda Ferah katılanlara keyifli anlar yaşattı.