BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

KİSGDER orman yangınlarına dikkat çekti

Kocaeli’nde ve ülke genelinde çıkan yangınlar toplumda büyük bir üzüntü meydana getirmiş ve orman yangınlarının tehlikesini bir kez daha gözler önüne sermiştir. 

30 Temmuz 2021 08:27
KİSGDER orman yangınlarına dikkat çekti

Kocaeli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (KİSGDER) Başkanı Abbas Musa Gökburun Orman yangınlarının önüne geçmek için “orman yangınları eğitim seferberliği” yapılması gerektiğini ifade etti. Körfez ilçemizde çıkan yangının sebebinin temizlik için yakılan yangın olduğu anlaşıldı ve bu büyük bir eğitim eksikliğidir. Ormanlık alanda temizlik için ateş yakılmasının tehlikelerini ve zararlarını bilen biri asla böyle bir hareket yapmaz ve böylece 30 dönümlük arazinin yok olmasına sebebiyet vermezdi.  Özellikle piknik sonrası bırakılan ateşler orman yangınlarının başlamasına neden oluyor. Piknik alanlarında yakılan ateşlerin oradan ayrılmadan en az bir saat önceden tamamen söndürülmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın özellikle Haziran-Eylül arasında bu tür hususlara daha dikkat etmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde gelecek yıllarda küresel ısınmayla birlikte, yangın sezonlarının uzayacağını ve orman yangınlarında belirgin artışlar olabileceğini  göstermektedir.

Orman Yangınlarının birçok nedeni vardır; Bunlardan bazılarını ifade etmek gerekirse en başta ihmaller yer almaktadır. Gerekli tedbirleri almadan yakılan ateşlerin yangına dönüştüğü aşikârdır. Özellikle araçla yolculuk esnasında araçtan atılan sigara izmaritleri yangına sebebiyet vermektedir. Ormanda bırakılan şişe gibi mercek görevi gören ürünler yangın başlangıç sebebi olarak bilinmektedir. Sabotaj ve kasıtlı yapılan hareketlerde yangın olaylarında karşımıza çıkmaktadır.

Orman Yangınlarının çok büyük zararları vardır. Bunlardan bazıları; İnsan hayvan bitki gibi biyolojik canlıların yok olmasıdır. Orman canlılarının yaşayacağı alanlar azalır veya tamamen yok olur. Erozyon Sel ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin hızın artar. İklimsel bozulmalar meydana gelir. İnsanların nefes almak için gittiği alanlar kısıtlanır ve birçok sektör olumsuz etkilenir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393