İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde yerli üreticilerin kalkındırılması, mancarlı pide, simit, Eşme ayvası, pişmaniye gibi birçok yöresel lezzetin tanıtılması için de önemli adımlar atmıştı. Bu kapsamda İzmit Belediyesi ile turizm ve gastronomi alanında ulusal ve uluslararası standartlarda hizmet veren, tarihi ve turistik köşkleri işleten İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi Beltur arasında iş birliği yapılması kararlaştırıldı. İlk adım olarak da başkan Hürriyet, Kocaeli’deki üreticilerle Beltur yetkililerini bir araya getirdi.
GENEL MÜDÜR VE YARDIMCILARI
İstanbullulara restoran, kafe, büfe ve davet hizmetleri veren mekanları, gösteri ve sanat merkezlerini, fuar, sergi ve konser alanlarını işleten Beltur Genel Müdürü Osman Cenk Akın, Beltur Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Çınar, Beltur Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Ocak, İzmit ve Kocaeli’nin üretici kooperatifleri, birlikleri ve ziraat odalarıyla güç birliği yapmak için bugün (çarşamba) Wellborn Otel’de düzenlenen toplantıya katıldı. İzmit ve Kocaeli bölgesinin tüm kooperatif ve birlik yöneticilerin yer aldığı toplantıda Beltur yetkilileri, yöresel ürünlerin ortaya çıkarılmasının yanı sıra elde edilen ürünlerin tanıtımı ve satış stratejisini masaya yatırarak yol haritasını ile hedeflenen hususları üreticilerle paylaştı.
KOCAELİ GENELİNDEN KATILIM
Kooperatifler tarafından toplantı alanında sergilenen ürünlerin incelenmesinin ardından başlayan toplantıya; İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ve Beltur yöneticilerinin yanı sıra İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, İzmit Belediye Koordinatörleri; Hakan Yalçın ve Ozan Aksu, İzmit Belediyesi Basın Danışmanı Cem Şakoğlu, SARBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Çetin Sarıca, SARBAŞ Genel Müdürü Nihat Değer, İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dr. Mehmet Çetinkaya ve başta İzmit olmak üzere Kocaeli'nin tüm ilçelerinden toplam 59 kooperatif ve birlik yöneticileri katıldı.
AMAÇ: ÜRETİCİYİ KALKINDIRMAK
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Kooperatiflerimiz, üretici birliklerimiz, ziraat odalarımız, başkan ve yöneticilerimiz bugün kıymetli bir amaç için bir aradayız. Size nasıl daha fazla destek verebiliriz, sizinle nasıl daha fazla işbirliği geliştirebiliriz, üretimi, tarımı, tarımsal kalkınmayı, üreticiyi nasıl destekleyebiliriz diye göreve geldiğimizden beri kendimize dert edindik. Elbette ilçe belediyesiyiz ve kaynaklarımız sınırlı. Ancak yanı başımızda İstanbul gibi devasa güç ve büyük bir pazar var. İstanbul pazarı neticede ne atarsan yutuyor. İBB Başkanı’mız Sayın Ekrem İmamoğlu ile sık sık istişareler yaptık. Dayanışmayla aşılamayacak sorun yoktur. Dayanışmayla daha fazla güç elde edebiliriz ve bu gücü de özellikle üretime destek olarak döndürebiliriz düşüncesiyle hareket ettik” dedi.
ÜLKEMİZİ ÜRETİM KURTARACAK
Üretimin arttırılması gerektiğine değinen Hürriyet şöyle konuştu: “Anlayış olarak da üreticiyi, üreteni, toprağı, toprağın işlenmesini, o zenginliği ülkemize ve kentlerimize katma değer yaratarak geri döndürmek istiyoruz. Politikalarımızı da bunun üzerine kurguluyor, çalışmalarımızı ve projelerimizi de bu yönde yürütüyoruz. Ki İBB’nin de çalışmaları en başından beri üreticiye ve çiftçiye destek olmak üzerine. Türkiye’yi üretim kurtaracak. Ekonomik kriz ortada. Ne yazık ki üreten toplumdan tüketen topluma evrildik. Bu ekonomik krizlerden çıkmanın yolu daha fazla üretmek. Üreticiyi hem pazarda, hem de gelirlerini artırıp giderlerini düşürecek politikalarla desteklemekten geçiyor. Bizim için proje demek; bina ya da beton demek değil. Proje demek; üreticiyi desteklemek, ona bu konuda köprü olmak demektir.
KIYMETLİ ÜRÜNLER ve BELTUR
Bizim de bu anlayışla iş birliği yapmaya başlayacağımız Beltur, İstanbul’da önemli işletmelerin inisiyatifini elinde bulunduruyor. Beltur’un İstanbul’da onlarca hatta yüzlerce noktada işletmesi var. Farklı konseptlerde tarihi mekan işletmeleri, sosyal tesisleri var. Buralarda önemli restoran işletmeciliği yapıyor, hizmetler sunuyorlar. Biz de projelerimizde nasıl beraber hareket edebiliriz diye görüşmek üzere Beltur Genel Müdürü’müzü ziyaret etmiştik. ‘Sizi kooperatiflerimizle, üreticilerimizle, birliklerimizle bir araya getirmek istiyoruz. Üreticilerimizin çok kıymetli ürünleri var. Bu ürünlerin sizin tesislerinizde, menülerinizde kullanabileceğiniz koşullarda olması halinde -ki gelin, görün, tadına bakın- pazarınızda Kocaelili tüm üreticilerin ürünlerini size sunmak istiyoruz’ demiştik.
“SÖZLERİNİ YERİNE GETİRDİLER”
Sağ olsunlar dayanışmaya hazır olduklarını, kısa sürede geleceklerini, üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söylediler. ‘Ağustos ayında toplantı yapacağız’ demiştik. Verdikleri sözü de tuttular. Sadece İzmit’ten değil, Kocaeli’nin farklı bölgelerinden gelen kooperatifler ve birlikleri de kapsayacak şekilde bir toplantı organize etmeyi uygun gördük. Bugün bizimle bir araya gelen başta Beltur Genel Müdürü Cenk Akın, Beltur Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Çınar, Beltur Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Ocak ile tüm üreticilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonrası için biz köprü görevi göreceğiz.”
BELTUR NEDEN KOCAELİ’DE?
Beltur’un neler yaptığını, hangi işkollarında, ne tür mekanlarda hizmet verdiğini, hangi tesislere sahip olduğunu ve işletmelerinde kullandığı ürünleri anlatarak üreticilerin kendilerini tanımalarını sağlayan Beltur Genel Müdürü Osman Cenk Akın ise “Neden buradayız? Başkanımızın da söylediği gibi amacımız; yan yana olan iki güzide şehri nasıl yakınlaştırabiliriz, birlikte işbirliği olanaklarını nasıl gerçekleştirebiliriz, kendi şirketim olarak bunun bir parçası nasıl olabilirim, daha da önemlisi üretim, tarım, sürdürülebilirlik, gelecek ve bunun için de bizim şirketimizin çorbada tuzu nasıl olur diye kendi içimizde konuşuyoruz. Burada olma nedenimiz de bu. Biz belediye iştirakiyiz. Çeşitli şekillerde iş yapıyoruz. Köşklerimiz, turizm işletmelerimiz, restoranlarımız, kafelerimiz, büfelerimiz var. İstanbul’un herhangi bir yerinde karşınıza çıkabiliriz.
İHTİYACA VE İNOVASYONA GÖRE…
Ürün kalitemizi çok yukarıda tutarak, fiyatımızı çok doğru ayarlayarak İstanbullulara farklı konseptlerde hizmet veriyoruz. Sürekli olarak büyüyoruz. Yıl sonuna doğru 8-9 tane daha açılacak lokasyonumuz var. Bu işin yanında bir de davet, organizasyon, düğün, nişan gibi kendi mekanlarımızda veya dışarıya verdiğimiz hizmetlerimiz var. Çeşitli fabrikalara ve işletmelere yemek servisimiz var. Görünmeyen bir takım çalışmalar. Sizi de ilgilendiren, ürünlerinizi kullanabileceğimiz çalışmalar. Burada pek çok ürün var. Bu ürünleri mevcutta ihtiyacımız veya ileride bu ürünlerle yeni ürün geliştirebilir miyiz diye bakıyoruz. Onları ilerde menülere katabilir miyiz ya da yeni bir konsept oluşturabilir miyiz diye bakıyoruz. Mesela; biz duş jeli yapmıyoruz ama hastane lokasyonlarında ihtiyaç varsa duş jeli de satarız.
LOKASYON BAZLI SEVKİYAT
Belirli bir standart var. Kaliteli dediğimiz ürün çok önemli. Çeşitli testlerimiz var. Bazen sertifikalar istiyoruz. Denetleme yapıyoruz. Sonra nihayetinde fiyata, maliyete bakıyoruz. Şu an için Beltur’un tüm lokasyonlarında; her ürün, her lokasyonda yok. Lokasyon bazlı sevkiyat beklentimiz var. Merkezi depomuz da hazırlanıyor. O zaman tüm sevkiyatları üzerimize alabileceğiz gibi görünüyor. Kısa vadeli çalışma gerçekleştirse lokasyon bazlı sevkiyat beklentimiz sizlerden de olacaktır. İnşallah İstanbul’da da sizlerle bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu. Ardından kooperatif ve birlik temsilcileri genel müdür Akın’a sorularını yöneltti.